02.02.2023

Податки на землю і нерухомість у прибутковій декларації — 2022

Чи можна віднести на витрати і відобразити в декларації з податку на прибуток за 2022 рік суми плати за землю і податку на нерухомість за даними поданих на початку 2022 року декларацій? Адже доля цих податків буде вирішуватися після воєнного стану (ВС). Чи є інша норма?

Давайте спочатку з’ясуємо, що говорить з приводу плати за землю і податку на нерухомість ПКУ.

Плата за землю. За вимогами п.п. 69.14 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано ВС, не нараховується та не сплачується плата за землю (як у частині земельного податку, так і в частині орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності). Водночас стосується це звільнення не всіх земель, а тільки земельних ділянок (земельних часток (паїв)), що:

1) розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях. При цьому перелік таких територій мав визначити Кабмін. Але Кабмін постановою від 06.12.2022 № 1364 переклав цей обов’язок на Мінінтеграції. У свою чергу, Мінінтеграції наказом від 22.12.2022 № 309 затвердило відповідний Перелік № 309 (див. статтю «Перелік окупованих територій є! Як ним скористатися?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 99). Про те, як користуватися Переліком № 309. читайте у статті «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9;

2) визначені обласними військовими адміністраціями (ОВА) як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди. Щоб зрозуміти, чи віднесено ваші землі до земель, які звільнені від плати за землю з цих підстав, слід отримати довідку ОВА з інформацію про засмічення чи про наявність фортифікаційних споруд.

Тож якщо ваші земельні ділянки потрапляють під звільнення, то ви точно не зобов’язані платити плату за землю починаючи з 1 березня по 31 грудня 2022 і за весь 2023 рік. Щоб скористатися воєнним звільненням, ви маєте право провести уточнення податкових зобов’язань за 2022 рік — з 01.03.2022 і до кінця 2022 року (див. статтю «Воєнне звільнення від плати за землю: уточнюємо 2022 рік» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9).

Інша річ, що й досі немає однозначної думки податківців. Вони заявляють про юридичну колізію між нормами ПКУ і постановою № 1364, якою делеговано право Мінінтеграції визначати Перелік територій, які потрапляють під звільнення. А ця колізія, на погляд фіскалів, заважає уточненню (див. статті «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9 і «Воєнні звільнення по майновим податкам: що робити з 2022 роком?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 9). Тому якщо ви пішли шляхом очікування і тягнете із уточненням, то нараховані за поданою декларацією з плати за землю витрати теж залишаєте. Адже узгоджені податкові зобов’язання перед бюджетом ви вважаєте дійсними на сьогоднішній момент, що і відобразили у бухобліку.

А от коли з’явиться ясність з Переліком окупованих територій і ви відкоригуєте свої податкові зобов’язання з плати за землю (подасте уточнюючу декларацію), відразу подайте уточнюючі декларації з податку на прибуток за звітні періоди 2022 року і зніміть відображені витрати. На щастя, зараз можна уточнити всі воєнні періоди без самоштрафу і пені (див. статтю «Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені» // «Податки & бухоблік», 2023, № 4).

Податок на нерухомість. Власники нерухомості також мають право отримати звільнення від нарахування і сплати податку на нерухомість (п.п. 69.22 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). А саме вони мають право на звільнення від сплати податку на нерухомість за:

1) житлову нерухомість за період з 01.03.2022 по 31.12.2022. При цьому під звільнення потрапляють об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які:

розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих на територіях;

стали непридатними для проживання у зв’язку з військовою агресією рф. Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості такими, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією рф, визначається Кабміном;

2) нежитлову нерухомість — за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано ВС. Під це звільнення потрапляють не всі об’єкти нежитлової нерухомості, а тільки ті, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих територіях. Знов-таки за Переліком таких територій від Кабміну.

Зняти нарахований податок на нерухомість за період з 01.03.2022 по 31.12.2022 теж можна шляхом подання до річної декларації з податку на нерухомість на 2022 рік уточнюючої декларації. Знов-таки, якщо ви, зважаючи на невизначеність ситуації з Переліком № 309 (див. статтю «Перелік територій, звільнених від податків: як користуватися» // «Податки & бухоблік» 2023, № 9), вирішили почекати і до вирішення колізії не уточнювати податок на нерухомість за 2022 рік, то нараховані податкові зобов’язання з цього податку за даними поданої декларації залишаєте у складі витрат.

Отже, якщо ви всупереч позиції податківців вважаєте Перелік № 309 легітимним, подали уточнюючі декларації і зменшили задекларовані податкові зобов’язання на 2022 рік, то ви маєте і в бухгалтерському обліку відобразити нарахування плати за землю та податку на нерухомість у складі витрат уже з урахуванням такого уточнення.

Якщо ж підстав для уточнення у вас не було або ви вирішили почекати, поки колізія буде усунута, тоді нараховуєте ці податки у бухобліку, спираючись на дані поданих декларацій. Такі нараховані суми зменшать об’єкт оподаткування податком на прибуток 2022 року. Але як тільки проведете уточнення плати за землю і податку на нерухомість, мерщій уточнюйте прибуткову декларацію за 2022 рік і знімайте відображені витрати з цих податків. Ще раз наголосимо: самоштрафу і пені за воєнні періоди не буде.