Теми статей
Обрати теми

Транспортний податок — 2023: декларуємо за новою формою

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Цією статтею закінчуємо цикл матеріалів про декларування майнових податків на 2023 рік*. Власне, транспортний податок — найпростіший. Крім того, немає потреби уточнюватись за минулий рік. Адже воєнне звільнення його не зачепило. Та й узагалі правила його справляння не зазнали жодних змін. А от форма декларації — нова. Тож є про що розповісти. Розпочинаємо!

* Декларуванню та уточненню інших майнових податків — плати за землю та податку на нерухомість присвячено тематичний номер «Податки & бухоблік», 2023, № 9.

За що доведеться заплатити

Сплачують транспортний податок не за будь-які транспортні засоби (ТЗ), а лише за легкові автомобілі. Причому тільки за ті, які задовольняють одночасно двом умовам (абзац перший п.п. 267.2.1 ПКУ):

— з року випуску яких минуло не більше 5 років (уключно);

— середньоринкова вартість яких перевищує 375 мінзарплат на 1 січня звітного року, тобто 2512500 грн (375 х 6700 грн).

Рік випуску. Його зазвичай визначають за допомогою реєстраційних і технічних документів на автомобіль. Зокрема, він обов’язково буде у свідоцтві про реєстрацію ТЗ (техпаспорті). Крім того, рік випуску можна дізнатися, розшифрувавши номер кузова (VIN-код) автомобіля. Здавалося б, усе просто...

Однак у п.п. 14.1.220 ПКУ під роком виготовлення ТЗ розуміють не власне рік, а календарну дату виготовлення ТЗ (день, місяць, рік). При цьому жодна інша дата (придбання авто, початку користування (вводу в експлуатацію), першої реєстрації тощо) з метою оподаткування транспортним податком значення не має. Хоча податківці й намагаються стверджувати протилежне (див. БЗ 110.06).

Якщо ж календарну дату виготовлення ТЗ визначити неможливо, нею слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах (п.п. 14.1.220 ПКУ).

Підсумуємо:

у 2023 році під транспортний податок потрапляють легковики не раніше 2018 року випуску (включно)

Середньоринкова вартість. Її визначає НЕ платник, а Мінекономіки (п.п. 267.2.1 ПКУ). Воно щороку складає перелік автомобілів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком (далі — Перелік), і до 1 лютого оприлюднює його на своєму офіційному сайті. В Переліку обов’язково мають бути зазначені: марка, модель, рік випуску, об’єм двигуна і тип пального ТЗ, які оподатковуються в цьому році (абзац третій п.п. 267.2.1 ПКУ).

Зверніть увагу! Серед параметрів оподатковуваних авто закон не називає середньоринкову вартість. І в Переліку її ви теж не знайдете. Це означає лише те, що такий показник для платника — другорядний, його абсолютна величина безпосередньо ні на що не впливає. Досить вже того, що Мінекономіки обчислило цей показник щодо кожного авто і включило лише оподатковувані ТЗ до Переліку.

Через це ми б не радили користуватися жодними джерелами інформації про середньоринкову вартість ТЗ, а зважати лише на офіційний Перелік. Інакше можливі різні неприємності, про які ми розповідали в статті «Вартість автівки менша 375 мінзарплат: чи платити транспортний податок?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 97.

Перелік — усьому голова. Податківці стверджують (БЗ 110.02), і ми з ними в цьому солідарні, що:

визначальною ознакою віднесення ТЗ до об’єкта оподаткування транспортним податком є наявність його у Переліку

Якщо ж у Переліку відсутня інформація про автомобіль з параметрами, які відповідають вашому, платити за нього податок у поточному році не треба.

До речі, свіженький Перелік на 2023 рік уже можна знайти за посиланням. Загальна кількість моделей, що підлягають оподаткуванню у 2023 році, становить 225 проти 186 моделей торік.

Зверніть увагу! В статті «Транспортний податок для обраних» // «Податки & бухоблік», 2022, № 11, датованій лютим 2022 року, ми зазначали, що до Переліку, затвердженого на 2022 рік, усього включено 112 легкових авто. А в його теперішній версії виявилося вже 186 позицій. Виходить, Мінекономіки тишком-нишком протягом минулого року додало більше ніж півсотні авто?!

Щоправда, податківці попереджали про таку можливість (БЗ 110.02). Причому,

на думку фіскалів, легковий автомобіль, уключений до Переліку після 1 лютого, є об’єктом оподаткування транспортним податком починаючи з 1 січня звітного року

Ми ж, у свою чергу, рекомендуємо цю вигадку фіскалів просто ігнорувати. Адже в ПКУ про такі «нежданчики» немає жодного слова. До того ж це порушує принцип правової визначеності. А щоб не потрапити на цей гачок, зробіть собі копію файла з Переліком одразу, як він з’явився на сайті Мінекономіки. І бережіть його як зіницю ока!

Хто платитиме

До платників транспортного податку належать фізичні та юридичні особи (в тому числі нерезиденти), які є власниками зареєстрованих в Україні дорогих легкових автомобілів (п.п. 267.1.1 ПКУ). Дорогих саме в тому розумінні, що ми навели вище.

Таким чином, орендарям, у тому числі лізингоотримувачам за договорами фінансового лізингу, платити транспортний податок не потрібно (БЗ 110.02, що втратила чинність з 03.01.2023 з формальних підстав).

У разі передачі легкового автомобіля у фінансовий лізинг платником транспортного податку є лізингодавець (юридична особа — власник легкового автомобіля)

Зверніть увагу! Фізособам, як ФОП, так і пересічним громадянам, транспортний податок розраховують контролери (п.п. 267.6.1 ПКУ). Тож їм залишається чекати на податкове повідомлення-рішення із належною до сплати сумою податку.

У юросіб — платників цього податку обов’язків трохи більше. Вони мають (п.п. 267.6.4 ПКУ):

— самостійно розрахувати суму податку станом на 1 січня звітного року і

не пізніше 20 лютого цього ж року подати контролюючому органу за місцем реєстрації ТЗ декларацію з розбивкою річної суми податку рівними частинами поквартально.

Як розрахувати

Треба перемножити ставку податку (25000 грн для усіх випадків незалежно від вартості і віку автомобіля) на кількість ваших легкових авто, що є об’єктами оподаткування. Оце й увесь розрахунок.

Разом з тим є певні особливості розрахунку цього податку за різних ситуацій. Наведемо їх у таблиці.

Особливості розрахунку транспортного податку

Ситуація

Пояснення

Придбання ТЗ, що є об’єктом оподаткування, протягом року

Податок розраховують починаючи з місяця, в якому виникло право власності на ТЗ, пропорційно кількості місяців, що залишилися до кінця року (п.п. 267.6.4 ПКУ). Наприклад, за автомобіль, зареєстрований у липні, податок за липень — грудень розраховується так: (25000 грн : 12 х 6) = = 12500 грн.

Якщо придбане авто зареєстровано в грудні, податок за нього дорівнюватиме 1/12 річної суми. І задекларувати його теж треба в загальному порядку, тобто протягом місяця з дня виникнення права власності на ТЗ

Місяць придбання ТЗ не збігається з місяцем його державної реєстрації

Податок розраховують з місяця, в якому проведено держреєстрацію автомобіля (БЗ 110.05). До речі, торговці автомобілями транспортний податок не сплачують саме через те, що вони не зобов’язані реєструвати на себе ТЗ, призначені для продажу

Придбання та продаж ТЗ протягом одного календарного місяця

Сплачувати транспортний податок не треба. І декларувати теж (БЗ 110.05)

Перехід права власності на ТЗ від одного власника до іншого протягом звітного року

Попередній власник обчислює податок за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності. Наприклад, за автомобіль, проданий у червні, податок за січень — травень становитиме 10416,67 грн (25000 грн : 12 х 5);

новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув права власності на ТЗ (п.п. 267.6.5 ПКУ)

Досягнення посеред року граничного віку ТЗ (5 років або іншого, зазначеного в Переліку)

Податок розраховують за період з 1 січня звітного року до початку місяця, що настає за місяцем, у якому вік автомобіля досяг (досягне) граничної величини (п.п. 267.6.7 ПКУ)

Незаконне заволодіння автомобілем третьою особою

Податок не сплачують з місяця, що настає за місяцем, у якому мав місце факт незаконного заволодіння автомобілем, якщо такий факт підтверджений документом про внесення відомостей про здійснення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань (абзац перший п.п. 267.6.8 ПКУ)

Повернення легкового автомобіля його власникові (законному володільцю)

Податок сплачують з місяця, в якому ТЗ був повернений згідно з постановою слідчого, прокурора або рішенням суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання (абзац другий п.п. 267.6.8 ПКУ)

Як задекларувати

Форма декларації. Наразі чинною є декларація з транспортного податку за формою з урахуванням змін, унесених наказами Мінфіну від 30.11.2022 № 401 та від 20.12.2022 № 444. Як роз’яснюють податківці (БЗ 110.05), вона застосовується з 01.01.2023 та вперше подається за базовий податковий (звітний) період — 2023 рік. Ідентифікатор форми декларації: J0303603.

Обговорювати законність такого підходу сенсу немає, бо й так зрозуміло, що він незаконний. Адже накази, якими було оновлено попередню звітну форму, опубліковані 03.01.2023. Тож за всіма правилами (див. п. 46.6 ПКУ) вона мала б застосовуватися для складання транспортної звітності за наступний рік. Тим не менше, фіскали підійшли до справи по-своєму. Тож говоритимемо далі про заповнення саме цієї оновленої форми.

Зміни в декларації. Серед оновлень, на які спромоглися вказати фіскали, — можливість зазначити код за КАТОТТГ* замість коду за КОАТУУ в рядку 8 декларації. У ньому

зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади за місцем реєстрації транспортного(их) засобу(ів). За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окрема декларація

* Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Мінрегіону від 26.11.2020 № 290.

Разом з тим є ще одна зміна — нове поле «Реєстраційний номер декларації в контролюючому органі, яка уточнюється». Однак при поданні звітної декларації воно не заповнюється.

Решта полів декларації змін не зазнали.

Приклад. Припустимо, на 01.01.2023 у власності підприємства перебувають легкові автомобілі:

Porsche Panamera 4E — Hybrid Sport Turismo. Рік випуску — січень 2022 року, гібрид з об’ємом двигуна 2894 куб. см. Цей автомобіль згадано в Переліку з віком 2 роки (включно), тобто він є об’єктом оподаткування транспортним податком протягом усього 2023 року;

Mercedes-Benz S 580 4MATIC (рік випуску — липень 2020 року) з бензиновим двигуном 3982 куб. см. Автомобіль є об’єктом оподаткування, якщо згідно з Переліком з моменту його випуску минуло до 3 років (включно). У червні 2023 року спливає три роки з дати випуску цього автомобіля. Тому податок за нього розраховуємо за період з січня по червень (25000 грн : 12 х 6 = 12500 грн).

Загальна річна сума транспортного податку становить 37500 грн (25000 + 12500). Транспортну декларацію слід заповнити так, як показано на рисунку.

img 1

завантажити файл

Коли сплатити

Юрособи сплачують транспортний податок авансовими внесками щоквартально до 30-го числа місяця, що настає за звітним кварталом (п.п. «б» п.п. 267.8.1 ПКУ). Тобто останній день сплати податку за:

— 1 квартал 2023 року припадає на 01.05.2023 (з урахуванням перенесення строку сплати податку згідно з п. 49.20 ПКУ і виходячи з припущення, що на той час ще діятиме воєнний стан, отже, 1 травня буде звичайним робочим днем);

— 2 квартал 2023 року — на 31.07.2023 (теж працює правило перенесення строку);

— 3 квартал 2023 року — на 30.10.2023 (знову з урахуванням правила перенесення);

— 4 квартал 2023 року — на 29.01.2024.

Висновки

  • У 2023 році під оподаткування транспортним податком потрапляють легкові автомобілі не раніше 2018 року випуску (включно), середньоринкова вартість яких перевищує 2512500 грн.
  • Юрособи обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року з розбивкою річної суми податку рівними частинами поквартально.
  • Юрособи сплачують транспортний податок щокварталу авансовими платежами до 30-го числа місяця, наступного за звітним кварталом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі