09.04.2015

Працівники району АТО були відсутні на роботі: вивчаємо «відпускні» наслідки

Установа розташована в районі АТО. Чи потрібно при розрахунку відпускних виключати з розрахункового періоду час, протягом якого працівники:
— були відсутні з поважних причин;
— перебували у відпустці без збереження заробітної плати на підставі п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки?

Оплата періоду перебування працівника в щорічній відпустці здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

У загальному випадку обчислення середньої заробітної плати для нарахування відпускних здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю початку відпустки.

Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду (абз. 6 п. 2 Порядку № 100). Ця норма стосується, зокрема, випадків, коли працівнику надавалися відпустки без збереження заробітної плати згідно зі ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Щодо днів відсутності на робочому місці працівника, який проживає та/або працює в зоні АТО, зазначимо таке. Такі дні виключають з розрахункового періоду для визначення суми відпускних тільки в тому випадку, якщо причина невиходу була поважною, що випливає з письмових пояснень працівника і засвідчене наказом роботодавця, який підтверджує відсутність працівника з поважних причин.