27.05.2021

Донори: «урізані» пільги

25 січня 2021 року на зміну старому «донорському» Закону від 23.06.95 р. № 239/95-ВР прийшов новий — Закон № 931*. Одночасно було внесено зміни й до ст. 124 КЗпП**. На перший погляд, нічого кардинального не відбулося. Ці документи також передбачають низку пільг для донорів, у тому числі й ті, які зобов’язаний надати роботодавець. Але, як виявилося, деякі привілеї для тих, хто здає кров, були все ж урізані.

* Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

** Подробиці — у статті «Донори: пільги від роботодавця» // «ОП», 2021, № 5.

«Донорські» дні

Якщо зазирнути до оновленої ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону № 931, то роботодавець повинен надати працівникові-донору такі пільги:

1. Звільнити від роботи працівника, який прийняв рішення здати кров, зі збереженням за ним середнього заробітку (абз. 1 ч. 2 ст. 20 Закону № 931):

• як у дні медичного обстеження,

• так і в день донації крові (день здачі крові та/або її компонентів).

2. Надати додатковий день відпочинку працівникові, який здав кров (абз. 2 ч. 2 ст. 20 Закону № 931):

безпосередньо після кожного дня проведення донації (у тому числі у разі здачі крові у вихідні, святкові і неробочі дні);

• зі збереженням за ним середнього заробітку.

При цьому працівник має право самостійно обирати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

• або безпосередньо після дня здачі крові;

• або приєднати його до щорічної відпустки.

Ось тут і виникає перше запитання: якщо працівник здав кров у вихідний, святковий або неробочий день (або напередодні такого дня), коли саме роботодавець повинен надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку?

Донація у вихідний

Розглянемо приклад.

20 травня 2021 року працівник надав заяву про намір здати кров. Згідно з нею день донації крові — 22 травня 2021 року (субота). На підприємстві встановлений п’ятиденний робочий тиждень. Коли працівникові надати додатковий день для відпочинку?

Надати додатковий день відпочинку безпосередньо після дня здачі крові не вийде, оскільки в цьому випадку таким днем є 23 травня 2021 року (неділя). Цього дня співробітник і так не працює.

Може, тоді надати працівникові-донору додатковий день для відпочинку:

• у найближчий після дня донації робочий день — 24 травня 2021 року (понеділок)?

• приєднати такий день до щорічної відпустки?

На жаль, ні. Мінекономіки у своєму листі від 04.05.2021 р. № 4712-05/26179-07*** чітко заявило:

*** Див. «Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у вихідні дні» цього номера.

«…норми абзаців першого і другого частини другої ст. 20 Закону № 931 застосовуються тільки у випадках, коли день донації і день після донації припадають на робочі дні працівника за його графіком роботи».

Тобто у разі донації крові напередодні вихідних і неробочих днів (чи безпосередньо в такий день) працівникові надається додатковий день для відпочинку, тільки якщо день (наступний за днем донації) для нього є робочим за графіком роботи.

День донації у вихідний день

У нашого працівника і день донації крові (22 травня 2021 року (субота)), і день (23 травня 2021 року (неділя)), наступний за ним, — вихідні дні. Тому «донорські» пільги в цьому випадку взагалі не спрацьовують.

Інакше кажучи, працівникові, у принципі, не належить додатковий день для відпочинку.

Водночас якби наш працівник здав кров 23 травня 2021 року (неділя), то він міг би скористатися додатковим днем для відпочинку:

• або безпосередньо після донації, тобто 24 травня 2021 року (понеділок);

• або приєднавши його до щорічної відпустки.

А все тому, що наступний після донації день є для нього робочим днем.

Донація у відпустці

У період дії старого «донорського» Закону № 239, якщо працівник здавав кров у період щорічної відпустки, то відпустка подовжувалася відразу на 2 дні: на 1 день за медичне обстеження і здачу крові + на 1 додатковий день для відпочинку за донорство.

Що із цього приводу говорить абз. 3 ч. 2 ст. 20 нового «донорського» Закону? Якщо донація крові та/або компонентів крові відбулася в період щорічної відпустки, то така відпустка подовжується на один день.

Водночас та ж ст. 20 дозволяє працівникові приєднати додатковий день для відпочинку до щорічної відпустки.

Чи означає це, що працівник-донор, який здійснив донацію крові в період щорічної відпустки, як і раніше, має право:

• і на продовження щорічної відпустки на один день;

• і на отримання додаткового дня для відпочинку за здійснення донації крові?

А ось і ні. Фахівці Мінекономіки у своєму листі від 04.05.2021 р. № 4712-06/26180-07* знову підійшли фіскально до застосування донорських пільг. Вони наполягають: у разі донації крові та/або компонентів крові в період щорічної відпустки Законом № 931 передбачена єдина пільга — така відпустка подовжується на один день.

* Див. «Щодо гарантій працівнику-донору у разі донації крові у період відпустки» цього номера.

Виходить, навіть якщо працівник здасть кров в останній день своєї відпустки (наступний день для нього буде вже робочим), то він має право розраховувати тільки на продовження відпустки на 1 день. На жаль, нормою про надання додаткового дня відпочинку він не має права скористатися.