14.03.2019

Премія за результатами оцінювання держслужбовця: як включити до розрахунку відпускних

У грудні 2018 року держслужбовцеві виплатили премію за результатами оцінювання за 2018 рік. У березні 2019 року такий держслужбовець йде в щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів. Чи включати премію, виплачену в грудні 2018 року за результатами оцінювання держслужбовця за 2018 рік, до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відпустки?

Особливості включення премій і винагороди

Розраховуючи середню зарплату для оплати відпускних, керуйтеся Порядком № 100. У ньому зазначені виплати, які включають до розрахунку середньої (п. 3 цього Порядку), і ті, які в розрахунку участі не беруть (п. 4 Порядку № 100).

Так, виробничі премії і премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії включають до розрахунку середньої зарплати. Причому премії включають до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Стосується це премій, нарахованих як за місяць, так і за квартал або більший проміжок часу.

А ось разові премії, наприклад, до святкових дат, ювілею тощо в розрахунку участі не беруть. Це передбачено п. 4 Порядку № 100.

Включають до розрахунку «середньої» й одноразову винагороду за підсумками роботи за рік, за вислугу років. Але тут є нюанси.

До розрахунку відпускних потрапить тільки винагорода, нарахована в поточному році за попередній рік.

Це прямо випливає із положень абз. 2 п. 3 Порядку № 100. Наприклад, до розрахунку середньоденної заробітної плати потрапить винагорода, нарахована в січні 2019 року, але за підсумками роботи за 2018 рік. Якщо винагороду нараховують у поточному році за поточний рік (припустимо, у грудні 2018 року нарахована винагорода за підсумками роботи у 2018 році), то її взагалі не враховують при обчисленні середньоденної зарплати для відпускних (а також і для інших виплат, що визначаються за Порядком № 100). На це неодноразово звертали увагу фахівці Мінсоцполітики у листах від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07, від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07/13 та від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08 (див. «ОП», 2017, № 10, с. 8).

Одноразову винагороду розподіляють не між місяцями року, за роботу в яких вона була нарахована, а між місяцями розрахункового періоду, за який здійснюється розрахунок середньої заробітної плати.

Це означає, що одноразову винагороду за підсумками роботи за рік і за вислугу років «розкидають» за місяцями розрахункового періоду, додаючи до заробітку за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагород, нарахованої в поточному році за попередній рік.

Отже, у загальному випадку (коли кількість місяців розрахункового періоду дорівнює 12) до розрахунку середньої зарплати потрапить уся сума одноразової винагороди. Якщо розрахунок відпускних працівникові проводять не за 12 календарних місяців, а за менший період, то враховують не усю суму одноразової винагороди, а її частину, пропорційну кількості місяців розрахункового періоду.

Наприклад, якщо розрахунковий період дорівнює 6 місяцям, то до розрахунку середньоденної зарплати буде включена не вся сума одноразової винагороди за підсумками роботи за рік, а 6/12 від її суми.

Щоб правильно врахувати до розрахунку середньої зарплати для відпускних премію за результатами оцінювання, нараховану держслужбовцеві в грудні 2018 року, важливо визначити, до якої заохочувальної виплати її віднести: до премії або винагороди за підсумками року.

Визначаємо характер премії за оцінювання

Частиною 9 ст. 44 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII і п. 3 розд. 2 Типового положення про преміювання державних службовців органів державної влади, інших державних органів, їх апаратів (секретаріатів), затвердженого наказом Мінсоцполітики від 13.06.2016 р. № 646 (далі — Положення № 646), за отримання держслужбовцем відмінної оцінки за результатами оцінювання державної діяльності передбачена виплата премії.

Таку премію виплачують не пізніше строку виплати зарплати за місяць, в якому затверджено висновок щодо результатів оцінювання, але не пізніше грудня року, в якому проводиться оцінювання службової діяльності (абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646).

Оцінювання держслужбовців проводиться один раз на рік, отже, й премія за результатами оцінювання виплачується також разово.

Тобто з метою включення до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100:

Важливо!

премія за результатами щорічного оцінювання держслужбовців належить до разової винагороди за підсумками роботи за рік.

Отже, премія, виплачена держслужбовцеві в грудні 2018 року за результатами оцінювання за 2018 року, не включається до розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100, у тому числі для розрахунку відпускних. Пояснення просте: згідно з абз. 2 п. 4 розд. 3 Положення № 646 таку премію нараховують у поточному році за підсумками оцінювання поточного року. А отже, одна з основних умов включення винагороди до розрахунку середньої зарплати (див. Момент 1) не виконується.

Висновок

Премію, нараховану в грудні 2018 року за результатами оцінювання держслужбовця за 2018 рік, до розрахунку середньої зарплати для оплати періоду відпустки не включають.