№68

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 68 Інші номери журналу ›
  • Повернення товарів/передоплат: як відобразити в обліку? Договірні умови через низку обставин можуть переглядатися. Товар може не влаштовувати покупця за якістю або своїми характеристиками, виявитися не того асортименту або неповної комплектації. Повернення товару може вимагати і продавець, якщо покупець не квапиться з оплатою. Тому може бути прийняте рішення про повернення товару/передоплати. Про те, як операції повернення відобразити в обліку, зараз поговоримо. Поверненням у єдиноподатників буде присвячена окрема стаття.
  • Повернення і ПДВ Повернення товару/передоплати — привід провести коригування ПДВ. Якою датою складати розрахунок коригування (РК)? Коли показувати коригування ПДВ у декларації продавцеві та покупцеві? Чи можна відкоригувати ПЗ, якщо покупець — неплатник ПДВ або перейшов на спецЄП за ставкою 2 %? Розбираємося.
  • Повернення товарів у ЗЕД Випадки повернення товарів трапляються у відносинах не тільки з вітчизняними, але й закордонними партнерами. Тоді товару знову потрібно перетинати митну територію України та прямувати назад. Як відобразити операції ввезення/вивезення раніше експортованих/імпортованих товарів у бухгалтерському обліку підприємства? Які податкові наслідки? Розглянемо ці ситуації детально.
  • Повернення в єдиноподатників-юросіб Пригадаємо загальні положення, що стосуються повернень платниками єдиного податку (ЄП) — юридичними особами, а саме: як повернення коштів покупцеві товарів вплине на ЄП-дохід та як це відобразити в обліку. Також розберемося з тим, які податкові наслідки будуть мати ситуації, пов’язані з поверненнями товарів на межі двох систем оподаткування і на різних ЄП-ставках.
  • Повернення товарів у роздрібній торгівлі Роздрібна торгівля — це зазвичай тривіальний перепродаж товарів без жодної зміни їх характеристик. Попри це, на роздрібних торговців (а не тільки на виробників) законом покладено обов’язок задовольняти вимоги споживачів щодо якості придбаних товарів. І навіть їхні примхи, якщо товари абсолютно якісні, але чимось не підходять споживачеві. Тож без додаткової підготовки, як діяти в таких ситуаціях, роздрібникам не обійтися. Наша стаття — стислий конспект, вивчивши який, можна сміливо виходити на двобій хоч із покупцем, ☺, хоч із перевіряючим. І хай переможе… закон!
  • Повернення у ФОП на єдиному податку: облікове питання (приклади) Повернення чи то грошей, чи то товарів — явище досить поширене. Тож давайте зараз нагадаємо, як ФОП-єдиноподатник повинен відображати його у себе в обліку. З прикладами. Поїхали!
  • Повернення у ФОП на загальній системі: облікове питання (приклади) Чи можна повернути аванс, якщо ФОП передумав? А повернути товар, який ФОП отримав, але не може продати? Як відобразити ці повернення в обліку ФОП-загальносистемника? Про це — прямо зараз.
  • Повернення придбаних основних засобів і МНМА Після придбання не завжди вдається одразу виявити приховані дефекти і несправності у придбаному об’єкті необоротних активів. Частіше вони стають очевидними тільки в процесі експлуатації. У такому разі покупець може повернути неякісну покупку. Для продавця наслідки такого повернення — такі самі, як і при звичайному поверненні товарів. Бо для продавця — це зазвичай і є товари. А ось покупець зіткнеться тут із деякими особливостями. Якраз про них ми вам зараз і розповімо.
  • Повернення у комісійній торгівлі Комісіонер продав товар комітента і отримав за це винагороду. Потім покупець повернув товар комісіонерові. Чи повинен комісіонер повернути винагороду комітентові? Ну, якщо товар йому повертатися не буде, а продаватиметься далі іншому покупцеві? Які податкові та бухоблікові наслідки такого повернення?
  • Повернення товару: оподатковуємо доходи покупця-фізособи Для цілей оподаткування має значення, який товар — якісний чи неякісний повертає покупець. Адже від цього залежить сума коштів, що сплачується покупцю-фізособі. Давайте подивимося, у яких випадках при поверненні товару у фізичної особи виникає оподатковуваний дохід, як його визначити та відобразити в обліку та звітності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі