09.05.2019

«Виборні» виплати у розрахунку відпускних та інших виплат

Ось і закінчився квітень. Цього року він увійшов до історії — Україна обрала нового Президента. Що далі? Два тури виборів не минули без сліду. Для деяких осіб, які брали участь у їх підготовці, працювали у виборчих комісіях, — це ще й період, на який вони були звільнені від основної роботи. За ці періоди роботодавець зберігав їм середню зарплату або просто звільняв без всяких нарахувань і виплат (залежно від того, на платній або безоплатній основі вони працювали на виборах). Тепер закономірно виникає запитання: як враховуватимуться ці періоди при обчисленні середньої зарплати працівникам згідно з Порядком № 100? Давайте розбиратися.

Нагадаємо, осіб, залучених до виборів у складі членів виборчої комісії (ВК) на дні підготовки до виборів, день голосування, а також дні підрахунку голосів, можна поділити на дві категорії:

1) члени ВК, які отримували за ці дні оплату безпосередньо у ВК, а в роботодавця — ні;

2) члени ВК, які, навпаки, не отримували оплату у ВК, а отримували за ці дні зарплату (середню) у свого роботодавця.

Дотримуючись цього поділу, далі ми говоритимемо саме про середні виплати згідно з Порядком № 100.

Працівник отримував оплату у ВК

Розпочнемо з тих працівників, яких до виконання повноважень члена ВК залучили на платній основі: вони отримували оплату у ВК, а в роботодавця — ні.

За місцем роботи таких працівників звільняли від посадових обов’язків на увесь строк виконання таких повноважень. При цьому в них зберігався тільки стаж роботи, а ось оплата праці, як ми вже сказали, — ні. Вони отримали виплати за рахунок ВК. Усі ці питання ми з вами обговорювали в статті «Вибори. Звільняємо від роботи учасника виборчого процесу» // «ОП», 2019, № 7, с. 16.

Зараз настала черга розібратися з тим, як такий період звільнення на вибори «себе покаже» при нарахуванні відпускних, відрядних та інших виплат за середньою за 2 місяці?

Для відпустки… Чи будуть «виборні» виплати (отримані у ВК) враховуватися при розрахунку зарплати для нарахування відпускних за основним місцем роботи?

Відповідаємо. Звісно ж — ні. Не будуть. Тут усе просто. Є пряма норма, яка дозволяє зробити такий висновок, — абз. 6 п. 2 Порядку № 100:

цитата

«Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду».

Тож період (календарні дні), протягом якого працівник був звільнений від виконання посадових обов’язків у зв’язку з виконанням обов’язків члена ВК (голови, заступника голови, секретаря) на платній основі, виключається з розрахункового періоду для обчислення відпускних.

Відповідно, виплати, які отримували члени ВК (у тому числі за цивільно-правовим договором), не враховуються при розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних.

Кадровику! Не зараховуємо такий період і до стажу роботи, який надає право на щорічну (основну, додаткову за «важко-шкідливі» умови праці та за особливий характер праці) відпустку. Це пов’язано з тим, що такий період не зазначений у переліку періодів, що включаються до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку згідно зі ст. 9 Закону про відпустки.

Розглянемо ситуацію на прикладі.

Приклад 1. Працівник виконував повноваження члена ВК на виборах Президента — 22 квітня 2019 року. На цей день роботодавець (основне місце роботи) звільнив його від виконання посадових обов’язків і не нараховував зарплату (працівник отримав виплату від виборчкому). З 13.05.2019 р. працівник йде в щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів. Розмір нарахованої зарплати за розрахунковий період травень 2018 року — квітень 2019 року становить 56000 грн.

Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді склала:

365 - 11- 1 = 353 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у періоді травень 2018 року — квітень 2019 року;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на період травень 2018 року — квітень 2019 року;

1 — кількість календарних днів, коли працівник здійснював повноваження члена ВК на платній основі і згідно з наказом роботодавця був звільнений від виконання посадових обов’язків за місцем роботи.

2. Розраховуємо середньоденну зарплату:

56000 грн. : 353 к. дн. = 158,64 грн./к. дн.

3. Сума відпускних складає:

14 к. дн. х 158,64 грн./к. дн. = 2220,96 грн.

Для середніх за 2 місяці… За тих же причин (тією ж нормою) «виборні» виплати не враховуємо при розрахунку середньої зарплати за 2 місяці: для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги, «військових» середніх виплат працівникам.

Також при обчисленні середньої зарплати з виплат за останні два календарних місяці роботи слід виключити дні, за які була нарахована зарплата у виборчій комісії.

Зауважте! Середньоденну заробітну плату за 2 місяці визначають шляхом ділення заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом 2 місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період (п. 8 Порядку № 100).

Працівник не отримував оплату у ВК

Тепер про працівників, які залучалися до роботи у ВК на безоплатній основі (епізодично, а також у дні виборів і встановлення підсумків голосування), а за місцем основної роботи за ними зберігали середню зарплату (за ст. 119 КЗпП).

Для відпустки При «післявиборному» виході у відпустку розрахунок відпускних таким працівникам кардинально відрізнятиметься від розрахунку працівникам, які отримували середню зарплату за період їх перебування на виборах у ВК.

Оплата працівникам, залученим до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час (простіше кажучи — середня зарплата), належить до виплат за невідпрацьований час, які, у свою чергу, входять до фонду додаткової заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5). Відповідно до абзацу четвертого п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати для оплати періоду щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або розрахунку компенсації за невикористані відпустки до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток, у тому числі й за час виконання державних і громадських обов’язків.

Таким чином:

1) збережену середню зарплату слід врахувати при розрахунку суми відпускних;

2) дні залучення до виконання обов’язків члена ВК увійдуть до розрахункового періоду.

Кадровику! За місцем роботи до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, включається період залучення до роботи у ВК на безоплатній основі (п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Проте такий період випаде зі стажу роботи, що надає право на щорічну додаткову відпустку за «важко-шкідливі» умови праці та за особливий характер праці (ч. 2 ст. 9 Закону про відпустки).

Приклад 2. Працівник на час залучення до виборчого процесу з 25 березня по 3 квітня 2019 року був звільнений від роботи.

Залучення у ВК було безоплатним, тому оплату за ці дні (за графіком роботи підприємства) за середньою (за 2 місяці) здійснював роботодавець.

З 27 травня 2019 року працівник йде у відпустку на 10 календарних днів. Протягом розрахункового періоду (травень 2018 року — квітень 2019 року) працівникові нараховані такі виплати:

зарплата — 53000 грн.

середній заробіток за час залучення у ВК — 1800 грн.

Розрахуємо суму відпускних.

1. Кількість календарних днів у розрахунковому періоді склала:

365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 — кількість календарних днів у періоді травень 2018 року — квітень 2019 року;

11 — кількість святкових і неробочих днів згідно зі ст. 73 КЗпП, що припадають на період травень 2018 року — квітень 2019 року;

2. Розраховуємо середньоденну зарплату:

(53000 грн. + 1800 грн.) : 354 к. дн. = 154,80 грн./к. дн.

3. Сума відпускних складе:

10 к. дн. х 154,80 грн./к. дн. = 1548 грн.

Для середніх за 2 місяці… А ось при розрахунку середньої заробітної плати за останні 2 місяці виплати за час, протягом якого зберігався середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків тощо), не враховуються (абзац другий п. 4 Порядку № 100).

Отже, «виборній» зарплаті немає місця в розрахунку середньої зарплати за 2 місяці для оплати днів відрядження, виплати вихідної допомоги та іншим виплатам, що розраховуємо виходячи з виплат за останні 2 календарних місяці. На завершення хотілося б сказати, що ця інформація буде вам корисною ще весь рік (з розрахунку відпускних і компенсації за невикористану відпустку). Тому постарайтеся її не відкладати в довгий ящик.