№33

Податки & бухоблік, квітень, 2024/№ 33 Інші номери журналу ›
  • Тривалість щорічної відпустки Незабаром літо. Отже, саме час поговорити про щорічні відпустки. Як правильно їх надавати, яка їх тривалість, як розрахувати відпускні? Відповіді на ці та інші відпускні питання ви дізнаєтесь із нашого тематичного номера. А почнемо з тривалості щорічних основних та додаткових відпусток.
  • Щорічна відпустка: воєнні особливості Навіть під час війни особи, які працюють на підставі трудових договорів, мають право на щорічні відпустки. Однак у період дії воєнного стану застосовуються спеціальні правила їх надання. Давайте подивимося, які норми законодавства слід ураховувати у цей період.
  • Перенесення та продовження щорічної відпустки Законодавство не зобов’язує роботодавця переносити щорічну відпустку, передбачену графіком, через те, що у працівника просто змінилися плани. Водночас воно чітко визначає випадки та умови, за яких роботодавець повинен це зробити або має на це право. Про те, що це за випадки, як правильно оформити перенесення чи продовження відпустки, дізнавайтеся з нашої статті.
  • Відкликаємо працівника зі щорічної відпустки Процедура відкликання працівника з відпустки суворо регламентована й захищає інтереси працівника. Тому перш ніж вдаватися до неї, дізнайтеся про те, коли це дозволено, щоб не мати неприємностей з боку Держпраці і не наражати себе на штрафи.
  • Відпускний стаж Щоб отримати право на відпустку, просто перебувати у трудових відносинах із роботодавцем недостатньо. Відпустку треба заробити. Які періоди включають до стажу, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, ви дізнаєтеся прямо зараз.
  • Щорічна відпустка: документальний супровід З цієї статті ви дізнаєтеся, чи треба під час дії воєнного стану повідомляти працівника про початок відпустки у двотижневий термін та чи обов’язково писати заяву на відпустку. Також поговоримо про те, за якою формою видавати наказ на відпустку та про інші подробиці її документального оформлення.
  • Як розрахувати суму відпускних? Працівник іде в щорічну відпустку. Як обчислити суму відпускних? Відповідь на це запитання слід шукати в Порядку № 100*. Не хочете витрачати свій час на його штудіювання, а хочете коротко, зрозуміло й на прикладах? Тоді ця стаття — саме те, що вам треба. Приєднуйтесь до розмови про обчислення суми відпускних.
  • Премія за місяць у розрахунку відпускних Працівнику нарахована премія. Чи включати її до розрахунку середньоденної зарплати для визначення суми відпускних? Для відповіді на це запитання спочатку потрібно з’ясувати, що це за премія. Якщо премія входить до розрахунку, то слід застосувати спеціальний механізм її включення. Про нього читайте в цій статті.
  • Квартальна премія та розрахунок відпускних Як уключати квартальну премію до розрахунку відпускних? Відповідь на це запитання ви знайдете в нашій статті. Розберемо все детально на прикладах.
  • Винагорода за рік у розрахунку відпускних Виплата винагороди за підсумками роботи за рік, або, як її ще називають «13 зарплата», — не така вже й дивина серед роботодавців. Проте порядок включення такої виплати до розрахунку відпускної середньоденної зарплати має свої нюанси. Про них говоримо прямо зараз.
  • Неповний робочий час: що з відпускними? Працівник, якому встановлено неповний робочий час, йде у щорічну відпустку. Як порахувати йому відпускні? Чи є у цьому випадку якісь особливості? Відповіді на ці запитання шукайте у нашій статті.
  • Розрахунок відпускних: якщо немає зарплати Працівник іде у відпустку. Проте у розрахунковому періоді у нього немає зарплати або відсутній розрахунковий період. Чи можливе таке? Так, звісно. Проте ж без відпускних працівника залишити не можна. Тож розбираємо, як обчислити середньоденну зарплату в таких випадках. Для них у Порядку № 100* є свої спецнорми.
  • Надаємо поспіль відпустки за два робочих роки: скільки рахувати середніх? Працівник з квітня 2024 року йде у щорічну основну відпустку одразу за два робочих роки на 48 календарних днів. Відпустку оформили одним наказом про надання усіх накопичених днів. Початок відпустки за другий робочий рік припав на травень, тобто на наступний місяць. Чи треба рахувати окремі середні для відпусток за різні робочі роки?
  • Відправляємо директора або головбуха у відпустку: що врахувати? У цій статті поговоримо про нюанси відпусток для директорів та головбухів. Втомлюються усі. Тим більше на таких відповідальних посадах. Однак це не прості працівники. Тому-то ми й кажемо про нюанси. Тож звернемо увагу на важливі моменти, щоб ані ви, ані «відпускник» не хвилювалися, а спокійно відпочивали ☺.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі