13.02.2023

НПО здає подарований автомобіль в оренду: чи нараховувати амортизацію?

Неприбуткова організація (НПО) отримала за договором дарування автомобіль. І передала його постраждалим провайдерам у користування за договором оренди за 1 грн/місяць. Чи треба НПО за таким автомобілем, переданим в оренду, нараховувати амортизацію?

Так, за безоплатно отриманим автомобілем неприбутковій організації треба нараховувати амортизацію на загальних підставах.

Адже неприбуткові організації, як і інші підприємства, повинні вести бухгалтерський облік у загальновстановленому порядку. Тож бухгалтерський облік основних засобів НПО ведуть за правилами НП(С)БО 7 «Основні засоби» — а ним жодних винятків для безоплатно отриманих основних коштів не передбачено. Тому в бухгалтерському обліку безоплатно отримані основні засоби (так само як і придбані) у НПО підлягають амортизації. Нагадаємо, що при безоплатному отриманні первісна вартість об’єкта основних засобів (ОЗ), що надійщов, дорівнює його справедливій вартості, збільшеній на суму супутніх витрат, — тобто витрат на доставку, монтаж, оформлення тощо (абзац перший п. 10 НП(С)БО 7).

І те, що подарований автомобіль НПО здає в оренду, на нарахування амортизації жодним чином не впливає (амортизацію не скасовує і через це її нарахування ніяк не зупиняється). Адже

за бухобліковими правилами переданий в оперативну оренду об’єкт основних засобів продовжує обліковуватися у складі необоротних активів орендодавця

Тобто такий автомобіль, як і раніше, залишається на балансі НПО-орендодавця. Тому і продовжує амортизуватися в бухобліку НПО-орендодавцем (п. 7 розд. III НП(С)БО 14 «Оренда»). І жодної ролі не зіграє те, що оренда в цьому випадку «дешева» і ціна оренди — 1 грн. На нарахування амортизації орендодавцем це ніяк не може вплинути і, скажімо, якось скасувати її нарахування.

Проте щодо безоплатно отриманих ОЗ є своя особливість. Щомісячно (одночасно з нарахуванням за безоплатно отриманим об’єктом ОЗ амортизації) у бухобліку треба визнавати дохід від використання безоплатно отриманих ОЗ — у сумі, пропорційній нарахованій амортизації (див. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561). Тобто нарахування амортизації за безоплатно отриманим автомобілем у бухобліку НПО відобразиться такими записами:

Амортизація безоплатно отриманого об’єкта основних засобів у НПО

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дт

Кт

1

Нараховано амортизацію за безоплатно отриманим об’єктом ОЗ (автомобілем)

92, 94

131

2

Визнано дохід від безоплатно отриманого об’єкта ОЗ (автомобіля) пропорційно нарахованій амортизації

424

745

Простіше кажучи, за бухобліковими правилами вартість безоплатно отриманих ОЗ одразу при їх отриманні в дохід не потрапляє. А дохід визнається поступово — у міру нарахування амортизації (детальніше про амортизацію безоплатно отриманих ОЗ можна прочитати в статті «Амортизація основних засобів» // «Податки & бухоблік», 2020, № 85).

У свою чергу, дані бухобліку (і відображених у бухобліку доходів і витрат) є джерелом для заповнення Звіту НПО. Оскільки, як пояснюють контролери, дані, наведені у Звіті, повинні ґрунтуватися на показниках бухобліку і фінансової звітності. Тому до «неприбуткового» Звіту повинні потрапити всі суми доходів і витрат, сформовані в бухобліку (включаючи й нараховану амортизацію, див. консультацію податківців у БЗ 102.04). Ну а оскільки при амортизації безоплатно отриманих ОЗ одночасно в бухобліку виникають і витрати, і доходи, то їх доведеться також одночасно показати й у витратах (у рядку 2.6 «Інші видатки (витрати)») і в доходах (у рядку 1.11 «Інші доходи») Звіту НПО.