22.08.2019

Відпустка за свій рахунок: коли близькі потребують догляду

Працівниця установи подала заяву з проханням надати їй відпустку за свій рахунок для догляду за своєю бабусею, яка потребує постійного догляду. Чи зобов’язаний роботодавець задовольнити прохання працівниці?

Статтею 84 КЗпП і ст. 25 та 26 Закону про відпустки передбачена можливість надання працівникам двох видів відпусток без збереження заробітної плати:

1) відпусток, що надаються роботодавцем в обов’язковому порядку, певним категоріям працівників або при настанні певних обставин;

2) відпусток, що надаються за домовленістю сторін (тобто за домовленістю між працівником і роботодавцем).

Випадки, коли роботодавець зобов’язаний надати відпустку без збереження заробітної плати працівникові на його прохання, перераховані в ст. 25 Закону про відпустки. На розсуд роботодавця (тобто за погодженням між роботодавцем і працівником) відпустка без збереження заробітної плати надається на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Причому така відпустка може бути надана будь-якому працівникові за сімейними обставинами або з інших причин тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

Усю інформацію про тривалість і підстави надання відпусток без збереження заробітної плати ви можете знайти в статті «Відпустка «за свій рахунок»: кому і скільки» // «ОП», 2019, № 1. Так-от, однією з підстав, що зобов’язують роботодавця «відпустити» працівника у відпустку без збереження заробітної плати, є необхідність догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду (п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Надають таку відпустку тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше 30 календарних днів. А тепер увага: скористатися відпусткою за цією підставою можна, якщо одночасно дотримані дві вимоги:

1) працівник надав медичний висновок про те, що хворий потребує постійного стороннього догляду;

2) йдеться про догляд за хворим, який для працівника є рідним по крові або по шлюбу, що підтверджено документально.

Зауважимо, що п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки не вказує, кого вважати рідним по крові або по шлюбу для цілей застосування цього пункту. Водночас перелік таких «рідних» наведений у п. 9 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки для реалізації права на відпустку за свій рахунок у разі смерті рідних по крові або шлюбу. Вважаємо, що цим переліком можна скористатися й для цілей п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Перерахуємо, кого ж Закон про відпустки відносить до «рідних». Це (щодо працівниці): чоловік, батьки (вітчим, мачуха), дитина (пасинок, падчерка), брати, сестри.

Як бачимо, серед перерахованих родичів бабусі немає.

Висновок

Працівниця не зможе скористатися відпусткою без збереження зарплати на підставі п. 10 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Причина: для цілей реалізації цієї норми Закон про відпустки не відносить бабусю до рідних по крові.