Теми статей
Обрати теми

Уточнення воєнних періодів без штрафів і пені

Децюра Сергій, податковий експерт
Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України...» від 13.12.2022 № 2836-IX

Висновок документа

Без штрафів та пені можна уточнити всі воєнні періоди

Що було до. З 27.05.2022 у п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з’явилася норма, відповідно до якої платники податку могли уточнювати воєнні періоди (лютий — червень 2022) без самоштрафу і пені. Щоб скористатися цим звільненням, слід було подати УР за воєнні періоди до 25 липня 2022 року. І тоді помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних періодах воєнного часу, виправлялися без нарахування та сплати самоштрафу та пені. При цьому це стосується усіх видів декларацій (як місячних, так і квартальних), і всіх видів податків (у тому числі й ПДВ, акцизу, рентної плати, податку на прибуток тощо).

Детально про це читайте в «Уточнення зобов’язань у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54.

Проблема цього звільнення була тільки в тому, що для того щоб ним скористатися, УР за воєнні періоди слід було подати не пізніше 25.07.2022.

Ті, хто не встиг уточнити воєнні періоди до цієї дати, мали проводити уточнення уже із нарахуванням самоштрафу.

Що буде тепер. Закон № 2836, який набув чинності 03.01.2023, змінить ці правила. А саме у п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ з’явилася норма, яка звільняє від самоштрафу і пені всіх платників податку, які самостійно виправляли і будуть виправляти помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, які припадають на період дії ВС. При цьому прив’язки до дати проведення виправлення (подання УР), як було раніше, немає. Тобто щоб не було самоштрафу і пені, потрібно просто уточнити воєнні періоди.

При такому «пільговому» виправленні треба дотримуватися таких правил:

1) періоди виправлення повинні бути саме воєнні, тобто за період починаючи з лютого 2022 і закінчуючи місяцем скасування ВС (коли це відбудеться, не зрозуміло, на сьогодні ВС закінчується 19.02.2023). Сюди потрапляють місячні декларації, квартальні декларації та річні;

2) гранична дата виправлення неважлива. Це може бути як період дії ВС, так і період після його закінчення. При цьому виправити помилки можна як шляхом подання УР, так і у звітній декларації залежно від податку;

3) треба виконати усі правила виправлення, прописані у ст. 50 ПКУ. Тобто якщо уточнення проводиться шляхом подання УР, то він має сплатити до або під час подання УР донарахований податок, якщо ж уточнення відбувається через звітну декларацію, то донарахований податок слід сплатити при сплаті зобов’язань, відображених у такій звітній декларації. Сплачувати донарахований податок не доведеться тільки у випадку, коли за ІКП платника уже сформувалася переплата.

Як бути із самоштрафом. Той факт, що законодавці дали право уточнювати воєнні періоди без самоштрафу і пені, це гарне послаблення. Але погано, що це нововведення відбулося тільки 03.01.2023.

Враховуючи історію питання, є багато платників податку, які виправляли воєнні помилки в період з 26.07.2022 і по 03.01.2023. І їм, на жаль, доводилося нараховувати самоштраф в УР, якщо помилка призвела до недоплати.

А після того як з 03.01.2023 Законом № 2836 було дано тотальне звільнення від самоштрафу і пені при уточненні воєнних періодів, у цих порушників виникає запитання:

чи можна повернути помилково нарахований і сплачений самоштраф і пеню за УР?

На жаль, відповідь на це запитання не порадує платників податку. Вся справа в тому, що шляхом подання УР зробити суму нарахованого самоштрафу помилковою не вдасться, оскільки форма жодної декларації не дає права уточнювати чи виправляти суму нарахованого самоштрафу чи пені.

На цьому акцентують увагу і фіскали (БЗ 101.25). Вони наголошують, що у ПКУ не передбачено можливості скасування чи виправлення нарахованої штрафної санкції, оскільки:

— сума самоштрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки, не є показником декларації;

— платник самостійно обчислив та нарахував таку суму відповідно до поданого уточнюючого розрахунку, отже, сума штрафної санкції вважається узгодженою платником.

Звичайно, з цим можна посперечатися. Детально про це читайте у «Чи можна виправити самоштраф у ряд. 18.1 УР» // «Податки & бухоблік», 2021, № 39.

Але оскільки податківці так говорять, то робимо висновок, що напевно фіскали будуть наполягати на тому, що повернути з бюджету нараховану і сплачену суму самоштрафу і пені при уточненні воєнних періодів у термін з 26.07.2022 по 02.01.2023 не вдасться.

Крім того, на заваді повернення самоштрафу стає і те, що у ПКУ немає перехідних правил для визнання суми переплатою і повернення її з бюджету. Тому також можливо, що податківці будуть наполягати на тому, що в момент подання УР підприємство повинно було нарахувати самоштраф, оскільки допустило заниження податкових зобов’язань. І той факт, що згодом законодавець звільнив від самоштрафу подання УР, не робить нарахований у той час самоштраф незаконно нарахованим.

Тому більш імовірно, що ті платники, які провели уточнення воєнних періодів у період з 25.07.2022 і до 02.01.2023 та нарахували в УР самоштраф і пеню, повернути сплачений самоштраф і пеню з бюджету не зможуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі