Теми статей
Обрати теми

ПН на компенсацію понесених витрат

Децюра Сергій, податковий експерт
Розглянемо як заповнити ПН в ситуації, коли замовник сплачує постачальнику . товарів/послуг не тільки вартість товарів/послуг, а і попутно відшкодовує вартість інших послуги. Наприклад, замовник окремо відшкодовує витрати на доставку товару, тощо.. Як скласти ПН на таке компенсацію таких витрат?

При виконання різних господарських договорів постачальник товарів/послуг може нести супутні витрат, пов’язаних з предметом постачання. Такі витрати продавцеві зазвичай компенсує покупець/замовник.

При цьому одні постачальники воліють включати вартість супутніх витрат при виконання договору у вартість поставленого товару чи наданої послуги. Якщо так відбувається у вашому випадку, тобто в первинних документах вартість супутніх витрат не виділена окремо від проданого товару чи наданої послуги, то проблем із складання ПН не буде. В даному випадку складається проста ПН на поставку товару чи послуги.

Якщо в первинних документах вартість супутніх витрат при поставці товарів чи наданні послуг виділена окремо — то тоді вам доведеться включати до бази оподаткування ПДВ суму таких супутніх витрат і показувати нарахування ПДВ щодо таких витрат в ПН окремим рядком.

Нагадаємо, що всі компенсації в межах основного договору постачання, на думку податківців оподатковуються ПДВ. На це прямо вказує п. 188.1 ПКУ. Детально про це читайте у «Покупець компенсує вартість доставки: первинка та облік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 42.

При відображенні у ПН окремим рядком супутніх послуг пов’язаних з виконанням основного договору у продавця платника ПДВ зазвичай виникає запитання;

як саме заповнити ПН на поставку таких послуг, зокрема який код у ДК 016:2010 слід вказувати?

На наш погляд, щоб дати відповідь на це запитання слід опиратися на те чи сам постачальник товарів/послуг надає супутню послугу яку компенсує покупець /замовник. Якщо сам, то в ПН він має відобразити постачання тієї послуги яка була надана покупцю/замовнику. Тут підібрати код послуги не складно. Так, як у ПН відображають таку операцію, як окреме постачання.

Якщо ж постачальник товарів/послуг перевиставляє послугу покупцю/замовнику придбану у інших, то тут на наш погляд, все залежить від того до чого «ближче» витрати, що компенсуються: до предмета договору чи до виду діяльності підприємства, відображеного в ЄДР.

Так якщо компенсаційні виплати більше пов’язані з:

— постачанням основної послуги з договору, то слід вказувати код такої послуги;

— діяльністю постачальника, то код діяльності з ЄДР.

Так, наприклад, якщо орендар компенсує орендодавцеві витрати пов’язаних з утриманням та обслуговуванням орендованого майна (у тому числі комунальних послуг та енергоносіїв, земельного податку, податку на нерухоме майно тощо), то дані супутні витрати більше подібні до надання основної орендної послуги. Тому у графі 3.3 зазначається код послуги згідно з ДКПП, який притаманний послугам з оренди «68.20». На цьому наголошують і податківці у БЗ 101.16 (детально про це читайте у «ПН на орендні операції» цього номеру).

Також, кодувати компенсацію під тим же кодом, що й основну послугу з договору, потрібно, наприклад, у таких ситуаціях:

за договором підряду ціна робіт включає безпосередньо плату за виконану підрядником роботу, а також відшкодування понесених ним при виконанні робіт витрат (ч. 3 ст. 843 ЦКУ);

комісіонер отримує відшкодування витрат, понесених ним у зв’язку з виконанням своїх обов’язків за договором комісії (ст. 1024 ЦКУ).

В обох цих випадках отримання компенсації безпосередньо пов’язане й обумовлене первісним предметом договору. Тому присвоюємо компенсації той же код, що й послугам з договору комісії (підряду).

Якщо ж наприклад, мова іде про надання супутніх послуг при продажу товарів, наприклад, коли покупець окремо відшкодовує продавцю витрат на доставку, то в даному випадку надання такої супутньої послуги тим же кодом УКТ ЗЕД, що й сам товар, кодувати не можна. Компенсація має «послуговий» характер і під товарний код не потрапляє. А якщо не можна кодувати супутні послуги виходячи з предмета договору, то слід кодувати виходячи з виду діяльності підприємства, відображеного в ЄДР і здійсненого при наданні супутньої послуги.

В даному випадку слід закодувати компенсацію витрат на доставку «послуговим» кодом профільної торгової діяльності підприємства, тобто кодом роздрібної торгівлі — 47.00 або відповідним кодом оптової торгівлі з класів 45 — 46, тощо.

До речі, при оформленні ПН на вартість перевиставлених послуг експедитором ми рекомендуємо зазначати в ній загальний код транспортно-експедиторських послуг 52.29 з ДК 016:2010. Адже сам експедитор ані перевезення, ані супутні послуги не надає, а тільки отримує компенсацію за них. Водночас податківці не проти, якщо експедитор перевиставить замовникові послуги з кодами з «вхідних» ПН, тобто перевезення — з кодом 49.41, 50.20, 51.21 тощо, навантаження/розвантаження — з кодом 52.24. Тобто показувтаи що на вході те й на виході.

Детально про це читайте у «Податки & бухоблік» 2021, № 53.

Що стосується заповнення у компенсаційній ПН графи 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця», то можна вказувати як назву супутньої послуги або формулювання «Відшкодування певної послуги» або «Компенсація певної послуги». На наш погляд, як саме ви будете це робити принципового значення не має. Головне, щоб

формулювання яке було вказане в компенсуючій ПН сходилося із формулюванням вказаним в первинному документі

Що стосується заповнення у ПН на компенсацію вартості супутніх послуг гр. 4 та 5, то їх слід заповнювати згідно з КСПОВО, чинним на дату складання ПН (п. 16 Порядку № 1307).

При цьому якщо супутня послуга за яку отримують компенсацію, не має одиниці обліку (а це доволі часто так і буває), то у графі 4 ПН може зазначатися:

«послуга», і тоді графа 5 не заповнюється, оскільки така одиниця обліку відсутня у КСПОВО;

— «грн» і в графі 5 ПН код гривні (2454).

Обидва варіанти заповнення ПН прийнятні. Детально про це читайте у «Послугова податкова накладна» // «Податки & бухоблік», 2021, № 63.

Всі інші реквізити такої ПН заповнюються у загальному порядку.

img 1

завантажити файл

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі