26.11.2020

«Ковідна» доплата у розрахунку середньої зарплати

Протягом 2020 року уряд підтримує працівників, які задіяні у боротьбі з інфекційною хворобою COVID-19. Зокрема, їм підвищили заробітну плату шляхом установлення доплат.

Так, працівникам, які безпосередньо беруть участь у ліквідації епідемії COVID-19, установлені такі доплати до заробітної плати:

• згідно з ч. 2 п. 5 розд. ІІ Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX (далі — Закон № 533) — у розмірі до 300 %;

• згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я» від 19 червня 2020 р. № 610 (далі — постанова № 610) — у фіксованих розмірах.

Зазначені доплати нараховуються до заробітної плати та включаються у фонд оплати праці у складі додаткової заробітної плати.

При цьому «ковідні» доплати встановлені на певний період.

Та чи слід ці доплати враховувати у розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100? У статті «Тимчасова доплата медикам VS середня зарплата» // «ОП», 2020, № 21 ми розкрили цю тему і вважаємо, що такі доплати слід ураховувати при обчисленні середньої зарплати.

У листі, що коментується, фахівці Мінекономіки повністю солідарні з нами. Вони надали чітку обґрунтовану відповідь — «ковідна» доплата враховується при обчисленні середнього заробітку.

Підставою для її включення у розрахунок середньої зарплати є норми п. 3 Порядку № 100.

Відповідно до нього у розрахунок середньої зарплати у всіх випадках її обчислення включаються основна заробітна плата, доплати і надбавки (за надурочну роботу та роботу в нічний час, суміщення професій і посад, розширення зон обслуговування або виконання підвищених обсягів робіт робітниками-почасовиками, високі досягнення в праці (високу професійну майстерність), умови праці, інтенсивність праці, керівництво бригадою, вислугу років та інші); виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо.

При цьому перелік виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, у п. 3 Порядку № 100 не обмежено — зазначають фахівці Мінекономіки.

Тобто можна стверджувати, що встановлені законодавством «ковідні» доплати мають право на участь у розрахунку всіх видів відпускних, компенсації за дні невикористаних відпусток, оплати днів відрядження та курсів підвищення кваліфікації, «донорських» виплат тощо.

Разом із цим п. 4 Порядку № 100 містить перелік виплат, які не враховуються у розрахунку середньої заробітної плати. І він є вичерпним. «Ковідних» доплат у ньому не зазначено.

Отже, доплати працівникам, зайнятим на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, згідно з ч. 2 п. 5 розд. ІІ Закону № 533 та постановою № 610 враховуються при нарахуванні середньої заробітної плати у всіх випадках її обчислення.

«Ковідні» доплати включають у розрахунок середньої заробітної плати у тому розмірі, в якому вони нараховані, без виключення сум відрахування на податки, стягнення аліментів тощо, за винятком відрахувань із заробітної плати осіб, засуджених за вироком суду до виправних робіт без позбавлення волі (ч. 3 п. 3 Порядку № 100).