08.07.2021

Відрядження одразу після прийняття на роботу

Як розрахувати середню зарплату, що зберігається на період відрядження, працівникові 8-го тарифного розряду (оклад — 4379 грн), який прийнятий на роботу 22 червня 2021 року, а з 23 по 25 червня 2021 року направлений у службову поїздку? На підприємстві встановлений 5-денний робочий тиждень з двома вихідними днями (субота, неділя).

Працю направленого у відрядження працівника оплачують згідно з вимогами ч. 4 ст. 121 КЗпП. Тобто оплату праці відрядженого здійснюють відповідно до трудового або колективного договору, але не нижче середнього заробітку*.

* Виняток — держслужбовці. За період відрядження за такими працівниками зберігається зарплата (ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу).

Для того щоб виконати цю вимогу, треба:

• розрахувати денний заробіток і середньоденний заробіток**;

** Детальніше про те, як це зробити, — у статті «Дні відрядження: оплачуємо правильно» // «ОП», 2020, № 15.

• порівняти ці величини і за тією, яка виявиться більше, оплатити працю працівникові, що відряджається.

Денний заробіток. Денний заробіток розраховуємо окремо за кожен місяць, на який припадає період відрядження (якщо воно — перехідне), виходячи із зарплатних виплат за повністю відпрацьований місяць. Тобто розрахунок проводимо так, ніби працівник відпрацював увесь місяць повністю (навіть якщо його прийняли на роботу у кінці місяця).

Загальний заробіток нашого працівника в червні 2021 року (якби він був відпрацьований повністю) складає 6000 грн (4379оклад + 1621доплата до МЗП). Кількість робочих днів згідно з графіком роботи в червні 2021 року — 20 роб. дн.

Денний заробіток працівника дорівнює:

6000 : 20 = 300 грн/ роб. дн.

Середній заробіток. Середньоденний заробіток для оплати днів відрядження розраховуємо згідно з Порядком № 100, у загальному випадку, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці.

Оскільки у нашого працівника немає розрахункового періоду, середньоденну зарплату розраховуємо виходячи з окладу (тарифної ставки) працівника.

Увага! Якщо оклад (тарифна ставка) менше мінімалки, середньоденну зарплату розраховуємо з мінзарплати на день обчислення.

Також ураховуємо зайнятість працівника. Якщо працівникові встановлений неповний робочий час, у розрахунок середньої оклад (мінзарплату) беремо пропорційно зайнятості.

У нашого працівника — повна зайнятість. Але його оклад (4379 грн) менше розміру МЗП, встановленого для червня 2021 року (6000 грн). Тому в розрахунок беремо мінзарплату.

Середньоденна зарплата дорівнює:

6000 грн x 2 міс. : 40 = 300 грн/роб. дн.,

де 40 — кількість робочих днів у квітні і травні згідно з графіком роботи підприємства.

Порівнюємо. Порівнюємо показники, отримані в результаті розрахунків. Середня зарплата (300 грн) і денний заробіток (300 грн) виявилися рівні. Як бути?

Дотримуємося вимог ст. 121 КЗпП. Ця норма зобов’язує за період відрядження працівникові виплачувати зарплату згідно з трудовим договором. І тільки якщо така оплата виявляється менше середньоденного заробітку, період відрядження оплачуємо виходячи з середньоденної зарплати.

Тому оплачуємо робочі дні, пропущені працівником через службову поїздку, як звичайні робочі дні.