Теми статей
Обрати теми

«Навздогін» за ПКУ, або Розрахунок регліміту для спецЄПшника

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» від 09.12.2022 № 1377

Висновок документа:

Порядок адміністрування ПДВ* приведений у відповідність з нормами ПКУ, що регламентують призупинення розрахунку показників регліміту для тих, хто перейшов на спецЄП

* Затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 № 569.

Загальновідомо, що при переході на спецЄП реєстрація платником ПДВ призупиняється. ПКУ передбачені дві норми, що регламентують вплив цього призупинення на розрахунок регліміту:

1. На період використання спецЄП розрахунок усіх складових формули СЕА призупиняється.

2. При розрахунку показника ΣНаклОтр за зареєстрованими ПН/РК, дата ПЗ за якими припадає на період перебування на спецЄП, такі суми ПДВ не враховуються.

Друга норма виглядає зайвою і, швидше, тільки заплутує, адже перша охоплює заморожування всіх показників формули. Та й зареєструвати ПН/РК на платника спецЄП неможливо (постачальник складає ПН як на неплатника).

Інша річ, що виникає запитання: як визначати регліміт після того, як спецЄПшник повернеться на попередню систему. Перша (загальна) норма говорить про зупинення розрахунку показників формули на період перебування на спецЄП, але нічого не говорить про те, що робити після повернення. А друга забороняє врахування одного, конкретного показника ΣНаклОтр (причому навіть якщо станеться таке диво, що ПН/РК буде все-таки зареєстрована, то регліміт за цією ПН/РК не збільшиться і після повернення на попередню систему).

І ось тут підзаконний документ повинен був би уточнити, що в першій, загальній нормі мається на увазі призупинення розрахунку показників регліміту «за операціями, здійсненими в періоді перебування на спецЄП» (чи хоча б «за період перебування на спецЄП»), але не так, як написано в ПКУ (призупинення «на період»).

На жаль, ці моменти КМУ не уточнив.

Адже такий невдалий зворот, який використано в ПКУ, може спричинити помилкове розуміння: мовляв, у періоді перебування на спецЄП показники формули дійсно не збільшуються, але після повернення на попередню систему формула розморожується і за всіма операціями, здійсненими в періоді перебування на спецЄП, регліміт повинен збільшитися (окрім показника ΣНаклОтр). Наприклад, якщо спецЄПшник сплатив ПДВ при імпорті, то в періоді перебування на спецЄП регліміт не збільшується*, а мовляв, після повернення — немає перешкод. Звичайно, таке перекручене розуміння п.п. 9.5 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не може бути реалізоване на практиці (регліміт ніхто не збільшить, навіть за наявності суто теоретичних зачіпок).

* Хоча на перших порах застосування спецЄП такі випадки траплялися, див. статтю «Платник на спецЄП сплатив ПДВ на митниці: куди подіти ПДВ?» («Податки & бухоблік», 2022, № 75).

І ще один момент. За ідеєю, після виходу зі спецЄП у ΣНаклОтр повинні врахуватися і зареєстровані вхідні ПН з датою складання до переходу на спецЄП, незалежно від дати їх реєстрації.

У документі КМУ деталізував, що показники формули знову починають розраховувати з 1-го числа місяця, що настає за місяця, у якому припинено використання спецЄП. Але якраз тут особливих питань немає, це повторення іншої норми (п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі