08.06.2023

Скорочення штату під час війни

Треба скоротити штат або чисельність працівників. Чи є якісь особливості під час воєнного стану? Є, але незначні. Деталі у нашій статті.

Штат & чисельність

Приписом п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП передбачена така підстава для розірвання трудового договору, як звільнення з ініціативи роботодавця через скорочення штату або чисельності працівників.

У народі часто кажуть просто скорочення або максимум скорочення штату. Але слід розрізняти штат і чисельність.

При скороченні штату працівників зменшують штатний розпис, ліквідуючи певні посади або зменшуючи кількість штатних одиниць за певними посадами. Наприклад, скоротити можуть посаду водія чи електромеханіка: її виключають зі штатного розпису, а людину, яка її обіймає, звільняють за скороченням штату працівників. Водночас скорочуючи чисельність працівників, ви просто зменшуєте їх кількість. Наприклад, у штатному розписі замість п’яти штатних одиниць фахівців з комп’ютерної графіки (дизайну) залишається лише три. А отже, двох працівників, які займають ці посади, звільняють за скороченням чисельності працівників (див. лист Мінпраці від 07.04.2011 № 114/06/187-11).

Це впливає на формулювання при документальному оформленні. Однак це не має важливого значення при врахуванні гарантій, які мають працівники. Про те, кого від скорочення захищає законодавство, читайте у статті «Скорочення під час війни: кого не чіпати?» цього номера.

Документальне оформлення

При документальному оформленні скорочення як штату, так і чисельності слід врахувати кілька важливих обов’язків роботодавця.

Попередити профспілку. Загальне правило для мирного часу: не пізніше ніж за 3 місяці до наміченого звільнення слід надати первинній профспілковій організації письмову інформацію щодо заходів, пов’язаних зі звільненням працівників. Простими словами: потрібно погодити скорочення із профспілкою.

Але на час війни такий обов’язок роботодавця скасовано. Хоча залишився виняток — звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів (ч. 2 ст. 5 Закону № 2136*).

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Попередити працівника. Ще одна справа — попередження самого працівника про скорочення посади й наступне звільнення. Це потрібно зробити не пізніше ніж за 2 місяці (ст. 492 КЗпП). Хоча протягом цих двох місяців працівника можна звільнити й за інших підстав. Наприклад: за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) чи у зв’язку з переведенням (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП) тощо.

Запропонувати іншу роботу. Працівників, яких заплановано скоротити, потрібно спробувати влаштувати на іншу роботу у того ж роботодавця (ст. 492 КЗпП). Аргумент: звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП допускається, тільки якщо працівника неможливо за його згодою перевести на іншу роботу (ч. 2 ст. 40 КЗпП).

Зробити це слід одночасно з попередженням про звільнення (тобто за 2 місяці до звільнення).

Якщо роботи за відповідною професією чи спеціальністю немає або ж якщо працівник відмовляється від переведення на іншу роботу, то працівник на власний розсуд звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

Тобто обов’язок роботодавця — запропонувати наявну в себе вільну роботу. Причому пропонувати слід посаду/роботу за відповідною професією (спеціальністю) працівника. А за її відсутності — іншу роботу, яку б працівник зміг виконувати виходячи з рівня освіти, кваліфікації, набутого практичного досвіду, ділових якостей, стану здоров’я тощо.

Працівнику слід запропонувати саме іншу роботу, а не лише вакантну посаду

Тобто можна пропонувати будь-яку іншу роботу, в тому числі і на тимчасово вільному «декретному» місці. Йдеться про посаду працівника, що перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами чи для догляду за дитиною до 3 (6) років. Детальніше про це читайте у статті «Скорочення штату: пропонуємо «декретну» посаду» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 40.

Видати наказ. Вже перед самим звільненням потрібно видати наказ про звільнення у зв’язку зі скороченням штату працівників або чисельності працівників. Приклад наказу про звільнення у зв’язку зі скорочення штату ви знайдете за посиланням i.factor.ua/ukr/journals/kd/2022/november/issue-3/article-124943.html.

Детальніше про процедуру скорочення читайте у статті «Скорочуємо чисельність/штат працівників правильно» // «Оплата праці», 2020, № 20/1, с. 9.

Висновки

  • При скороченні під час війни профспілку можна не попереджати.
  • Самого працівника слід попередити за 2 місяці. У цей же строк слід запропонувати йому наявну іншу роботу.