22.04.2024

Щорічна відпустка: воєнні особливості

Навіть під час війни особи, які працюють на підставі трудових договорів, мають право на щорічні відпустки. Однак у період дії воєнного стану застосовуються спеціальні правила їх надання. Давайте подивимося, які норми законодавства слід ураховувати у цей період.

Під час воєнного стану, як і до його запровадження, звичайні роботодавці надають щорічні відпустки відповідно до Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). Тобто цей нормативно-правовий акт залишається чинним. Але на додаток до нього слід ураховувати приписи Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-ІХ (далі — Закон № 2136). Про встановлені Законом № 2136 особливості надання щорічних відпусток наша подальша розмова.

Святкові та неробочі дні

У мирний час при визначенні тривалості щорічних відпусток не враховувалися святкові та неробочі дні, встановлені ст. 73 КЗпП. Тобто відпустка фактично продовжувалася на кількість святкових/неробочих днів, які припадали на її період, але такі дні не оплачувалися.

Однак під час воєнного стану не застосовуються норми (див. ч. 6 ст. 6 Закону № 2136):

ст. 73 КЗпП, що визначає перелік святкових та неробочих днів;

ст. 781 КЗпП та ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки, якими передбачається продовження щорічних відпусток на святкові та неробочі дні.