25.03.2024

Декларуємо орендні доходи

Якщо протягом 2023 року ви, як звичайна фізособа, отримували орендні доходи, то, напевно, вас хвилює, чи треба їх задекларувати. Наша стаття допоможе розібратися в цьому та у разі подання річної декларації надасть підказки щодо її заповнення.

Перш за все, акцентуємо вашу увагу на тому, що будь-який орендний дохід — це оподатковуваний дохід.

Так, дохід від надання нерухомості в лізинг, оренду або суборенду, строкове володіння та/або користування (далі — оренда) включається до оподатковуваного доходу фізособи згідно з п.п. 164.2.5 ПКУ. Що стосується доходу від надання в оренду рухомого майна, то він оподатковується у складі інших оподатковуваних доходів на підставі п.п. 164.2.20 ПКУ.

Оподатковують дохід від надання в оренду власного майна ПДФО за ставкою 18 % та ВЗ за ставкою 1,5 % (див. п. 167.1 та п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

І тут одразу виникає запитання. Яка зі сторін договору оренди зобов’язана обчислювати та сплачувати ПДФО і ВЗ — орендодавець чи орендар?

Відповідь на це запитання залежить від того, хто саме був орендарем вашого майна — суб’єкт господарювання (юрособа або ФОП) чи звичайна фізособа. Розглянемо обидва варіанти.

Якщо здавали майно в оренду юрособі чи ФОП

У разі, коли ваш орендар — суб’єкт господарювання (юридична особа або ФОП чи незалежний професіонал), то він є вашим податковим агентом щодо ПДФО та ВЗ і відповідно зобов’язаний виконати усі функції податкового агента. Які саме?