22.09.2022

З червня податковий кредит за первинкою неможливий

За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Починаючи з червня 2022 року і до закінчення воєнного стану (ВС) покупець не може формувати податковий кредит (ПК) на підставі первинних документів, навіть якщо в продавця немає можливості виконувати податкові обов’язки і, зокрема, реєструвати податкові накладні (ПН)

Податківці нагадали, що починаючи з червня і до кінця воєнного стану платники не можуть відображати ПК на підставі первинки. І з цим не посперечаєшся. Адже такі роз’яснення відповідають ПКУ. Тому їх залишається тільки взяти до відома.

Нагадаємо, що через воєнний стан не працював ЄРПН. Тому в лютому — травні ПК можна було відображати на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тобто на підставі первинних документів, що підтверджують першу подію (оплату/отримання): накладних, актів виконаних робіт / наданих послуг, платіжних доручень, виписки банку, чеків РРО та інших документів (з усіма реквізитами первинного документа зі ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХIV). Причому такий ПК, відображений у лютому — травні на підставі первинних документів, зберігається за покупцем, якщо надалі буде підтверджений ПН. Тобто якщо постачальники згодом (з відновленням можливості виконати податкові обов’язки) зареєструють ПН/РК лютого — травня у відведені строки — тобто протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте слід врахувати, що таке відображення ПК за первинкою вводилося як тимчасовий захід — для звітних періодів: лютого — травня (про що прямо говорилося в п. 322). Тому можливість відображення ПК на підставі первинки обмежувалася звітними періодами лютий — травень 2022.

А ось починаючи зі звітного періоду — червня такої можливості не передбачено. Адже для червня і подальших періодів немає аналогічної норми в ПКУ! Тому з червня ПК слід формувати за загальними правилами. А отже, покупець може показати ПК тільки на підставі зареєстрованих ПН.

Хоча покупців, що цікавляться можливістю відображення ПК за первинкою і далі (у червні й до кінця воєнного стану), зрозуміти, безумовно, можна. Адже якщо продавець через воєнні обставини не може реєструвати ПН, то ПК у покупця відкладається на невизначений строк. Тому і з’являється питання: чи може в цій ситуації виручити первинка?

На жаль, те, що продавець у зв’язку з воєнним станом не може реєструвати ПН, не слугує пом’якшувальною обставиною і не відкриває покупцеві шлях до формування в червні та подальших періодах ПК на підставі первинних документів. Тому в такому разі для відображення ПК покупцеві залишається тільки чекати, коли в продавця з’явиться можливість зареєструвати червневі і подальші ПН (тобто, по суті, тільки чекати вхідних зареєстрованих ПН). Хіба що показати ПК (без зареєстрованих ПН) можна на підставі замінників ПН — транспортних квитків, готельних рахунків, касових чеків на суму з ПДВ не більше 240 грн на день (п. 201.11 ПКУ). Адже норма про замінники ПН і під час воєнного стану залишається чинною.

Ну а для продавців, у свою чергу, нагадаємо, що неможливість виконання податкових обов’язків треба підтвердити. Якщо така можливість з’явилася — то не пізніше за 30 вересня 2022 року, а якщо ще ні — то не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225. Детальніше про нього див. «Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65 і «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.