№31

Податки & бухоблік, квітень, 2023/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Міжнародні перевезення і нульова ставка ПДВ Міжнародні перевезення оподатковують за нульовою ставкою ПДВ. Проте для її застосування повинні дотримуватися певні умови. Як на неї впливають статус перевізника, протяжність маршруту перевезення, документальне оформлення — з’ясуємо в статті.
  • Перевезення вантажу за кордоном: що з ПДВ? Перевізник-резидент здійснює для нерезидента перевезення вантажу за кордоном по маршруту «Італія — Румунія» (оформлена СMR). До такого закордонного перевезення (як до міжнародного) застосовується нульова ставка ПДВ чи воно не є об’єктом оподаткування?
  • Транспортні послуги за участю експедитора Організувати весь перевізний процес може експедитор. Проте облік транспортних послуг за його участю має свої особливості. Розглянемо їх.
  • Доходи експедитора-спрощенця Підприємець — платник єдиного податку надає експедиторські послуги. Що є доходом експедитора-єдиноподатника і як цей дохід оподатковується?
  • Переганяння авто з-за кордону «своїм ходом»: міжнародне перевезення чи послуги водія? Замовили в нерезидента переганяння вантажівки з-за кордону «своїм ходом». В акті зазначено: «послуги водія без власного автотранспорту». Як оподатковувати такі послуги ПДВ: як міжнародне перевезення (зі ставкою 0 %) чи як звичайні послуги (за правилами загального п. 186.4 ПКУ)?
  • Компенсація витрат на доставку товару Підприємство займається реалізацією товарів. Вартість доставки не включається у ціну товару, а виділена окремо як компенсація витрат. Як така операція вплине на облік продавця?
  • Часткова втрата/псування товару з вини перевізника Підприємство найняло перевізника для доставки свого товару покупцеві. При транспортуванні товару частина такого товару зникла (зіпсувалася тощо). Перевізник готовий компенсувати продавцю збитки від втрати товару. Як обліковувати отриману компенсацію від перевізника?
  • Подорожній лист: живий паросток чи сухий бур’ян Прополювати правове поле з метою видалення з нього згадок про подорожній лист законодавець почав ще у 2011 році. Але цей бур’ян ☺, як і будь-який інший, виявився аж надто живучим. І відмовлятися від нього, схоже, багато хто не збирається. Що ж у ньому такого особливого? На чому тримається його авторитет? Чи можна замінити подорожній лист чимось іншим?
  • Подорожній лист: практичні ситуації Які б подорожні листи не використовувало підприємство: за типовими формами чи розроблені на їх основі аналоги, фіскали все одно знаходять, до чого причепитися. І як завжди, більшість їхніх претензій виявляються необґрунтованими. Щоб ви могли завчасно підготуватися до цього і, за потреби, усунути певні недоліки, розберемо кілька практичних ситуацій, пов’язаних із заповненням подорожнього листа (документа, що його замінює).
  • Наслідки перевантаження вантажівки Підприємство своїм вантажним автомобільним транспортом доставляло покупцю різні сипучі матеріали. Виходячи з норм навантаження на автомобіль підприємство допустило перевантаження на 5 тонн. Видаткова накладна на продаж товару, що перевозився у вантажівці з перевантаженням, складена на 27,7 тонни. Які штрафи загрожують за таке перевантаження вантажівки?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі