№16

Податки & бухоблік, лютий, 2023/№ 16 Інші номери журналу ›
  • Як ФОП вести облік доходів, витрат та товарних запасів у 2023 році? Як у 2023 році вести облік у ФОП? Нагадаємо базові правила.
  • Після подання декларації з ПДВ надійшли податкові накладні: як додати податковий кредит? Після того як здали декларацію з ПДВ за січень, від постачальників надійшли ще січневі податкові накладні (зареєстровані своєчасно). Чи можна їх додати в січневий податковий кредит?
  • Нове в розблокуванні податкових накладних: можна буде подати додаткові документи! Наказ Мінфіну від 12.01.2023 № 19
  • Підприємство купує автівку у фізособи У період воєнного стану законодавство України не забороняє купувати та продавати автомобілі. Пропонуємо розглянути питання купівлі авто підприємством у фізичної особи. З’ясуємо правові, організаційні нюанси та податкові наслідки, які виникають при цьому.
  • Мінімальне податкове зобов’язання: відповіді на актуальні запитання Сільгосптоваровиробники, щоб бути у 2023 році платниками сільгоспЄП, мали не пізніше 20 лютого подати у податкову загальну і звітні декларації з сільгоспЄП і додатки до них. Цього року вперше як додаток до декларацій слід подавати додаток з розрахунком МПЗ. У зв’язку з цим у переддень закінчення строку подання такої звітності фіскали на своєму вебпорталі дали роз’яснення* щодо її заповнення у формі відповідей на запитання. Найактуальніші відповіді на запитання обговоримо далі.
  • Виплачуємо зарплату у воєнний час Під час воєнного стану змінилося застосування чималої кількості норм трудового законодавства. Чи зачепили зміни строки та періодичність виплати зарплати? Що з термінами виплати відпускних? Чи є пом’якшувальні норми, які б дозволили ігнорувати строки, не наражаючись на штрафи? Як визначити розмір авансу та що буде, якщо його взагалі не платити? Поміркуємо разом.
  • Запит від фіскалів: не збігаються ПДВшні показники з доходами ФОП Ситуація. Надійшов «лист щастя» від податківців про те, що виявлені розбіжності між обсягами постачання за даними ЄРПН та задекларованим обсягом доходу в декларації про майновий стан за 2021 рік. Не можу зрозуміти, де шукати помилку. Що відповідати на такий запит?
  • В уточнюючому розрахунку з ПДВ не заповнили рядок 18.2: як виправити? Подали уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ за січень (зменшили суму січневого податку в ряд. 18). Проте забули в УР заповнити ряд. 18.2. Як виправити?
  • Держдивіденди за 2022 рік Підприємства, у статутному капіталі яких є частка держави, повинні направляти частину чистого прибутку до бюджету — платити держдивіденди. У якому розмірі й у які строки їх сплачувати, а також як звітувати щодо цих платежів, розберемо в статті.
  • Чому фіскали не реєструють деякі акцизні накладні На гарячу лінію стали все частіше надходити скарги від читачів, що програма СЕАРП та СЕ* не приймає від отримувачів пального на реєстрацію другі екземпляри «вхідних» акцизних накладних (АН). Тож не можна завести обсяги отриманого пального в Систему. Начебто це через якусь програму перевірки. Як тут діяти платникам акцизу, щоб не втрапляти в халепу Розглянемо цю проблему детально й пошукаємо відповіді…
  • Дія Сіті: розрахунок чисельності та середньої винагороди Лист Мінцифри від 20.02.2023 № 1/11-5-У-385-23-258-2023
  • Орендар відшкодовує вартість пального для генератора: ставка ПДВ 7 % чи 20 %? Підприємство здає власні приміщення в оренду (код діяльності за КВЕД 68.20). Виставляємо рахунки орендарям окремо на вартість оренди й окремо — на відшкодування комунальних послуг. Останнім часом через постійні перебої з електрикою змушені експлуатувати генератор на дизельному паливі (ДП). Чи маємо ми право перевиставляти вартість ДП орендарям? Якщо так, то як правильно це зробити? Електроенергія, вода, газ — за ставкою 20 %, а ДП за ставкою 7 % чи всі витрати разом за ставкою 20 %?
  • Ліцензія для посередника, що придбаває пальне До нас звернувся читач із таким запитанням. Його підприємство збирається придбавати пальне за дорученням для замовників за посередницькими договорами (комісії або доручення). Пальне постачальник доставлятиме одразу на адреси замовників. Чи потрібна підприємству ліцензія на оптову торгівлю пальним? Шукаємо відповідь разом.
  • Участь у міжнародній виставці з метою рекламування товару: ПДВ та «нерезидентський» податок З метою реклами свого товару підприємство бере участь у міжнародній виставці за кордоном. Чи потрібно в цьому випадку нараховувати ПДВ з отриманих від нерезидента послуг? Чи утримується податок з доходів нерезидентів? Якщо так, то чи можна скористатися довідкою нерезидента при виплаті доходу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі