15.09.2022

Якщо покупець доплатив 20 % після розблокування податкової накладної та переходу продавця на спецЄП

За договором покупець оплачує 20 % ПДВ за товаром тільки після реєстрації податкової накладної (ПН). Проте ПН заблокували. Розблоковувати її вийшло тільки за допомогою суду. Причому доплату від покупця продавець отримав уже після того, як перейшов з прибутківців у єдиноподатники — на спецЄП зі ставкою 2 %. Як бути продавцеві з отриманою грошовою доплатою? Чи треба її включати в ЄП-дохід?

ЄП-дохід — за єдиноподатковими правилами

Відомо, що без зареєстрованої ПН покупець може втратити податковий кредит (ПК). Тому, щоб мінімізувати втрати і застрахуватися від можливих неприємностей, використовують договірні важелі впливу на продавця. Один з них — договірна недоплата. У договір включається умова про те, що суму ПДВ, що входить у вартість товару, покупець сплатить продавцеві тільки після того, як буде зареєстрована ПН. Детальніше про це та інші можливі варіанти див. «Постачальник не реєструє податкову накладну: як захиститися» // «Податки & бухоблік», 2021, № 20.

Щодо питання, яке виникло, відразу скажемо, що оплату, яка надійшла на спрощенці, за товар, відвантажений ще на загальній системі оподаткування (коли підприємство було платником податку на прибуток), включати в ЄП-дохід не треба. Така ситуація врегульована законодавчо — під цей випадок є прямі норми в ПКУ.

Передусім зауважимо, що спецЄПшники багато в чому (у тому числі й при визначенні єдиноподаткового доходу) повинні дотримуватися загальних правил, установлених для всіх єдиноподатників розд. XIV ПКУ. Адже введений на час воєнного стану особливий режим оподаткування — спецЄП зі ставкою 2 % (п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ) — фактично є особливим різновидом спрощеної системи оподаткування. А тому

спецЄПшники визначають ЄП-дохід за тими ж правилами, що і звичайні єдиноподатники, тобто за правилами ст. 292 ПКУ

На це звертали увагу й податківці (див. питання 40 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). До того ж і п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ визначено, що для спецЄПшників ставка єдиного податку встановлена в розмірі 2 % від доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ.

Якщо відвантаження — на загальній системі, а доплата 20 % — на спецЄП

У свою чергу, як передбачено ст. 292 ПКУ, об’єктом оподаткування для єдиноподатників є дохід — тобто грошовий дохід (у готівковій/безготівковій формі), а також дохід, отриманий у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Водночас п. 292.11 ПКУ обумовлено, які суми до складу ЄП-доходу не включаються. І, зокрема, визначено, що не є доходом єдиноподатника оплата, що надходить за товари (роботи, послуги), реалізовані до переходу на спрощенку (в період сплати інших податків та зборів, встановлених ПКУ), вартість яких включалася в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток підприємств (п.п. 6 п. 292.11 ПКУ). Таким чином при переході в єдиноподатники врегульована перехідна ситуація з неоплаченими постачаннями, гроші за які надходять уже на спрощенці. По суті, це і є наш випадок.

Адже оскільки товар був відвантажений покупцеві, коли підприємство перебувало в платниках податку на прибуток (а отже, відвантаження вже потрапило в бухобікові доходи, п. 5 НП(С)БО 15 «Дохід», і відповідно вже облікувалася в доходах і в податковоприбутковому обліку), то при отриманні оплати за такий товар уже після переходу на спецЄП повторного доходу (за оплатою) у продавця виникнути не повинно. Причому не важливо, яку суму покупець перерахує продавцеві, що перейшов на спецЄП, — повну оплату чи ж, як у цьому випадку, часткову оплату (коли за договором покупець доплачує продавцеві 20 % тільки після розблокування і реєстрації ПН). У будь-якому разі доплата, отримана після переходу на спецЄП, не повинна потрапити в ЄП-дохід.

І те, що в цьому випадку причиною відкладеної доплати послугувало блокування (і покупець здійснив доплату тільки після розблокування — реєстрації ПН), по суті, нічого принципово теж не змінює і на величину ЄП-доходу жодним чином не може вплинути. Адже правила визначення ЄП-доходу залишаються ті самі.

Тож у ЄП-доход 20 % доплату, що надійшла, спецЄПщику включати не треба. Тому навіть якщо від покупця надходить часткова доплата за товар, реалізований ще в період перебування в прибутківцях, отримані гроші ніяк не вплинуть у спецЄПшника на ЄП-дохід.

До речі, оскільки блокування ПН — не рідкість, аналогічна ситуація (з доплатою покупцем 20 % після розблокування ПН) може виникати при переході не лише в спецЄПшники, але й у звичайні єдиноподатники (зі ставкою 3 або 5 %).

Приклад. За умовами договору за товар вартістю 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн) покупець перерахує продавцеві частину оплати (у розмірі 10000 грн) після отримання товару, а іншу частину (у розмірі 2000 грн) — тільки після реєстрації ПН. Проте оскільки ПН заблокували і вона була розблокована тільки за рішенням суду, доплата від покупця надійшла продавцеві, коли він уже перейшов на спецЄП зі ставкою 2 %.

В обліку операції відобразяться таким чином:

Якщо доплата за товар отримана продавцем після переходу на спецЄП 2 %

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Торба,

грн

Дт

Кт

У ПРОДАВЦЯ

Відвантаження товару й отримання частини оплати (на загальній системі оподаткування)

1

Відвантажено товари покупцеві

361

702

12000

2

Нараховано ПЗ з ПДВ

702

641/ПДВ

2000

3

Отримано від покупця часткову оплату (оскільки ПН заблоковано)

311

361

10000

Отримання іншої оплати (після переходу на спецЄП 2 %)

4

Отримано від покупця іншу частину оплати (коли розблоковано ПН)

311

361

2000*

У ПОКУПЦЯ

1

Отримано товар від продавця

28

631

10000

2

Відображено суму вхідного ПДВ, не підтверджену ПН (ПН продавця заблоковано)

644/1**

631

2000

3

Перераховано часткову оплату продавцеві

631

311

10000

4

ПН розблоковано, відображено ПК

641/ПДВ***

644/1

2000

5

Перераховано продавцеві іншу частину оплати після розблокування ПН

631

311

2000

* Сума доплати від покупця, отримана продавцем після переходу в спецЄПшники, за товар, реалізований до переходу на спрощенку, до складу ЄП-доходу не включається (п.п. 6 п. 292.11 ПКУ).

** З метою обліку суми вхідного ПДВ до моменту реєстрації ПН рекомендуємо використати додатковий субрахунок 644/1 «Податковий кредит непідтверджений».

*** Якщо за розблокованою ПН вирішено відкласти ПК на наступні періоди (з урахуванням 365 днів, які продовжуються на період воєнного стану, детальніше див. «ПК-строк 365 днів: як не пропустити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61), то роблять запис: Дт 644/2 «Податковий кредит відкладений» — Кт 644/1 (а в періоді включення в ПК — запис: Дт 641/ПДВ — Кт 644/2).

Висновки

  • Договором може бути передбачено, що покупець сплатить продавцеві 20 % ПДВ за товаром тільки після реєстрації ПН.
  • Якщо за товар, відвантажений на загальній системі оподаткування, 20 % доплату продавець отримає вже після переходу в єдиноподатники, то до складу ЄП-доходу таку доплату продавцеві включати не треба.