24.10.2019

Допомога по вагітності та пологах: якщо ФОП отримала і розреєструвалась

Лист ФСС від 08.10.2019 р. № 1992-11-1, що коментується сьогодні, є відповіддю на наш запит. А історія його появи така…

Коментар редакції

Нещодавно, а якщо точніше, то в липні минулого року, було опубліковано лист ФСС від 15.05.2018 р. № 2.4-15-1677, присвячений питанню повернення суми допомоги по вагітності та пологах, у випадку якщо працівниця звільняється до закінчення відпустки по вагітності та пологах (див. «ОП», 2018, № 14, с. 8).

У цьому листі Фонд абсолютно справедливо зробив висновок про те, що сума допомоги по вагітності та пологах за частину відпустки, яка припадає на період після звільнення, перерахунку і поверненню не підлягає.

Проаналізувавши положення Закону про соцстрахування, ми виявили, що аналогічний висновок можна зробити і для ситуації з припиненням підприємницької діяльності в період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Тобто після отримання допомоги ФОП, який не планує займатися надалі підприємницькою діяльністю, може розреєструватися, і ніхто допомогу назад не відбере.

Але виявилось, що на місцях окремі підрозділи ФСС вимагали від підприємців, що отримали допомогу по вагітності та пологах і припинили свою діяльність до закінчення тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, повернути допомогу за період після розреєстрації. А у разі неповернення лякали штрафом у розмірі 50 % від суми, яку, на їх думку, ФОП повинен повернути як неправомірно отриману.

Звісно, ми не могли залишитися осторонь. Тому направили ФСС запит із проханням надати роз’яснення з такого питання: чи підлягає перерахунку і поверненню сума допомоги по вагітності та пологах у разі припинення одержувачем підприємницької діяльності до закінчення терміну непрацездатності, вказаного в лікарняному листі, виданому у зв’язку з вагітністю та пологами?

Відповідь ФСС однозначна — НІ!

Наведемо аргументи.

Право на отримання допомоги із ФСС виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування і день звільнення), заняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачене законом (п. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування).

Допомогу по вагітності та пологах застрахованій особі виплачують за увесь період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами (в загальному випадку це 126 календарних днів (70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів). Розмір допомоги обчислюють сумарно і надають застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

З наведеного випливає, що допомога по вагітності та пологах застрахованій особі, страховий випадок у якої настав у період здійснення підприємницької діяльності, надається за увесь період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, вказаний у належним чином оформленому лікарняному листі.

При цьому у разі, якщо жінка вирішить припинити підприємницьку діяльність у період тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, то сума допомоги по вагітності та пологах за дні після розреєстрації перерахунку і поверненню не підлягає.