26.04.2018

Підвищення окладів до настання права на індексацію

Відповідно до колективного договору, укладеного на підприємстві, оклади (тарифні ставки) працівникам підвищуються щорічно в січні на 20 %, а у березні, травні, липні, вересні та листопаді — на 30 грн. У зв’язку із застосуванням такого механізму підвищення окладів (тарифних ставок) право на індексацію в працівників не настає. Чи є в цьому випадку порушення вимог трудового законодавства?

І відразу з головного. Індексація відноситься до мінімальних державних гарантій в оплаті праці (див. ст. 95 КЗпП і ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР). Отже, непроведення індексації заробітної плати за наявності підстав для її проведення загрожує:

— роботодавцеві штрафом у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (на сьогодні — 37230 грн.) за кожного працівника, щодо якого здійснено таке порушення (див. абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП);

— посадовим особам роботодавця адмінштрафом у загальному випадку від 510 до 1700 грн. (ст. 41 КпАП).

Проведення індексації регулюють Закон про індексації* та Порядок № 1078**. Індексувати зарплату працівників зобов’язаний кожен роботодавець. Законодавство не звільняє від цього обов’язку ні бюджетника, ні госпрозрахунківця, ні навіть підприємця, що використовує працю найманих працівників.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Зарплату працівників індексують у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Згідно з абз. 1 п. 5 Порядку № 1078 у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) в місяці підвищення (далі — «базовий» місяць) набуває за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюється з місяця, що настає за місяцем підвищення грошового доходу (абз. 2 п. 5 Порядку № 1078).

Право на індексацію у працівників виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить установлений поріг індексації (з 01.01.2016 р. — 103 %).

Таким чином, в умовах високої інфляції право на індексацію, раніше за все, може виникнути тільки на третій місяць після підвищення окладу.

Якщо в працівника взагалі немає індексації (ще не настало право на поточну та немає збереженої фіксованої (як різниця)), то підвищення окладу (тарифної ставки) через місяць призводить до того, що в працівника право на індексацію не настає, оскільки «базовий» місяць для розрахунку суми індексації постійно зсувається.

Такий порядок підвищення окладів, описаний у запитанні, не порушує вимоги чинного трудового законодавства. Також не порушені тут положення Закону про індексацію та Порядку № 1078.

Водночас звертаємо увагу роботодавця на те, що в такій ситуації як альтернативний варіант замість проведення індексації він може скористатися механізмом підвищення доходів працівників випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції (див. абз. 8 — 10 п. 5 Порядку № 1078).

Крім того, госпрозрахунковим підприємствам та організаціям надано право визначати умови проведення індексації в колективних договорах з урахуванням норм чинного законодавства (п. 5 Порядку № 1078).