08.05.2023

Додаток Д5 до декларації з ПДВ

Додаток Д5 заповнюють платники податків, у яких у декларації заповнений безПДВешний рядок 5, — зокрема, пільговики, що заповнили рядок 5.1 (п.п. 6 п. 3 розд. V Порядку № 21).

Додаток Д5 складається з чотирьох таблиць.

Таблиця 1 (необ’єктні постачання). У таблиці 1 додатка Д5 частково розкривають показник рядка 5 декларації та (із зазначенням назви операції / відповідного пункту ПКУ / обсягів) розшифровують:

— постачання, яке не є об’єктом ПДВ, і

постачання неоподатковуваних «позамежних» послуг (місце постачання яких, визначене за правилами пп. 186.2, 186.3 ПКУ, розташоване за межами митної території України).

Причому врахуйте, що податківці говорять показувати в безПДВешному ряд. 5 декларації (із заповненням таблиці 1 додатка Д5) і неоподатковуваний дешевий експорт товарів вартістю до 150 євро (не об’єкт за п.п. 196.1.16 ПКУ). Тоді як дешевий імпорт товарів вартістю до 150 євро — пояснюють контролери — у декларації з ПДВ узагалі не відображається (БЗ 101.24).

При цьому обсяги постачань у гр. 4 зазначають загальною сумою без розшифровування за контрагентами (БЗ 101.24).

Зверніть увагу, що йдеться саме про необ’єктні постачання (а не про придбання) і про «позамежні» послуги, надані платником (а не отримані). Тим паче, що операції з отримання платником від нерезидента неоподатковуваних послуг (з місцем постачання за межами митної території України) у декларації з ПДВ узагалі не відображаються (БЗ 101.24).

Таблиця 2 (пільгові постачання і розрахунок пільг). Таблицю 2 додатка Д5 заповнюють платники-пільговики. У ній розшифровують пільгові постачання на митній території України — тобто показник пільгового ряд. 5.1 (за видами пільг) і розраховують суму пільг з ПДВ.

Правила розрахунку пільг з ПДВ установлені розділом V1 «Порядок визначення сум ПДВ, не сплаченого платником податку до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг» Порядку № 21.

Суму ПДВ-пільг розраховує щомісячно (без наростаючого підсумку) за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21. Причому якщо в якомусь місяці пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то таблицю 2 додатка Д5 не заповнюють (п. 2 розд. V1 Порядку № 21).

Також врахуйте, що не розраховують суму ПДВ-пільг і, відповідно, не відображають у додатку Д5 операції:

(1) зі зниженими ставками 0 %, 7 %, 14 % (зокрема, з експорту, міжнародних перевезень, з ліками/медвиробами, вибірково із сільгосппродукцією) — оскільки в пільговому ряд. 5.1 такі операції не відображаються;

(2) з пільгового експорту (оскільки для нього є окремий ряд. 2.2 і до ряд. 5.1 він не потрапляє);

(3) з пільгового імпорту (оскільки пільги розраховують за операціями постачання, а імпорт — не постачання). До того ж пільгове ввезення в декларації взагалі не відображається (БЗ 101.24).

Пільгові постачання на території України і розрахунок пільг з ПДВ (таблиця 2 Д5)

Графа

Опис

гр. 2

Найменування податкової пільги

гр. 3

Код податкової пільги (згідно з довідником пільг)

Графи 2 і 3 заповнюють на підставі Довідників пільг. При цьому зазначають найменування пільги і код пільги з ПДВ. За відсутності коду пільги в Довіднику в гр. 3 проставляють умовний код пільги «99999999». Дані заносять у розрізі пільг — щодо кожної ПДВ-пільги, що виникла в платника у звітному періоді, окремим рядком

гр. 4

Сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкової пільги

У гр. 4 показують пораховану загальну суму ПДВ-пільг (ΣПП). Її розраховують за формулою з п. 3 розд. V1 Порядку № 21:

гр. 4 = ΣПП = гр. 5 х 20 % - (гр. 6 + гр. 7 + гр. 8 + гр. 9) х 20 %.

Увага: значення гр. 4 табл. 2 додатка Д5 нікуди в декларацію переносити не треба! А це інформація про суму ПДВ-пільг (загальну і в розрізі пільг), що виникли в платника.

Врахуйте: при правильному розрахунку сума пільги (втрат бюджету) не може вийти від’ємною. Тому навіть якщо придбання перевищили постачання, то в гр. 4 зазначають суму пільги в розмірі, що дорівнює «0» (детальніше див. «Придбання > постачань: рахуємо пільгу в Д6?» // «Податки & бухоблік», 2020, № 80).

Виняток — коли в таблиці 2 додатка Д5 можуть вискочити від’ємні значення (БЗ 101.24):

— якщо у звітному періоді було повернення пільгових товарів (яке перевищило пільгові постачання) або

— якщо виправляємо ПДВ-помилки і знімаємо зайві пільгові обсяги в пільговому ряд. 5.1. Детальніше про це див. «Від’ємна ПДВ-пільга в додатку Д5: коли це можливо?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 77 (ср. )

гр. 5

Обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг

У гр. 5 розшифровують (за видами пільг) обсяги пільгових постачань на митній території України з ряд. 5.1 декларації. Тобто гр. 5 ряд. «Усього» табл. 2 Д5 = ряд. 5.1 декларації

Обсяги операцій з придбання товарів/послуг

гр. 6

20 %

У гр. 6 — 9 відображають придбання (окрім придбань на території України в неплатників) поточного і попередніх звітних періодів (відповідно з вхідним 20 %, 14 %, 7 %, 0 % ПДВ і пільгові), використані для пільгових операцій поточного періоду. Тобто придбання, які як повністю, так і частково взяли участь у пільгових операціях (і за якими, зокрема, розподілявся ПДВ зв ст. 199 ПКУ)

гр. 7

7 %

гр. 8

0 % / звільнені

гр. 9

14

При заповненні гр. 6 — 9 врахуйте, що

— до гр. 6, 7, 9 заносять обсяги без ПДВ;

придбання на митній території України в неплатників (без вхідного ПДВ) не враховують (п. 3 розд. V1 Порядку № 21);

якщо у звітному місяці були здійснені якісь придбання для пільгових операцій, але пільгових операцій не було (ряд. 5.1 декларації порожній), то заповнювати таблицю 2 додатка Д5 (і відображати самі по собі придбання в гр. 6 — 9 таблиці 2) не треба. А такі придбання будуть враховані при розрахунку ПДВ-пільг у майбутньому — у тому періоді, у якому виникне пільгове постачання в ряд. 5.1 декларації з ПДВ;

у передоплатному випадку (тобто якщо під майбутнє пільгове постачання спочатку надходить передоплата, тоді як потрібні придбання, припустимо, ще не здійснені), гр. 6 — 9 табл. 2 додатка Д 5 залишають порожніми — не заповнюють (БЗ 101.24)

Причому за помилки при розрахунку ПДВ-пільг у таблиці 2 додатка Д5 відповідальності (штрафів) бути не повинно (навіть якщо помилки виправляти через УР з уточнюючим Д5). Адже на суму задекларованих податкових зобов’язань з ПДВ розрахунок ПДВ-пільг ніяк не впливає.

Таблиця 3 (критерії підприємств осіб з інвалідністю). Таблицю 3 заповнюють підприємства, засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю (п. 14 розд. III Порядку № 21).

Нагадаємо, що такі підприємства на власний розсуд можуть обрати будь-який режим оподаткування і застосовувати (лист ДПСУ від 28.11.2019 № 1630/6/99-00-07-03-02-15/ІПК):

— або ПДВ-пільгу (за п. 197.6 ПКУ), а отже, також заповнювати і таблицю 2 додатка Д5

або нульову ставку ПДВ (за п. 8 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ), яка діє до 01.01.2025.

При виборі ПДВ-пільги такі підприємства відображають пільгові постачання в пільговому ряд. 5.1 декларації й таблиці 2 (де, як і інші пільговики, розраховують суму пільг).

Незалежно від вибраного режиму оподаткування (пільга чи нульова ставка) в таблиці 3 такі підприємства (кожен звітний період) повинні підтверджувати відповідність трьом критеріям, що надають їм право на застосування одного з режимів оподаткування.

Тому кожен звітний період у таблиці 3 вони розраховують показники:

— ЧПІ (має бути не менше 50 % від середньооблікової чисельності штатних працівників) ,

— ФОПІ (повинен становити не менше 25 % від суми загальних витрат на оплату праці, що включаються до складу податкових витрат),

— БВТ (повинен становити не менше 8 % від продажної ціни товарів, послуг).

Таблиця 4 (критерії переробників). Таблицю 4 додатка Д5 (починаючи з декларації за квітень 2023 року) заповнюють платники (переробні підприємства), які відповідають критеріям, визначеним п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, у разі здійснення:

— операцій з ввезення на митну територію України в митному режимі імпорту обладнання і комплектуючих виключно для використання у власній виробничій діяльності та/або

— операцій з постачання товарів власного виробництва, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

У таблиці 4 додатка Д5 таким платникам треба підтверджувати відповідність критеріям, визначеним п. 68 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, що дозволяють застосувати пільговий режим оподаткування (ПДВ-пільгу) до цих операцій (п. 14 розд. III Порядку № 21). І, зокрема, — зазначати питому вагу доходу, отриманого від реалізації продукції власного виробництва і продуктів її переробки в загальній сумі доходу протягом звітного періоду (повинна перевищувати 90 %). Значення цього показника зазначають з точністю до двох знаків після коми з округленням за загальновстановленими правилами.