18.03.2024

Колишній спецЄПешник не врахував зменшуючу різницю за перехідними операціями

Немало помилок допускають ті платники податку на прибуток, які до 01.08.2023 були на спецЄП (тобто сплачували єдиний податок за ставкою 2 %). Часто вони пов’язані з відображенням так званих перехідних різниць, коли одна подія в межах операції була здійснена на єдиному податку, а друга — уже на загальній системі оподаткування. Це і не дивно, оскільки різниці ці непрості, та і принцип їх розрахунку законодавець змінював. Одну з таких помилок ми розглянемо в цій публікації.

Ситуація, в яку потрапив колишній спецЄПешник, така. Перебуваючи на спрощеній системі, він відвантажив товар покупцеві. Плата за нього надійшла вже після скасування спецЄП, коли наш постачальник був уже на загальній системі. Знаючи, що за такими операціями треба відображати різницю, він збільшив фінрезультат на суму доходу, отриманого як плата за відвантажені раніше товари (у ряд. 4.1.5.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток). Більше жодних різниць він не відображав.

У чому помилка?

Платник не врахував зміни, внесені до п. 41 підрозд. 4 розд. XX ПКУ. Він діяв так, як ПКУ наказував до 01.08.2023, тобто до внесення змін Законом України від 30.06.2023 № 3219-IX. Тоді ПКУ дійсно передбачав відображення тільки однієї збільшуючої різниці.