26.01.2023

Задвоїлися нарахування по декларації у ФОП на ЄП: що робити?

Є проблема у тих, хто вже встиг подати декларацію єдиноподатника за 2022 рік, але потім знайшов у ній помилку. Очевидно, що «Звітна нова» декларація повинна заміняти помилкові дані. Але по факту в декого ЄП та ЄСВ за 2022 рік за наслідками подання «Звітної нової» задвоюються! Що робити, якщо з вами так сталося? Розбираємося.

Ваші дії

Якщо коротко: поки що нічого робити не треба, просто почекайте. Розуміємо так, що це тимчасовий «баг» в Електронному кабінеті. Скоро все повинно виправитися автоматично і задвоєння ЄП та ЄСВ має зникнути само собою. Але

тримайте ситуацію на контролі, бо якщо автоматом нічого не виправиться, то треба буде діяти самостійно!

Деталі — прямо зараз.

Правила виправлення помилок не змінювалися

У першу чергу нагадаємо, що до закінчення граничного строку подання можна виправляти помилки у вже поданій декларації через подання «Звітної нової» декларації. Причому без штрафів (п. 50.1 ПКУ). Це рівною мірою працює і щодо декларації єдиноподатника.

Тому спрощенці групи 3 можуть подавати «Звітні нові» декларації єдиноподатника за 2022 рік аж до 09.02.2023 (включно)*. А спрощенці групи 1 та 2 — аж до 01.03.2023 (включно).

* Щодо спецЄП є нюанси, про які детальніше у статті «Декларація зі спецЄП за грудень-2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2.

І подавати їх можна скільки завгодно разів — актуальним вважається саме остання декларація з типом «Звітна нова», подана до спливу вказаного граничного строку. Така декларація перекриває собою всі попередньо подані декларації («звітні» та «Звітні нові») і замінює їх дані своїми даними. Отже,

задекларованою до сплати та узгодженою буде вважатися саме сума ЄП та ЄСВ, визначена у останній «Звітній новій» декларації.

Але з декларацією єдиноподатника групи 3 вже не раз відбувалися збої. Замість того, щоб «Звітна нова» так би мовити «затирала» попередню декларацію, вона приймається як окремий звіт. В результаті:

— вказані в ній суми ЄП та ЄСВ стають узгодженими і підлягають сплаті (так і має бути);

— а от ЄП та ЄСВ з попередніх звітів не сторнуються і також висять в Електронному кабінеті як борг спрощенця (так не має бути). Ось і задвоєння!

Податківці про цю проблему вже знають і на гарячій лінії обіцяють все виправити автоматично найближчим часом. Тому чекаємо і моніторимо Електронний кабінет.

Що робити, якщо «автоматом» не виправлять?

Але що робити, якщо обіцянки фіскалів не спрацюють і ніякого автоматичного виправлення так і не відбудеться? Деякі горе-фіскали рекомендують ще раз подати «Звітну нову» декларацію, заповнивши в ній саме розділ виправлення помилок. Але ми не радимо дослухатися до цієї дивної рекомендації, бо на це є, як мінімум, три причини:

1) ФОП нічого не порушив, подавши «Звітну нову» декларацію за 2022 рік, тому виправляти йому нічого. Задвоєння доходу, ЄП та ЄСВ сталося саме через помилку в програмному забезпеченні податківців, а отже, саме вони й повинні цю помилку виправити;

2) коли ми хочемо виправити помилки через «Звітну нову» декларацію, ми просто заповнюємо її правильно і не чіпаємо розділ VI (виправлення помилок). Єдиний випадок, коли у «Звітній новій» декларації розділ VI має бути заповнений: якщо ФОП заповнював його у декларації за 2022 рік, виправляючи помилки минулих кварталів чи років. Тобто «гратися» з розділом VI, щоб зняти задвоєння ЄП та ЄСВ за 2022 рік, явно неправильно;

3) якщо «баг» досі не виправили, а ви подасте ще одну «Звітну нову» декларацію, то вона може знову «нашаруватися» на вже подані звіти. І ЄП та ЄСВ можуть взагалі затроїтися! А якщо у «Новій звітній» декларації поставити «0,00» в розділах IV та V і відкоригувати ЄП у розділі VI, а ЄСВ — у додатку 1, то після виправлення багу ви ризикуєте автоматично отримати абсолютно неправильні дані звітності за 2022 рік. І тоді доведеться вже подавати уточнюючу декларацію з донарахованим ЄП та ЄСВ.

Якщо вже дуже хочеться «погратися» і перевірити, чи не виправили «баг», можна подати «Звітну нову» декларацію з нулями і подивитися, «затре» вона дані попередніх декларацій чи ні. Якщо все стане «по нулях», значить «баг» виправили, і можна ще раз подати «Звітну нову» — з правильними даними.

Але з нашої точки зору, краще не бавитися із «Звітними новими» деклараціями, а чекати на автоматичне виправлення від фіскалів. А якщо воно так і не відбудеться, тоді вже

писати лист у податкову, щоб фіскали анулювали «звітну» декларацію за 2022 рік у ручному режимі, бо саме вона була помилковою і повинна перекритися даними «Звітної нової» декларації.

Цей лист можна скласти у довільній формі і відправити через Електронний кабінет, пункт меню «Листування з ДПС». У ньому варто попросити, щоб:

«звітній» декларації за 2022 рік та додатку 1 до неї присвоїли статус «Історія подання» (саме цей статус зазвичай автоматично присвоюється після подання «Звітної нової» декларації);

— у вашому особовому рахунку платника сторнували нарахування ЄП та ЄСВ, проведені згідно з показниками «звітної» декларації за 2022 рік.

На наш погляд, це — найправильніший варіант дій, якщо податківці не усунуть «баг» автоматично.

Висновки

  • Правила виправлення помилок для декларації єдиноподатника не змінювалися.
  • Як і раніше, до настання граничного строку подання можна подавати «Звітні нові» декларації — актуальною буде вважатися остання подана така декларація.
  • На жаль, щодо декларації єдиноподатника групи 3 в Електронному кабінеті часто виникає «баг»: «Звітна нова» декларація не замінює попередню, а додається до неї. Як наслідок, ЄП та ЄСВ задвоюються.
  • Податківці працюють над вирішенням цієї проблеми і обіцяють усі задвоєння виправити автоматично найближчим часом, тому радимо поки що нічого не робити, а почекати.
  • Якщо автоматичного виправлення не відбудеться, обов’язково відправте податківцям листа з проханням анулювати «звітну» декларацію за 2022 рік у ручному режимі та сторнувати нараховані по ній ЄП та ЄСВ.