27.04.2023

Від’ємний ПДВ-ліміт через ∑Овердрафт: коли це можливо?

У нас був позитивний ліміт для реєстрації податкових накладних. Проте 7 квітня виявили, що він став від’ємним через перерахунок ∑Овердрафт. Чому? Адже податкові накладні до цього ми не реєстрували. Куди зник ліміт?

Справді, ліміт передусім витрачається на реєстрацію податкових накладних (ПН) / розрахунків коригування (РК). Та все ж це не єдина причина, з якої сума ліміту може зменшуватися. Ще (як у ситуації в підприємства) ліміт може автоматично зменшитися через щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт! Давайте розберемося як.

Що таке ∑Овердрафт?

Складова ліміту — ∑Овердрафт. Однією зі складових формули ліміту (∑Накл) є показник ∑Овердрафт. Що являє собою цей показник? ∑Овердрафт — це середньомісячна сума ПДВ, задекларована платником до сплати до бюджету за останні 12 місяців і погашена (розстрочена або відстрочена) (п. 2001.3 ПКУ). Тобто, по суті, це середньомісячний податок (сплачений платником за останні 12 місяців). При цьому

показник ∑Овердрафт розраховується в СЕА автоматично за даними ряд. 18 декларацій/УР, поданих за останні 12 місяців (як 1/12)

Тому, наприклад, при підрахунку ∑Овердрафт на 01.04.2023 візьмуть:

— дані ПДВ-декларацій за березень 2022 — лютий 2023, а також

— дані УР, нарахування за якими були здійснені в періоді з 01.04.2022 по 31.03.2023.

Звичайно, в розрахунку їх врахують, повторимо, за умови, що податкові зобов’язання, задекларовані платником у ряд. 18 декларацій/УР, погашені (розстрочені, відстрочені).

Утім, врахуйте, що ∑Овердрафт рахують тільки тим платникам, які є платниками ПДВ не менше 12 звітних місяців. А ось новачкам (новозареєстрованим платникам) ∑Овердрафт уперше розрахують тільки після 12 місяців роботи.

Таким чином, ∑Овердрафт — свого роду бонус (надбавка до регліміту) для тих платників, які декларують податок і його сплачують. А ось якщо платник протягом останніх 12 місяців подавав від’ємні декларації (наприклад, був відшкодуванцем або новачком), то жодного ∑Овердрафт у нього не буде.

Де подивитися ∑Овердрафт? Побачити, чому дорівнює показник ∑Овердрафт, можна:

— у рядку 8 Витягу про ліміт (форми J/F1401206), а також

— в Електронному кабінеті в розділі «СЕА ПДВ» — у підрозділі «Реєстр операцій». Точніше, його значення видно в першому рядку таблиці в графі «Сума овердрафту». А його динаміку можна простежити, зробивши вибірку за типом операції «Реєстрація суми overdraft».

Щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт

Важливо! За діючими правилами показник ∑Овердрафт рахується в СЕА щоквартально (станом відповідно на 01.01, 01.04, 01.07 і 01.10). У зв’язку із цим

значення ∑Овердрафт підлягає щоквартальному автоматичному перерахунку (і на початку кожного кварталу оновлюється — перераховується)

Причому такий перерахунок ∑Овердрафт проводиться протягом 6 перших робочих днів кварталу (п. 2001.3 ПКУ). Тому, наприклад, з настанням II кварталу 2023 року перерахувати ∑Овердрафт повинні були платникам у СЕА не пізніше за 10 квітня 2023.

Проте особливість щоквартального перерахунку ∑Овердрафт у тому, що при такому перерахунку:

віднімають (мінусують) суму попереднього (старого) значення ∑Овердрафт і

додають суму свіжого (нового) ∑Овердрафт — розрахованого за даними на 1-е число поточного кварталу.

Тому вплив щоквартального перерахунку ∑Овердрафт на ліміт реєстрації ПН (∑Накл) можна представити так:

∑Накл = ∑Накл - ∑Овердрафтстарий + ∑Овердрафтновий.

Приклад. Тоді, якщо на 01.04.2023 регліміт (∑Накл), припустимо, становив 10000 грн і сума старого Овердрафту (∑Овердрафтстарий) була 50000 грн, а нового Овердрафту (∑Овердрафтновий) 15000 грн, то після щоквартального перерахунку ∑Овердрафт ліміт реєстрації ПН на 10.04.2023 міг виявитися від’ємним і дорівнювати «-25000 грн».

Оскільки ліміт: ∑Накл = 10000 - 50000 + 15000 = -25000 грн

Тому в такому разі щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт просто «з’їв» ліміт і зробив його від’ємним.

У чому причина?

З техніки перерахунку видно, що якщо сума нового ∑Овердрафт (порівняно зі старою) збільшилася, то збільшиться і сума загального ліміту. І навпаки, якщо новий ∑Овердрафт зменшився — зменшиться і загальний регліміт (ситуація підприємства). Тобто

причина в тому, що показник ∑Овердрафт відчутно знизився і через це при перерахунку з’явився від’ємний ліміт

Зрозуміло, що значення ∑Овердрафт може зменшуватися, якщо впали платежі до бюджету за деклараціями за останні 12 місяців. Або якщо якісь періоди у 12-місячному відрізку і зовсім були від’ємними (і в них не декларувався податок до сплати в ряд. 18 декларації) — тоді такі періоди в розрахунку ∑Овердрафт просто не враховуються.

Звичайно, ситуація зі зниженням ∑Овердрафт і появою мінусового ліміту могла виникнути і в довоєнні періоди. Проте війна лише загострила ситуацію, оскільки більшість платників, які потрапили у складні воєнні умови, зіткнулися з падінням обсягів, що спричинило зниження платежів до бюджету. Як наслідок, динаміка платежів до бюджету за деклараціями впала. До того ж слід врахувати, що при розрахунку ∑Овердрафт станом на 01.04.2023 у 12-місячний відрізок якраз-то й увійшли непрості воєнні періоди! Тому в таку ситуацію могли потрапити багато платників і, маючи ще на кінець березня в запасі ліміт для реєстрації ПН, з настанням нового кварталу на ранок виявити, що після перерахунку ∑Овердрафт ліміт зник! ☹

До речі, проблема Овердрафту може замаячити й у спецЄПешників після виходу зі спецЄП — з відновленням ПДВ-статусу і відновленням розрахунку ліміту реєстрації (розрахунок якого (і всіх його складових) на період спецЄП заморожувався, детальніше див. «Навздогін» за ПКУ, або Розрахунок регліміту для спецЄПшника» // «Податки & бухоблік», 2022, № 95). Адже на період спецЄП ПДВ-діяльність призупинялася і не було жодної сплати ПДВ до бюджету.

Як бути?

Якщо для реєстрації ПН недостатньо ліміту (зокрема, як у цьому випадку — коли після перерахунку ∑Овердрафт з’явився від’ємний ліміт), то варіантів вирішення проблеми, власне, не так уже багато:

— або чекати, поки збільшиться ліміт (наприклад, чекати вхідних ПН постачальників). Тим паче, що для ПН/РК, складених починаючи з 16.01.2023, діють продовжені воєнні строки реєстрації (п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, БЗ 101.16 і роз’яснення ДПСУ від 08.02.2023). Тому реєструвати: ПН/РК першої половини місяця (складені з 1-го по 15-е число) можна до 5-го числа (включно) наступного місяця, а ПН/РК другої половини місяця (складені з 15-го по 30(31)-е число) — до 18-го числа (включно) наступного місяця. А отже, з реєстрацією ПН/РК деякий час можна і почекати;

— або поповнювати грошима ПДВ-рахунок. Тоді гроші, покинуті на ПДВ-рахунок, додадуть ліміт реєстрації (через ∑ПопРах). Ну а надалі списуватимуться Казначейством у рахунок погашення податку за поточними деклараціями або УР.

Ну а взагалі на межі кварталів будьте напоготові і візьміть на замітку: якщо платежі до бюджету за деклараціями впали, то через щоквартальний перерахунок ∑Овердрафт ситуація з лімітом може неприємно змінитися. І ∑Овердрафт може «з’їсти» позитивний ліміт.

Утім, у сьогоднішніх умовах для багатьох платників податків причиною мінусового ліміту став різкий перепад ∑Овердрафт через війну. Проте з часом такий мінусовий вплив ∑Овердрафт на ліміт зменшуватиметься, оскільки показники декларацій за періодами вирівнюватимуться. І мінус регліміту з часом ставатиме дедалі менше й менше, і ∑Овердрафт зменшуватиме ліміт, але не так сильно. А якщо далі в платника буде все налагоджуватися, нарощуватися обороти і збільшуватися сума ПДВ до сплати в ряд. 18 декларації, то в майбутньому при перерахунку надбавка ∑Овердрафт буде позитивною і знову стане збільшувати ліміт.

Висновки

  • Показник ∑Овердрафт (складова ліміту) — це середньомісячний податок, сплачений (розстрочений/відстрочений) платником за останні 12 місяців.
  • Показник ∑Овердрафт за правилами СЕА щоквартально перераховується.
  • Якщо платежі до бюджету за деклараціями за останні 12 місяців упали і ∑Овердрафт зменшився, то при його щоквартальному перерахунку може з’явитися від’ємний ліміт. Тому на межі кварталів ситуація з лімітом може змінитися.