11.02.2021

ПСП-2021 «на дітей»: згадуємо правила

Дитина для батьків — одночасно і щастя, і витрати. Адже так багато хочеться їй дати, так багато чому навчити. Деякою мірою держава намагається полегшити татам і мамам це завдання, наприклад, надаючи їм можливість скористатися податковою соціальною пільгою (ПСП). Що для цього треба зробити — читайте в сьогоднішній статті.

Кому та в якому розмірі?

Працівники з дітьми відповідно до пп. 169.1.2 і 169.1.3 ПКУ можуть претендувати на отримання ПСП «на дітей». Причому це може бути:

• або звичайна ПСП «на дітей»;

• або підвищена ПСП «на дітей».

Звичайна ПСП «на дітей» надається працівникові, який утримує двох і більше дітей віком до 18 років у розмірі 50 % від ПМПО, встановленого на 1 січня звітного року (у 2021 році — 1135 грн) на кожну таку дитину. Право застосувати пільгу в такому розмірі мають обоє батьків, незалежно від того, перебувають вони в шлюбі чи ні, за умови їх участі в утримуванні дітей і при дотриманні граничного розміру зарплати (про що ми скажемо нижче).

Підвищена ПСП «на дітей» у розмірі 150 % від ПМПО (у 2021 році — 1702,50 грн) з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років надається працівникам, які:

• є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, які мають дитину (дітей) віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ);

• утримують дитину (дітей) з інвалідністю віком до 18 років (п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Якщо працівник утримує двох і більше дітей, одна з яких — дитина з інвалідністю, то в цьому випадку ПСП, передбачені п.п. «б» пп.169.1.3 і 169.1.2 ПКУ, підсумовуються. Тобто:

• на дитину з інвалідністю надають ПСП у підвищеному розмірі (1702,50 грн);

• на інших дітей — у звичайному розмірі (1135 грн на кожну дитину).

Проте для цього працівникові слід дотриматися низки умов.

Умови застосування

Для отримання ПСП працівникові необхідно:

по-перше, документально підтвердити свій статус (залежно від виду ПСП, на яку він претендує). Як це зробити — див. у консультації «Документи для застосування ПСП» // «ОП», 2020, № 3;

по-друге, розмір його зарплати за місяць не повинен перевищувати граничної межі, що надає право на застосування ПСП «на дітей» (n.n. 169.4.1 ПКУ);

Граничні суми зарплати, що надають право на застосування ПСП «на дітей» у 2021 році, покажемо в таблиці.

Розмір ПСП «на дітей» і гранична сума зарплати для її застосування у 2021 році

ПСП «на дітей» (норма ПКУ)

Розмір ПСП

Гранична сума зарплати

Звичайна

(п.п. 169.1.2)

1135 грн х кількість дітей віком до 18 років

Для одного з батьків — 3180 грн х кількість дітей віком до 18 років(1); для другого — 3180 грн

Підвищена

(пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3)

1702,50 грн х кількість дітей віком до 18 років, на яких надається ПСП

(1) Такий один з батьків повинен зазначити в заяві на застосування ПСП те, що другий з батьків (чоловік/дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується правом на збільшення граничного розміру доходу, що надає право на ПСП, кратно кількості дітей. Будь-яких інших документів надавати не треба (підкатегорія 103.08.03 ЗІР).

Для порівняння з граничним розміром зарплати для застосування ПСП беремо всю нараховану зарплату за місяць: за відпрацьований час, доплати, надбавки, премії, відпускні, лікарняні тощо.

Увага! У загальному випадку такі виплати відносимо до тих місяців, у яких вони були фактично нараховані (донараховані/відсторновані) у бухобліку.

А ось відпускні і лікарняні — до місяців, ЗА які вони нараховані (абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Тільки після такого розподілу суми відпускних і лікарняних за кожен місяць (у сукупності із зарплатою за такі місяці, якщо вона нарахована) порівнюємо з граничним розміром зарплати, що надає право на застосування ПСП.

Тепер зупинимося на правилах застосування пільги.

Правила застосування

Їх усього шість.

ПСП застосовуємо до доходу у вигляді заробітної плати.

Увага! ПСП не застосовують до зарплати, яку платник податків протягом звітного податкового місяця отримував одночасно з доходами у вигляді грошового або майнового (речового) забезпечення військовослужбовців, виплачуваними з бюджету (п.п. 169.2.3 ПКУ). Тобто «солдати підприємства» права на ПСП не мають.

ПСП застосовуємо до всієї заробітної плати за місяць (див.статтю «Аванс & ПСП» // «ОП», 2019, № 11). Тобто до суми авансу ПСП не застосовуємо.

Дві підстави — одна (більша) ПСП.

Виняток із наведеного правила — працівники, які утримують двох або більше за дітей віком до 18 років, у тому числі дитину з інвалідністю (дітей з інвалідністю). У такому разі ПСП підсумовуються: підвищена ПСП на дитину з інвалідністю і звичайна ПСП на інших дітей (п.п. 169.3.1 ПКУ).

ПСП застосовуємо тільки за одним місцем роботи.

Якщо працівник працює у декількох роботодавців, то тільки у одного з них до зарплати може бути застосована ПСП. При цьому, де її застосовувати, вирішує працівник шляхом подання заяви.

Відпрацьований час працівника на розмір ПСП не впливає.

Тобто якщо працівник відпрацював пів місяця, інші пів місяця був у відпустці за свій рахунок, перераховувати суму ПСП пропорційно відпрацьованому місяцю не треба. Важлива тільки сума доходу і підстави для застосування ПСП.

Починаємо/закінчуємо застосовувати ПСП.

Роботодавець починає застосовувати ПСП до зарплати працівника тільки після отримання від нього заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (у разі потреби їх надання).

У новоприйнятого працівника право на ПСП з’являється вже в місяці прийняття на роботу, незалежно від того, скільки днів цього місяця він відпрацював. Але будьте уважні до працівника, якого ви прийняли в тому ж місяці, в якому він звільнився з попереднього місця роботи. Він міг цього місяця вже скористатися ПСП на колишньому місці роботи. Тому рекомендуємо дізнатися у працівника, чи застосовував його попередній роботодавець до його зарплати ПСП у місяці звільнення.

А ось втрачається право на ПСП «на дітей» у таких випадках (абзаци перший, другий п.п. 169.3.3 ПКУ):

• працівника-батька позбавили батьківських прав;

• працівник-батько відмовляється від дитини або передає її на держутримання;

• дитина стала курсантом на умовах повного утримання;

• дитині виповнилося 18 років. Право на ПСП втрачається з року, наступного за роком, в якому дитині виповнилося 18 років;

• дитина померла до досягнення 18 років. Право на ПСП втрачається з року, наступного за роком смерті дитини.

Переходимо до практики.

Цивільний шлюб

У працівниці є двоє дітей віком до 18 років: перша дитина — від попереднього шлюбу, друга — від чоловіка, з яким вона зараз спільно проживає, але не перебуває в офіційному шлюбі. На яку ПСП вона може розраховувати?

У цій ситуації працівниця номінально підпадає під дві ПСП:

• як мати, яка утримує двох або більше за дітей віком до 18 років, у розмірі 100 % пільги (у 2021 році — 1135 грн) на кожну дитину (п.п. 169.1.2 ПКУ);

• як одинока мати — у розмірі 150 % (у 2021 році — 1702,50 грн) на кожну дитину (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ). Звичайно, працівниця повинна ще підтвердити свій «одинокий» статус, надавши документи, перераховані в п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227.

Нагадаємо: одинокою матір’ю (батьком) може вважатися особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, визначеної п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, має дитину (дітей) віком до 18 років і при цьому не перебуває в шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону (абзац сьомий п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227*).

* Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1227.

Застосовувати дві ПСП одразу згідно з ПКУ не можна. Тому застосовуємо підвищену ПСП «на дітей» за підставою, передбаченою п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ (ср. ).

Загальна сума НСЛ становить 3405 грн (1702,50 х 2), а сума граничного доходу для надання пільги — 6360 грн (3180 х 2).

Зверніть увагу: той факт, що жінка проживає з чоловіком у цивільному шлюбі, на її статус одинокої матері не впливає. Але попереджаємо! Працівниця втратить такий статус, тільки-но вийде заміж (абзац сьомий п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227). Навіть якщо її новий чоловік не усиновить/удочерить першу дитину.

Батько, який платить аліменти

У працівника є двоє дітей до 18 років від попередніх шлюбів. На даний момент чоловік не одружений. Спільно зі своїми дітьми не проживає, проте справно платить аліменти. Чи може він скористатися підвищеною ПСП «на дітей»?

Скористатися підвищеною ПСП «на дітей» працівник не має права. Зараз пояснимо чому.

Річ у тому, що право на підвищену ПСП «на дітей» мають, зокрема, одинока мати (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років (п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Ну а згідно з п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227 одинокою матір’ю (батьком) вважається особа, яка на момент застосування ПСП має дитину до 18 років і не перебуває в шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

Водночас для отримання батьком «одинокого» статусу цього недостатньо. Частина 2 ст. 143 Сімейного кодексу висуває ще одну умову — він повинен не лише утримувати, але ще й виховувати дитину. Тобто фактично з нею спільно проживати.

Умова не виконана? Розраховувати на підвищену ПСП «на дітей» працівник не має права.

Разом з тим він може скористатися правом на звичайну ПСП на своїх двох дітей. Нагадаємо: така пільга надається усім платникам податків за наявності у них двох і більше дітей віком до 18 років, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі, за умови, що вони беруть участь в утриманні дітей (п.п. 169.1.2 ПКУ).

Оскільки чоловік виплачує аліменти, то можна сказати, що ця умова виконується.

У такому разі загальна сума ПСП становитиме 2270 грн (1135 х 2), а сума граничного доходу для надання пільги — 6360 грн (3180 х 2). Звичайно, за умови, що матері не користуються правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей.