09.05.2019

Неповний місяць у працівника-«окладника»

Розрахунок зарплати — справа тонка. Зробиш неправильний крок, чекай на неприємності.

Знайти вихід із заплутаних ситуацій допомагає Мінсоцполітики. Наведемо запитання, з яким ми звернулися за роз’ясненнями до цього відомства.

ЦИТАТА

Працівникові встановлений шестиденний робочий тиждень (з понеділка по п’ятницю робочий день — 7 год, у суботу — 5 год). Його оклад за місяць — 5500 грн. (доплат, премій немає). У січні такому працівникові надана відпустка тривалістю 24 календарних дні (з 8 по 31 січня 2019 року).

Як правильно розрахувати його зарплату за робочі дні з 2 по 5 січня?

Варіант 1. Виходячи з відпрацьованих робочих годин:

5500 грн. : 167 год x (3 дн. x 7 год + 1 дн. x 5 год) = 856,29 грн.

Варіант 2. Виходячи з відпрацьованих робочих днів:

5500 грн. : 25 дн. x 4 дн.= 880 грн.

У чому тут особливість?

По-перше, працівникові встановлений оклад.

По-друге, встановлений шестиденний робочий тиждень.

По-третє, він відпрацював місяць не повністю.

Проблем із розрахунком зарплати при погодинній оплаті праці немає. В усіх випадках годинну тарифну ставку множать на фактично відпрацьовані години. А ось при розрахунку зарплати працівникові, якому встановлений оклад (місячна тарифна ставка), існують деякі особливості. Так, якщо працівникові встановлена місячна тарифна ставка (оклад) і він повністю відпрацював усі дні за графіком роботи в місяці, за який здійснюється розрахунок зарплати, то йому нараховують тарифну ставку (оклад) у повному розмірі.

Водночас якщо такий працівник-«окладник» відпрацює з певних причин (відпустка, хвороба тощо) не всі дні місяця, які згідно з графіком є для нього робочими, то заробітна плата йому буде нарахована тільки за фактично відпрацьований час. Але що буде «мірилом» при неповністю відпрацьованому місяці: дні або години?

У листі від 15.04.2019 р. № 553/0/206-19, що коментується, Мінсоцполітики роз’яснює, що в разі неповністю відпрацьованого місяця зарплату працівникові слід нараховувати пропорційно відпрацьованим дням.

Стосовно наведеного запитання: оклад (місячну тарифну ставку) працівника треба розділити на кількість робочих днів за графіком роботи за місяць, а потім отриманий результат помножити на кількість днів, фактично відпрацьованих працівником цього місяця:

5500 грн. : 25 роб. дн. х 4 роб. дн. = 880 грн.

Й абсолютно не важливо, скільки робочих днів на тиждень установлено працівникові: 5 або 6. Головну роль тут відіграє, як саме здійснюється розрахунок зарплати. Якщо зарплату розраховують за годинними тарифними ставками, то орієнтиром будуть відпрацьовані години. Якщо ж за денними тарифними ставками або за окладом — орієнтуйтеся на відпрацьовані дні.

Увага! Трапляються ситуації, коли при розрахунку зарплати за відпрацьований час для працівника-«окладника» використовують годинну тарифну ставку. Так, якщо працівник був відсутній на роботі декілька годин, то відпрацьовані години цього дня оплачуємо виходячи з годинної ставки. На це звертало увагу Мінсоцполітики в листі від 27.12.2017 р. № 2993/0/101-17 (див. «ОП», 2018, № 2, с. 6).