№71

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 71 Інші номери журналу ›
  • Сумісники: знімаємо маски Донедавна трудове законодавство не містило відповіді на запитання: що таке сумісництво? Все змінив Закон України від 01.07.2022 № 2352-IX, який виклав у новій редакції текст ст. 102 КЗпП. Що змінилося та чи знято питання щодо визначення ознаки місця роботи? Відповіді на ці та інші запитання щодо роботи за сумісництвом прямо зараз! Приєднуйтеся до розмови.
  • Надаємо благодійну допомогу у зв’язку з війною Нещодавно (див. статтю «Допомога фізособам у зв’язку з війною» // «Податки & бухоблік», 2022 № 30) ми говорили про особливості оподаткування благодійної допомоги, що надається у зв’язку зі збройною агресією РФ проти України. Але законодавець підкоригував окремі податкові правила (див. «Волонтерсько-благодійні зміни в ПКУ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67). Тож повернемося до цієї теми ще раз.
  • Декларація ФОП-загальносистемника: що змінили? З 03.09.2022 набув чинності Закон № 2520*. Загалом він присвячений волонтерській / неприбутковій діяльності. Втім несподівано зачепило і всіх (!) ФОП на загальній системі оподаткування. Тож розбираємося у суті змін.
  • З червня податковий кредит за первинкою неможливий За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*
  • Дані контрагентів — через електронний кабінет Наказ Мінфіну від 26.08.2022 № 261
  • Алко-тютюн-пальне: можна було й за декларацією, та вже пізно! Постанова КМУ від 10.09.2022 № 1020
  • ФОП отримав компенсацію за працівника-переселенця. Чи то дохід? Наразі продовжує діяти урядова програма компенсації роботодавцям витрат на оплату праці ВПО. Працевлаштував ВПО — можеш протягом 2 місяців отримувати від держави до 6500 грн за кожного такого працівника. Це, звісно, добре. Але що з оподаткуванням цих виплат? Зараз розберемося. Є інформаційний привід від податківців.
  • Держдивіденди у платників єдиного податку За матеріалами підкатегорії 102.09 ЗІР
  • Пішли зі спецЄП: чи можна показати податковий кредит за старими накладними? З квітня по червень перебували на спецЄП за ставкою 2 %. Чи можна зараз у декларації за вересень показати податковий кредит (ПК) за податковими накладними (ПН) лютого — березня — тобто доєдиноподаткового періоду (які постачальники зареєстрували до 15.07.2022), якщо в лютому — березні ПК за первинкою не показували?
  • Сплата ЄП груп 1 та 2 за березень 2022: так ще ніколи не було Зі сплатою єдиного податку (ЄП) ФОП — платниками груп 1 та 2 за квітень цього року та наступні місяці розібралися*. Зі сплатою за січень та лютий теж питань немає, бо то було ще до війни, коли діяли стандартні правила. А от сплата за березень ─ то вже рекордсмен за кількістю нюансів. Можна заблукати. Втім зараз усе з’ясуємо.
  • Ремонт за гарантією: облік у сервісного центру Сервісні центри — доволі поширений варіант проведення гарантійних ремонтів товарів. У такому випадку ремонт товарів, що вийшли з ладу, — турбота сервісного центру, а продавець (виробник) компенсує виконавцеві всі ремонтні витрати. Для виконання гарантійних робіт до сервіс-центру передають нові запасні частини, а він повертає браковані. Про подробиці обліку таких операцій детальніше і поговоримо.
  • Компенсація зарплати: доходи за 2011 — 2022 рр. виплачено у вересні 2022 року Роботодавці, які на один і більше календарних місяців затримують виплату зарплати, зобов’язані розрахувати і виплатити працівникам компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з її несвоєчасною виплатою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі