№10

Податки & бухоблік, лютий, 2023/№ 10 Інші номери журналу ›
  • Таблиця даних платника ПДВ: відповіді на запитання Яку користь платникові ПДВ може принести Таблиця даних, добре відомо. Вона врятує направлені на реєстрацію податкові накладні (ПН) від блокування — оскільки ПН з кодами з Таблиці (врахованої податківцями) не блокуються. Проте не все так просто і питання щодо Таблиці залишаються. Відповімо на них у статті.
  • Податки на землю і нерухомість у прибутковій декларації — 2022 Чи можна віднести на витрати і відобразити в декларації з податку на прибуток за 2022 рік суми плати за землю і податку на нерухомість за даними поданих на початку 2022 року декларацій? Адже доля цих податків буде вирішуватися після воєнного стану (ВС). Чи є інша норма?
  • Класифікатор професій: комірнику, прощавай? Мінекономіки наказом від 29.12.2022 № 5573 затвердило чергову порцію змін (далі — Зміна № 11) до Класифікатора професій*. Серед цих змін найбільше запитань у кадровиків викладало скасування професійної назви роботи «комірник» з кодом КП 9411. Що з цим робити та куди дівати комірника? Розповідаємо.
  • Транспортний податок — 2023: декларуємо за новою формою Цією статтею закінчуємо цикл матеріалів про декларування майнових податків на 2023 рік*. Власне, транспортний податок — найпростіший. Крім того, немає потреби уточнюватись за минулий рік. Адже воєнне звільнення його не зачепило. Та й узагалі правила його справляння не зазнали жодних змін. А от форма декларації — нова. Тож є про що розповісти. Розпочинаємо!
  • Якщо отримали лікарняний на сумісника Чи призначати лікарняні сумісникам? Якщо не призначати, то яка причина відмови? Чи має значення, працівник є внутрішнім або зовнішнім сумісником? Як табелювати період непрацездатності за сумісництвом, який не оплачуємо? Пошукаємо відповіді на ці та інші запитання, що стосуються лікарняних працівника-сумісника, разом.
  • Нові форми податкової накладної та декларації з ПДВ Наказ Мінфіну від 28.12.2022 № 463
  • Помилково заповнили МПЗ-рядок у декларації зі спецЄП: чи слід виправляти? ФОП є платником спецЄП з червня-2022. Він займається торгівлею, сільгоспдіяльності не веде і рахувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) не повинен. Починаючи з червня-2022 у декларації зі спецЄП ФОП заповнював не тільки розд. І, а й розд. ІІ, якій стосується МПЗ. У цьому розділі у ряд. 03 було зазначено 0, а у ряд. 04 дублювався показник з ряд. 02 розд. І — тобто звичайне зобов’язання зі спецЄП. Чи допустив ФОП помилку при заповненні декларації? Якщо так, то чи потрібно її виправляти і яким чином?
  • Оновлене НП(С)БО 14 «Оренда»: зміни щодо витрат з укладення договору НП(С)БО 14 «Оренда» викладено у новій редакції наказом Мінфіну від 28.12.2022 № 468 і тут же підкориговано наказом від 19.01.2023 № 30. Назвемо найзначущі зміни.
  • Об’єднаний звіт резидента Дія Сіті Темою нашої сьогоднішньої розмови буде Об’єднаний звіт з ПДФО, ВЗ та ЄСВ резидента Дія Сіті. Поговоримо про нюанси відображення в такому звіті доходів, що нараховані найманим працівникам та гіг-спеціалістам.
  • Іноземні гіг-спеціалісти: дозвіл на працевлаштування Постанова КМУ від 24.01.2023 № 68
  • ФОП на єдиному у групі 3: як виправити помилки в «річній» декларації? Якщо ви протягом 2022 року подавали декларацію єдиноподатника і наразі з’ясували, що припустилися помилки, то можна виправитися прямо зараз — у річній декларації. А ми підкажемо, як це зробити правильно. Поїхали.
  • Продаж продукції власного виробництва: чи є відстрочка від POS-терміналів? Ситуація. Підприємство-виробник (м. Київ) здійснює продаж продукції власного виробництва за готівку юридичним і фізичним особам через касу без РРО (пільга за п. 1 ст. Закону про РРО). Чи має таке підприємство відстрочку від застосування POS-терміналів?
  • Неплатник акцизу може реалізовувати пальне? У зв’язку з дефіцитом пального багато суб’єктів господарювання долучились до його постачання. Мабуть тому від читачів до нас все частіше надходить схоже питання: чи мають право податківці штрафувати госпсуб’єкта, який збирається перепродати пальне чисто як посередник, не реєструючись платником пального акцизу? Питання цікаве, тому давайте разом проаналізуємо такі господарські операції-ситуації та їх можливі наслідки.
  • Орендар не (до)повертає пальне, що було в баку Висвітлимо кілька цікавих питань, поставлених читачем на останньому вебінарі редакції. Вони стосуються пальних ліцензій та акцизу у розхожій ситуації з пальним, яке передається в баках разом з орендованими транспортними засобами (детально ситуація викладена нижче).
  • ПДВ та програмна продукція за бюджетні кошти Приводом для цієї статті стало запитання однієї з наших читачок, яке торкнулося нестандартної, але, імовірно, поширеної ситуації. Ситуація має місце тоді, коли платник ПДВ продає програмну продукцію за бюджетні кошти.
  • Що буде у лютому 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі