Теми статей
Обрати теми

Донори: пільги від роботодавця

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці, Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
25 січня 2021 року введений у дію новий Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX (далі — Закон № 931), також внесені зміни в ст. 124 КЗпП. Як і його попередник, Закон від 23.06.95 р. № 239/95-ВР, він передбачає низку пільг для донорів, у тому числі й ті, які зобов’язаний надати роботодавець. Але з деякими змінами. Якими? Читайте далі.

Пільги для донорів

Дотримуючись вимог оновленої ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону № 931, роботодавець, як і раніше, повинен надати працівникові-донору такі пільги:

1. Звільнення від роботи. Працівника, що прийняв рішення здати кров, роботодавець зобов’язаний звільнити від роботи зі збереженням за ним середнього заробітку:

• як у дні медичного обстеження,

• так і в день донації крові (день здачі крові та/або її компонентів).

Відмітимо один нюанс. В ст. 20 нового Закону № 931 йдеться про звільнення працівника від роботи в день донації крові і про оплату його у розмірі середньоденного заробітку. А ось про оплату дня медичного обстеження донора не згадується.

Водночас у новій редакції ст. 124 КЗпП закріплено, що і в день медичного обстеження донора, і в день донації крові за працівником зберігається середня зарплата.

Таке нестикування — усього лише недогляд законодавців, що ухвалювали новий Закон № 931. На наш погляд, у цьому випадку роботодавець зобов’язаний виконувати норми КЗпП. Тому якщо після проходження медичного обстеження донація не відбулась, то роботодавець повинен оплатити день медобстеження за «середньою».

2. Додатковий день відпочинку. Працівникові, що здав кров, безпосередньо після кожного дня проведення донації (у тому числі у разі здачі крові у вихідні, святкові і неробочі дні) роботодавець повинен надати додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку.

Увага! Працівник має право самостійно вибрати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

• або безпосередньо після дня здачі крові (див. рис. 1);

img 1

Рис. 1. День донації і медобстеження припадає на робочий день

• або приєднати його до щорічної відпустки (див. рис. 2).

img 2

Рис. 2. День донації і медобстеження напередодні вихідного дня

А ось використати його в інший зручний для нього час протягом року після дня здачі крові (як було раніше) вже не можна. У Законі № 931 тепер немає такої норми.

Тоді виникає запитання: коли роботодавець повинен надати працівнику-донору додатковий день для відпочинку, якщо донацію було проведено напередодні вихідного/святкового дня або безпосередньо в такий день?

Якщо формально підходити до виконання вимог ст. 124 КЗпП і ст. 20 Закону № 931, то, на наш погляд, додатковий день для відпочинку можна тільки приєднати до відпустки. Перенести його на понеділок (наступний після вихідного робочий день) тепер не можна.

А що думають з цього приводу фахівці Мінекономіки — ми скоро дізнаємося. Відповідні запити ми вже направили. Щойно отримаємо відповідь, розкажемо вам.

Зверніть увагу! Норма про надання додаткового дня відпочинку донорам діятиме всього 5 років (до 25.01.2026 р.).

Крім того, Кабмін має визначити порядок і умови надання гарантій щодо збереження середнього заробітку працівникам у день (на час) виконання ними донорської функції (п. 7 ч. 1 ст. 6 Закону № 931).

Далі розглянемо питання, які часто виникають у роботодавців при наданні «донорських» пільг.

Попередження роботодавця

Чи зобов’язаний працівник попереджати роботодавця про свій намір здати кров?

Так, зобов’язаний. Працівник повинен подати роботодавцеві письмову заяву про намір здати кров, інакше в останнього не буде підстав для того, щоб надати працівникові «донорські» пільги.

Таку заяву працівник пише в довільній формі. У ній вказує день здачі крові (медичного обстеження) і дату, вибрану ним як додатковий день відпочинку.

Увага! Згідно з вимогами нового Закону № 931 подати таку заяву треба не пізніше ніж за 1 робочий день (а не як раніше — за 3 дні) до дня донації (ст. 12 Закону № 931).

Отримавши заяву від працівника, роботодавець не має права відмовити йому в наданні можливості пройти медобстеження або здати кров. Крім випадків, коли відсутність донора на його робочому місці в ці дні може призвести (ст. 12 Закону № 931):

• до загрози життю або здоров’ю людей;

• до невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави і громадського порядку;

• до значного матеріального збитку або інших тяжких наслідків.

Якщо все ж таки за узгодженням із керівництвом підприємства в день донації донор був залучений до роботи, то роботодавець повинен буде йому надати інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.

Зверніть увагу! Терміни надання такого дня для відпочинку (замість дня донації) в Законі № 931 не обумовлені. Тому його можна надати за узгодженням із працівником у будь-який день (не обов’язково приєднувати до відпустки).

Підтвердження факту донації

Як працівникові підтвердити факт здачі крові?

Згідно з п. 2.8 Порядку № 385* таким документом є довідка за формою № 435/о «Довідка про надання донорам пільг» (форма затверджена наказом МОЗ від 07.07.2003 р. № 301).

* Порядок медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затверджений наказом МОЗ від 01.08.2005 р. № 385.

Зовнішньому суміснику на роботі за сумісництвом доведеться надати завірену належним чином копію такої довідки.

Увага! Тільки наявність вказаної довідки надає працівникові право на отримання додаткового дня відпочинку (навіть за відсутності заяви про намір здати кров, наприклад, якщо він кров здавав у період відпустки).

У цьому питанні Закон № 931 нічого не змінив.

Якщо замість довідки за формою № 435/о працівник приніс довідку за формою № 436/о «Довідка про обстеження донора», то такий документ не дає працівникові права на додатковий день відпочинку.

Наявність тільки цієї довідки свідчитиме про проходження медичного обстеження, але з технічних причин донація не відбулася.

Донація у період відпустки

А що робити, якщо працівник здав кров у щорічній відпустці (основній, додатковій)?

Тут ситуація неоднозначна. З одного боку, згідно з вимогами ст. 20 нового Закону № 931 у разі донації в період щорічної відпустки така відпустка подовжується на один день.

Нагадаємо, що до щорічних відпусток належать (ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки): основна відпустка, додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці та інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Якщо день донації припав на період іншої відпустки (без збереження зарплати, навчальної чи соціальної відпустки), то такі відпустки не подовжуються.

З іншого боку, та ж стаття 20 дозволяє працівнику приєднати додатковий день для відпочинку до щорічної відпустки.

Якщо поєднати ці норми, то, на наш погляд, працівник, який перебуває в щорічній відпустці, як і раніше, повинен отримати свої законні два «донорські» дні. День продовження відпустки і додатковий день для відпочинку.

Нагадаємо, що раніше в такій ситуації відпустку подовжували одразу на 2 дні: на 1 день за медичне обстеження і здавання крові + на 1 додатковий день для відпочинку за донорство (ст. 9 старого Закону № 239).

У зв’язку з цим вважаємо, що працівник не втрачає право на надання додаткового дня відпочинку і при донації крові під час відпустки, яка не подовжується.

Дивіться самі. Якщо працівник здав кров в останній день відпустки за свій рахунок, то така відпустка не подовжується. Але працівник має законне право на додатковий день відпочинку наступного дня після дня здачі крові (див. рис. 3). Це прямо передбачено в абзаці другому ч. 2 ст. 20 Закону № 931.

img 3

Рис. 3. День донації і медобстеження в останній день відпустки за свій рахунок

Відповідно такий працівник має право приєднати такий додатковий день відпочинку до наступної щорічної відпустки. А раз так, то працівники, які здали кров в інші дні відпустки за свій рахунок, теж мають право приєднати додатковий день відпочинку до наступної щорічної відпустки. Безумовно, не повинно бути дискримінації в наданні додаткового дня відпочинку і щодо працівників, які здають кров у період інших відпусток.

Пільги для щедрих і почесних

Закон № 931 розширив перелік донорів, які можуть отримати статус Почесного донора України. Це донори, які безоплатно здійснили:

• 40 донацій крові в максимально допустимій дозі або

• 60 донацій плазми крові в максимально допустимій дозі, заготовлених методом аферезу, або

40 максимально допустимих доз клітин крові, заготовлених методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити).

Причому незалежно від часу здійснення таких донацій. Таким особам видається посвідчення і вручається нагрудний знак «Почесний донор України» (видають згідно з постановою КМУ від 10.05.99 р. № 796).

До речі, в Законі № 931 з’явилася згадка про змішане донорство. Це коли один донор здійснює донацію і крові, і компонентів крові. Тоді одна донація крові прирівнюється до двох донацій плазми крові і однієї донації компонентів крові, заготовлених методом аферезу. Законом № 931, як і раніше, передбачені додаткові пільги для працівників, що систематично здають кров. Причому список донорів, які можуть на них розраховувати, трохи розширений.

Так, додаткові пільги передбачені:

1) для щедрих донорів, які протягом року безоплатно здійснили:

• 2 донації крові в максимально допустимій дозі або

4 донації плазми крові в максимально допустимій дозі, заготовлені методом аферезу, або

2 донації тромбоцитів.

Таким працівникам лікарняні листи оплачують у розмірі 100 % середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи. Увага! Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові та/або компонентів крові у вказаних кількостях;

2) для почесних донорів передбачена надбавка до пенсії у розмірі 10 % затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу із розрахунку на місяць.

На жаль, Закон № 931 позбавив почесних донорів права:

• на першочергове придбання путівок для санаторно-курортного лікування і першочергове лікування в закладах охорони здоров’я державної і комунальної власності;

• використання чергової щорічної оплачуваної відпустки в зручний для них час. Що тепер відповідає вимогам ст. 10 Закону про відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі