09.04.2015

Коли неуважність у заповненні форми № 1ДФ призводить до штрафів

Працівника прийнято на роботу в жовтні 2014 року. Його жовтневу зарплату і ПДФО, утриманий із неї, помилково включили до Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2014 року. За цей же квартал подаватиметься уточнюючий розрахунок. Податковий розрахунок за 4 квартал 2014 року складено правильно. Чи загрожують штрафи за таку неправильно складену звітність?

У цій ситуації у 3 кварталі 2014 року працівнику не нараховували дохід і не утримували ПДФО. Просто помилково включили «не існуючі» в тому періоді дохід і податок до звітності з ПДФО, через це форму № 1ДФ за 3 квартал було заповнено неправильно.

Цю прикру помилку потрібно виправити: подати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за 3 квартал 2014 року. Інакше жовтневий дохід працівника та утриманий ПДФО почнуть двоїтися.

Уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ заповніть таким чином: повністю повторіть увесь помилково введений рядок щодо такого працівника, а у графі 9 проставте «1» — ознаку того, що її (рядок) потрібно виключити.

Зверніть увагу! Оскільки подавати уточнюючий Податковий розрахунок за формою № 1ДФ ви будете вже у 2015 році, то використовуйте нову форму такої звітності, затверджену наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4. У шапці форми № 1ДФ зробіть позначку, за який період виправляєтеся, і вкажіть, що це «Уточнюючий» Податковий розрахунок. При цьому в уточнюючій формі № 1ДФ за періоди з 01.01.2014 р. по 31.12.2014 р. доходи слід відображати з ознаками, що діяли в редакції наказу Міндоходів від 21.01.2014 р. № 49. Детальніше про заповнення та подачу Податкового розрахунку за новою формою ви можете дізнатися зі статті «Подаємо оновлену форму № 1ДФ» на с. 14 цього номера. Відзначимо, що в частині ознак доходів, якими користується роботодавець, змін немає.

Тепер розберемося, які штрафи загрожують роботодавцю за допущену помилку.

За правилами, передбаченими п. 119.2 ПКУ*, за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податків і зміни платника податків, загрожують штрафом у розмірі:

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

510 грн., якщо порушення сталося вперше протягом року;

1020 грн., якщо порушення сталося повторно протягом року і вже було застосовано штраф за таке порушення.

Нічого не вдієш: такий неправильний Податковий розрахунок за формою № 1ДФ відгукнеться штрафом, адже маємо надання розрахунку з недостовірними відомостями ☹.

І уникнути штрафних санкцій не вийде. Як ви знаєте, штрафи згідно з п. 119.2 ПКУ не повинні застосовуватися податківцями, якщо недостовірні відомості або помилки у формі № 1ДФ були виявлені податковим агентом при проведенні перерахунку згідно з п. 169.4 ПКУ і виправлені відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

На жаль, це не наш випадок. У 3 кварталі працівнику дохід не нараховувався і не повинен був нараховуватися. ПДФО в жовтні 2014 року визначили правильно. Відповідно про перерахунок мови бути не може. Тому звільняюча норма у цьому випадку не працює.

Висновок: Податковий розрахунок за 3 квартал 2014 року ви подали з недостовірними відомостями. За це передбачено штраф у розмірі 510 грн. Уточненку подайте за новою формою № 1ДФ.