12.02.2024

Нарахування земподатку неприбутківцем із воєнних територій

Неприбуткова організація (гаражний кооператив) знаходиться у м. Херсоні. Через окупацію і бойові дії не було здано декларацію з плати за землю в частині земподатку. Чи потрібно зараз здавати цю звітність на 2022 рік і чи слід було подати таку звітність на 2023 та 2024 роки?

Землі під оподаткуванням

Неприбуткова організація (гаражний кооператив) є платником плати за землю в частині земельного податку за земельні ділянки, якими володіє або які передані їй на праві постійно користування. Адже платником земельного податку є (п. 269.1 ПКУ):

землевласники, тобто власники земельних ділянок або земельних часток (паїв);

постійні землекористувачі, тобто особи, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування.

Прямого звільнення від сплати земподатку для гаражних кооперативів ПКУ не містить. Деталі шукайте у «Земельний податок — 2024: хто платник?» // «Податки & бухоблік», 2024, № 10.

Була надія на абзац перший п. 286.7 ПКУ, в якому передбачено, що юрособа зменшує податкові зобов’язання із земельного податку на суму пільг, які надаються фізособам відповідно до п. 281.1 ПКУ за земельні ділянки, що знаходяться у їх власності або постійному користуванні і входять до складу земельних ділянок такої юрособи.