25.03.2024

Декларуємо інвестиційний прибуток за 2023 рік

У 2023 році продали акції чи інші корпоративні права, що вам належали? Вийшли зі складу учасників товариства? Підприємство, у статутному капіталі якого ви володіли часткою, ліквідувалося? У всіх цих випадках мають місце операції з інвестиційними активами. Наслідком таких операцій може бути обов’язок подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Як це правильно зробити, читайте у нашій статті.

Підпункт 164.2.9 ПКУ вимагає включати до складу оподатковуваного доходу фізосіб інвестиційний прибуток від здійснення операцій з інвестиційними активами — цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, вираженими в інших, ніж цінні папери, формах.

Особливості оподаткування інвестприбутку встановлені п. 170.2 ПКУ. При цьому зауважимо, що за тими ж правилами фізособи-резиденти оподатковують інвестприбуток у разі його отримання від операцій з інвестактивами за межами митної території України (див. п.п. 170.11.1 ПКУ). Давайте подивимося, що це за правила.

Прибуток/збиток від реалізації інвестактиву

Облік фінрезультату від операцій з інвестиційними активами фізособа здійснює самостійно, окремо від інших доходів і витрат. Роблять це у Книзі обліку доходів і витрат за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591.

Для цілей оподаткування інвестприбутку звітним періодом є календарний рік.

Щоб визначити річний інвестиційний прибуток, спочатку розраховують фінансовий результат (прибуток або збиток) щодо кожного окремого інвестактиву, проданого протягом звітного року.