22.10.2020

Важкі пологи: визначаємо статус лікарняного

У зв’язку з важкими пологами працівниці виданий додатковий лікарняний лист. При цьому в ньому проставлена відмітка «первинний». У медустанові наполягають, що все зробили правильно. Як бути?

Перш ніж відповісти на це запитання, нагадаємо: листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається відразу в загальному випадку на 126 календарних днів (п. 6.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Такий лікарняний лист відкривається з 30-го тижня вагітності і засвідчується підписом лікуючого лікаря, завідуючого жіночою консультацією.

У разі передчасних або багатоплідних пологів, ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді за місцем нагляду за вагітною додатково видається листок непрацездатності на 14 календарних днів** (п. 6.2 Інструкції № 455).

** Окрім жінок, віднесених до першої — четвертої категорій постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС.

Як бачите, у зазначеній нормі не сказано, який це має бути лікарняний лист (первинний або лист-продовження), що і збило з пантелику працівників медустанови.

Проте не варто забувати, що період відновлення після пологів (особливо якщо були ускладнення) не є окремим страховим випадком, а вважається продовженням періоду тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, за який і був виписаний перший лікарняний лист на 126 календарних днів (див. роз’яснення Держпраці в Полтавській області***).

*** pl.dsp.gov.ua/archives/6055.

Підтверджує це п. 1.3 Положення № 189****. Згідно із зазначеною нормою: випадок тимчасової непрацездатності вважається новим тільки при виникненні іншого захворювання, відпустки у зв’язку з вагітністю.

**** Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затверджене наказом МОЗ від 09.04.2008 р. № 189.

Виходить, у додатковому ЛЛ повинна стояти відмітка «продовження листка №___».

У свою чергу, на підставі такого лікарняного листа, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення виплати допомоги.

Зверніть увагу: розмір допомоги в цьому випадку визначається виходячи з тієї ж середньоденної зарплати за один календарний день, яка була розрахована для оплати першого лікарняного по вагітності та пологах.

Якщо ж у додатковому лікарняному листі стоїть відмітка «первинний», таку помилку треба виправити.

У разі відмови працівників медустанови внести правки в листок непрацездатності, комісія із соціального страхування роботодавця має право:

• письмово звернутися безпосередньо до головлікаря установи охорони здоров’я, якою був виданий лікарняний лист, з проханням вказати причину відмови у виправленні ЛЛ;

• направити запит до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я обласної, міської державної адміністрації, в підпорядкуванні якого знаходиться заклад охорони здоров’я, що видав ЛЛ (лист МОЗ від 12.06.2017 р. № 3.04.02-Н-7698/6898-зв // «ОП», 2017, № 22, с. 17).