№8

Податки & бухоблік, січень, 2023/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Закордонна допомога біженцям: декларування Мільйони громадян України виїхали за межі нашої країни, рятуючись від війни. Перебуваючи за кордоном, багато співвітчизників отримували грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та міжнародних фондів. Чи потрібно декларувати таку допомогу в Україні та сплачувати з неї податки? Поговоримо про це.
  • Постачання програмної продукції нерезиденту та ПДВ Індивідуальна податкова консультація ДПСУ від 28.12.2022 № 2399/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Звіт про трудову квоту/норматив: подавати чи ні? Чи потрібно за підсумками 2022 року формувати та подавати звіт про виконання квоти з працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у працевлаштуванні, та звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю?
  • Повідомлення про виплату лікарняних: кому подавати? Кому (Фонду соціального страхування чи Пенсійному фонду) подавати повідомлення про виплату лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, що були профінансовані ФСС у 2022 році?
  • ДПСУ: єдиноподатники за 2022 рік звітують за новою формою БЗ 107.01.07*
  • Новий перелік тимчасово окупованої території: що з виплатами ФОП? Стара тема отримала продовження. Не важко здогадатися чому — нещодавно з’явився новий перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф. Чи змінилося щось? З виплатою яким саме ФОП слід буди обережними?
  • Відповідальність бухгалтера: популярні запитання На тлі відновлення відповідальності за податкові порушення у цій статті обговоримо, чи може керівник підприємства стягнути з бухгалтера штраф, який застосували до підприємства за помилки, пов’язані з бухгалтерським і податковим обліком? Чи відповідає новий бухгалтер за помилки попереднього бухгалтера? Чи можливий варіант роботи бухгалтера «без права підпису»?
  • Валютний нагляд: було менше «400», стало більше «400» Наші читачі вже неодноразово цікавились питаннями валютного нагляду у випадках, коли сума ЗЕД-заборгованості є або стала менше порогових екв. 400 тис. грн. Також були питання щодо таких ситуацій, коли сума заборгованості в інвалюті з часом «штучно» сягнула цього порога з причин падіння курсу гривні. Отже, зараз ми розглянемо такі випадки, пов’язані з цією пороговою для банківського ЗЕД-нагляду сумою, та можливі їх наслідки для українських суб’єктів ЗЕД-діяльності.
  • Звільнення через невідповідність Приводом для написання цієї статті стала поява Порядку № 1449*, що призваний урегулювати питання звільнення працівника у зв’язку з виявленою невідповідністю займаній посаді за станом здоров’я за наявності в нього права на призначення дострокової пенсії за віком. Тож пропонуємо вам розглянути загальний порядок звільнення через невідповідність та нюанси для випадку, коли працівнику залишилося до пенсії менше ніж 1,5 року.
  • Передали ТМЦ для потреб ЗСУ, але без документів: що в обліку? Ситуація. Директор для потреб армії купував за рахунок підприємства одяг, медичні приладдя, приціли та інші ТМЦ. Ніяких документів від військової частини про передачу матеріальних цінностей не буде. Як правильно це відобразити в бухгалтерському обліку? Що з ПДВ та податком на прибуток?
  • Задвоїлися нарахування по декларації у ФОП на ЄП: що робити? Є проблема у тих, хто вже встиг подати декларацію єдиноподатника за 2022 рік, але потім знайшов у ній помилку. Очевидно, що «Звітна нова» декларація повинна заміняти помилкові дані. Але по факту в декого ЄП та ЄСВ за 2022 рік за наслідками подання «Звітної нової» задвоюються! Що робити, якщо з вами так сталося? Розбираємося.
  • Імпортна передоплата пішла на сплату штрафу нерезиденту — наслідки За імпортним контрактом ще у листопаді 2022 року перерахували передоплату нашому постачальнику-нерезиденту. Але внаслідок обставин форс-мажору ми не можемо доплатити решту коштів за контрактом. Відповідно наш постачальник повертати нам гроші не буде, позаяк на цю суму він поніс витрати. А за договором ми зобов’язані відшкодувати нерезиденту такі збитки. Чи можна уникнути пені в розмірі 0,3 % через неповернення передоплати? Як це можна зробити? Адже причина — все ж таки війна і всі обставини, з нею пов’язані. Куди списати в бухобліку цю суму? Чи вплине вона на податковий облік? Розберемося з цією нестандартною ситуацією.
  • Оптова торгівля пальним без місця: проблемні ситуації Після того як ворог понищив багато наших пальних баз, вимушену популярність у госпсуб’єктів отримала так звана оптова торгівля пальним без місця. Це, зокрема, допомогло країні подолати дефіцит пального. Сьогодні ми розглянемо деякі проблемні питання, що виникають на практиці при здійсненні діяльності на підставі ліцензії на оптову торгівлю пальним за відсутністю місць торгівлі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі