17.04.2023

Компенсація витрат на доставку товару

Підприємство займається реалізацією товарів. Вартість доставки не включається у ціну товару, а виділена окремо як компенсація витрат. Як така операція вплине на облік продавця?

Природа доставки

Про те, чи буде включатися вартість доставки у ціну проданого товару, чи вона має відшкодовуватися покупцем продавцю окремо, краще вирішити у договорі між продавцем і покупцем. У нашому випадку мова йде про те, що вартість доставки покупець окремо компенсує продавцю. Тому далі будемо розглядати тільки цей випадок.

І розпочинати слід з відповіді на запитання:

якщо вартість доставки оплачується покупцем окремо, то чи буде це вважатися наданням йому транспортних послуг?

На наш погляд, у цьому випадку говорити про надання транспортних послуг не слід, адже в договорі про них не йдеться.

Справа в тому, що покупець не замовляє у продавця окрему транспорту послугу. Адже сама собою послуга з доставки товару клієнту без купівлі товару не здійснюється. Тому, на наш погляд, доцільно вважати оплату доставки при придбанні товару, як компенсаційну виплату в рамках укладеного договору постачання товару або купівлі-продажу товару, а не як надання додатково послуг перевезення.

Водночас грань тут тонка. І все будуть вирішувати умови договору, згідно з якими продавець може, якщо забажає, окремо постачати товари, а окремо надавати послуги із його перевезення. Наприклад, таке може бути, коли окрім торгівлі, одним із видів діяльності постачальника є надання транспортних послуг. У такому випадку транспортну частину операції слід розглядати не як компенсацію витрат, а як надання окремої транспортної послуги.

Далі ми будемо говорити саме про компенсаційну виплату в рамках договору купівлі-продажу або постачання.

Документообіг

Скільки документів. Якщо товар доставляє продавець товару і за доставку покупець оплачує окремо, то, звісно, вартість такої доставки має бути окремо виділена і в первинних документах.

Питання постає лише щодо того:

чи повинен бути окремий документ на доставку товару, чи достатньо просто вартість доставки відобразити в тому первинному документі, в якому відображено операцію з продажу товару, який доставляється?

Якщо постачання товару і його доставка відбуваються в межах одного договору постачання/купівлі-продажу товару і сама собою послуга з доставки товару покупцю без купівлі товару не здійснюється, то вважаємо, що можна окремий документ (акт на компенсацію послуг) на вартість доставки не складати.

Достатньо буде відобразити обидві операції (продаж товару і вартість доставки) в одному первинному документі — видатковій накладній. Головне, виділити в ній окремими рядками вартість товару, який продається, і вартість доставки товару (компенсація доставки товару).

Водночас не буде помилкою, якщо оформити на операцію з доставки товару окремий документ, наприклад акт на компенсацію послуг з доставки.

Чи потрібна ТТН? Доставляти товар продавець може:

1) власними силами;

2) із залученням третіх осіб.

В обох випадках треба оформлювати ТТН (виняток — якщо перевізник — оператор поштового зв’язку).

Річ у тому, що на сьогодні Закон про автомобільний транспорт* дозволяє не складати ТТН на перевезення для власних потреб тільки фізичним особам. На юрособу дозвіл не використовувати ТТН при власних перевезеннях уже не поширюється.

* Закон України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 № 2344-III.

ПДВ-облік

Об’єкт оподаткування ПДВ. Якщо підприємство займається доставкою свого товару і вартість такої доставки виділена окремо (не включена у ціну товару, що поставляється), то вартість доставки товару оподатковується ПДВ.

Водночас доволі часто (як і в нашому випадку) якщо підприємство не займається наданням окремих транспортних послуг, а здійснює тільки доставку свого проданого товару, то виникають проблеми із складанням ПН.

Адже не зрозуміло, як саме закодувати у ПН таку компенсацію на перевезення.

Складання ПН. Перш за все зауважимо, що при заповненні ПН орієнтуємось на дані первинних документів. Оскільки в первинних документах вартість доставки товару виділена окремо, то також окремо її варто виділити і в ПН.

Що стосується заповнення своєї ПН, то зазвичай у продавців виникають проблеми із заповненням:

1) гр. 2 «опис (номенклатура) товарів/послуг» ПН. Не зрозуміло, як саме слід дати назву такій операції: «доставка товару» чи «компенсація вартості доставки товару». На наш погляд,

великого значення не має, як саме ви назвете цю операцію. Головне, щоб назва операції, яку продавець вкаже у ПН, відповідала тій назві, що вказана у первинному документі

Тобто якщо у первинному документі зазначено, що продавець здійснював доставку товару, то і в ПН слід також операцію назвати «доставка товару»;

2) гр. 3, в якій вказується код операції, яка здійснюється. Відразу зауважимо, що вказувати у цій графі той самий кодом УКТ ЗЕД, що й самого товару, який доставляється при здійсненні цієї операції, не можна. Адже продавець отримує компенсацію за операцію, яка має «послуговий» характер і під товарний код не потрапляє. Тому логічно вважати, що у гр. 3 ПН слід вказувати не код товару згідно з УКТ ЗЕД, а код послуги із ДКПП.

Лишається з’ясувати, який саме код послуги слід вибрати.

На наш погляд, продавець, який сам здійснює доставку проданого товару, але сам не здійснює транспортну діяльність, а тільки отримує компенсацію витрат на доставку проданого товару, не має використовувати код транспортних послуг (наприклад, «49.41»).

Вважаємо, що

у гр. 3 ПН, щоб закодувати компенсацію витрат на доставку, слід використовувати код основної діяльності, тобто код роздрібної торгівлі — 47.00 або відповідний код оптової торгівлі з класів 45 — 46

Водночас якщо продавець залучає сторонню організацію для перевезення проданого товару і такий перевізник складе на продавця «вхідну» ПН з кодом послуг перевезення «49.41», то щоб не мати проблем з блокуванням ПН, краще закодувати у гр. 3 ПН компенсацію доставки саме під кодом «49.41»*.

* Наприклад, експедиторам, що залучають до перевезення сторонніх перевізників, податківці радили вказувати в ПН код перевезення (лист ГУ ДФС у м. Києві від 13.06.2017 № 604/ІПК/10/26-15-12-01-18).

3) гр. 4 та 5, які заповнюються згідно з КСПОВО, чинним на дату складання ПН.

Так от, послуга з доставки, яку компенсує покупець, не має одиниці обліку, тож у графі 4 ПН може зазначатися:

— «послуга», і тоді графа 5 не заповнюється, оскільки така одиниця обліку відсутня у КСПОВО;

— «грн» і в графі 5 ПН код гривні (2454).

Який варіант обрати, вирішувати вам.

Водночас якщо доставку здійснює стороння організація, то при заповненні гр. 4 та 5 вашої ПН можна вказати ті ж одиниці виміру, що вказані у «вхідній» ПН.

Усі інші графи ПН заповнюються у звичайному порядку. Детально про це читайте у «ПН на компенсацію понесених витрат» // «Податки & бухоблік», 2022, № 48.

Висновки

  • Якщо продавцю покупець компенсує витрати на доставку проданого товару, то таку операцію зазвичай слід розцінювати, як компенсаційну виплату, а не як надання додатково послуг перевезення.
  • Якщо доставка придбаного товару оплачується покупцем окремо, то вартість такої доставки має бути окремо виділена і в первинних документах.
  • Незалежно від того, доставляється товар покупцю власним транспортом чи із залученням третіх осіб, на таке перевезення слід скласти ТТН.
  • Компенсація витрат на доставку є об’єктом оподаткування ПДВ, таку операцію слід окремим рядком відобразити у ПН.