23.02.2023

Підприємство купує автівку у фізособи

У період воєнного стану законодавство України не забороняє купувати та продавати автомобілі. Пропонуємо розглянути питання купівлі авто підприємством у фізичної особи. З’ясуємо правові, організаційні нюанси та податкові наслідки, які виникають при цьому.

Підготовчі питання

Договір. Договір купівлі-продажу автомобіля між юридичною та фізичною особою має бути оформлений у письмовій формі (див. п. 2 ч. 1 ст. 208 ЦКУ). Нотаріальне посвідчення такого договору не є обов’язковим.

Договір купівлі-продажу автомобіля можна оформити безпосередньо в сервісних центрах МВС або центрах надання адміністративних послуг.

При цьому реєстрація/перереєстрація, оформлення та видача реєстраційних документів, номерних знаків здійснюються за місцем звернення власника авто (уповноваженої особи). Тобто незалежно від місцезнаходження/реєстрації юридичної чи фізичної особи (п. 24 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів.., затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 № 1388).

Пенсійний збір при придбанні автомобіля. Він сплачується у випадку придбання легкових автомобілів (крім тих, які оснащені виключно електричними двигунами, одним чи декількома) при одночасному виконанні таких умов:

1) покупець набуває право власності на автомобіль;

2) автомобіль підлягає першій державній реєстрації в Україні.

Про це говорить п. 7 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 № 400/97-ВР.

Під першою реєстрацією транспортного засобу слід розуміти реєстрацію, яка здійснюється уповноваженими державними органами щодо транспортного засобу в Україні вперше (п.п. 14.1.163 ПКУ).

Таким чином,

якщо ви придбаваєте «уживаний» легковий автомобіль, який уже був раніше зареєстрований на території України, або електрокар з виключно електричним двигуном (двигунами), то пенсійний збір сплачувати не доведеться

Транспортний податок. Його треба сплатити, якщо підприємство купує легковий автомобіль не старше 5 років, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня звітного року (у 2023 році — 2512500 грн) (абзац перший п.п. 267.2.1 ПКУ).

Перелік автомобілів, що підлягають оподаткуванню транспортним податком у поточному році (далі — Перелік), можна знайти на офіційному сайті Мінекономіки (див. за посиланням).

Ставка транспортного податку — 25000 грн на календарний рік за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

У разі придбання авто, що є об’єктом оподаткування, протягом року

податок розраховують починаючи з місяця, в якому виникло право власності на транспортний засіб, пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року

Детально про правила справляння транспортного податку читайте в статті «Транспортний податок — 2023: декларуємо за новою формою» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10 (ср. ).

Обмеження готівкових розрахунків. Якщо підприємство-покупець і фізособа-продавець обрали готівкову форму розрахунків при купівлі-продажу автомобіля, їм потрібно враховувати обмеження, встановлене п.п. 2 п. 6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління НБУ від 29.12.2017 № 148. Воно вимагає, щоб готівкові розрахунки між суб’єктом господарювання і фізособою здійснювалися протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в сумі, що не перевищує 50000 грн.

Оподатковуємо дохід фізособи

Підпункт 164.2.4 ПКУ відносить до оподатковуваних доходів частину доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 173 цього Кодексу. Яку саме частину? Відповідь на це запитання залежить від того, який саме автомобіль продає фізособа.

Легковий автомобіль. Легковий автомобіль — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев’ять з місцем водія включно (ст. 1 Закону України від 05.04.2001 № 2344-III). Якщо підприємство купує у фізособи саме такий автомобіль, то слід врахувати наступне.

Не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий фізособою від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, та/або мотоцикла, та/або мопеда (абзац перший п. 173.2 ПКУ).

Зверніть увагу: таке формулювання говорить про те, що якщо у звітному році особа вже продавала мотоцикл та/або мопед й зараз продає вперше в цьому році легковий автомобіль, то оподатковувати дохід від його продажу не потрібно (див. роз’яснення 103.22 БЗ).

Якщо ж фізособа вже продавала в поточному році легковий автомобіль, то дохід від продажу протягом звітного року:

другого легкового автомобіля оподатковують ПДФО за ставкою 5 %;

третього та наступних — за ставкою 18 %. Причому такий дохід для цілей оподаткування може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування), відповідно до підрозд. 94 розд. XX ПКУ (абзац другий і третій п. 173.2 ПКУ).

У разі коли дохід фізособи оподатковується ПДФО, з нього слід утримати й ВЗ за стандартною ставкою 1,5 % (п.п. 1.3 і 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Хто ж відповідальний за сплату податку? У випадку, що розглядається, податковим агентом фізособи-продавця є підприємство-покупець.

Як податковому агенту дізнатися про черговість продажу фізособою легкового автомобіля? До створення єдиного інформаційного ресурсу транспортних засобів цю інформацію надає фізособа-продавець. Вона може зазначити її в окремій заяві або зафіксувати у відповідному пункті договору купівлі-продажу (див. п. 173.3 ПКУ).

Якщо дохід від продажу легкової автівки оподатковуваний, то базу оподаткування ПДФО та ВЗ визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (абзац третій п. 173.1 ПКУ):

— середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу. Її щокварталу визначає Мінекономіки та оприлюднює на своєму офіційному вебсайті)

або

— ринкової вартості автомобіля, визначеної відповідно до закону (за допомогою професійного оцінювача).

Яку вартість обирати, вирішує фізособа — платник податків.

Придбання авто, що не є легковим. Дохід фізособи від продажу протягом звітного року:

першого та другого нелегкового автомобіля (вантажівки, автобуса тощо), оподатковуємо за ставкою ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 % (див. роз’яснення 103.22 БЗ):

третього та наступних — ПДФО 18 % + ВЗ 1,5 %.

Дохід від продажу нелегкового автомобіля визначають виходячи із ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче його оціночної вартості (абзац другий п. 173.1 ПКУ).

Узагальнимо сказане в таблиці.

Оподаткування доходу фізособи-резидента від продажу автомобіля

Об’єкт рухомого майна

Черговість продажів

Ставки ПДФО + ВЗ

Легковий автомобіль*

Перший продаж

Другий продаж

5 % + 1,5 %

Третій та наступні продажі

18 % + 1,5 %

* Оподатковуваний дохід визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості авто або не нижче його ринкової вартості, визначеної згідно із законом (за вибором фізособи).

Автомобіль не є легковим (вантажівка, автобус, спецтехніка тощо)**

Перший продаж

5 % + 1,5 %

Другий продаж

5 % + 1,5 %

Третій та наступні продажі

18 % + 1,5 %

** Дохід від продажу визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості цього об’єкта, визначеної згідно із законом.

Далі розглянемо особливості оподаткування для окремих категорій осіб.

Особливості. Почнемо з осіб, що скористалися умовами одноразового (спеціального) добровільного декларування відповідно до підрозд. 94 розд. XX ПКУ. Дохід, отриманий ними від продажу протягом звітного року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Наступна категорія — фізособи-нерезиденти. Якщо продавець легкового автомобіля — фізособа-нерезидент, то перший продаж на території України легкового авто у нього неоподатковуваний, а ось з доходу від другого і наступних треба сплатити ПДФО 18 % і ВЗ 1,5 %. Якщо ж нерезидент продає автомобіль, що не є легковим, то незалежно від кількості продажів протягом року, доходи від такого продажу оподатковуємо ПДФО за ставкою 18 % + ВЗ 1,5 %.

4ДФ. Дохід фізособи від продажу автомобіля зазначаємо в розділі І 4ДФ з ознакою доходу «105». Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж легкового автомобіля у звітному році), графи 4а і 4, а також 5а і 5 розділу І не заповнюємо. Якщо ж дохід від продажу транспортного засобу підлягає оподаткуванню, у зазначених графах відображаємо суму нарахованих і перерахованих ПДФО і ВЗ відповідно.

Єдиний внесок. Його нараховувати на суму доходу, що виплачується фізособі при придбанні автомобіля, не потрібно. Адже такий дохід не є винагородою за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовим договором. У Д1 дохід фізособи від продажу автівки не відображаємо.

Висновки

  • Договір купівлі-продажу автомобіля можна не посвідчувати нотаріально.
  • Пенсійний збір не сплачуємо у разі придбання легкових автівок, які раніше вже були зареєстровані в Україні, та легкових електрокарів (з виключно електричними двигунами).
  • Якщо протягом року фізична особа продає легкові автомобілі, то дохід від першого продажу не оподатковуємо, від другого — оподатковуємо ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 %, від третього та наступних — ПДФО 18 % + 1,5 %.
  • Дохід від продажу першого та другого автомобілів, що не є легковими, оподатковуємо ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 %, а від третього та наступних — ПДФО 18 % + ВЗ 1,5 %.