08.06.2023

Донарахували індексацію: чи подавати уточнюючий звіт?

Працівнику підприємства у грудні 2022 року не нарахували індексацію у сумі 542,17 грн. Помилку помітили у червні та провели донарахування. Чи правильно ми вчинили? Чи потрібно подавати Податковий розрахунок за 4 квартал 2022 року з типом «Уточнюючий»?

Виправляємо помилку

У роботодавця відсутній обов’язок проводити індексацію зарплати працівників у 2023 році, адже на цей рік призупинено дію Закону про індексацію*. Підстава — п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023**. (див. статтю ««НеІндексація» зарплати-2023: що каже Мінсоцполітики?» // «Оплата праці», 2023, № 9). Тож протягом 2023 року зарплата не індексується.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 № 1282-XII.

** Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Водночас якщо йдеться про своєчасно не нараховану індексацію за періоди до 01.01.2023, то виправитись не те що можна, а й потрібно! Оскільки індексація зарплати — це мінімальна державна гарантія в оплаті праці. У ситуації, що розглядається, працівник мав на неї право у грудні 2022 року, але не отримав належну йому суму. Тому бухгалтер вчинив правильно і донарахував працівнику пропущену суму грудневої індексації.

При розрахунку сум забутої індексації застосовуємо ті правила визначення індексації, які діяли у відповідних місяцях

Тобто для обчислення суми загубленої індексації потрібно знати:

1) «базовий» місяць для визначення суми індексації;

2) коефіцієнт індексації, на який слід було індексувати зарплату у конкретному місяці (таблиці з такими коефіцієнтами ми щомісячно наводили у нашому журналі).

Так, якщо б індексацію нарахували працівнику своєчасно у грудні 2022 року, і «базовим» місяцем був січень-2022, то сума поточної індексації становила 542,17 грн (2684 грн х 20,2 %). Те ж саме стосується і того випадку, коли грудневу індексацію не нараховано своєчасно, а помилку виправляємо пізніше. Наприклад, як у нашому випадку — у червні 2023 року. У цій ситуації орієнтиром залишаються ті показники, які діяли у грудні 2022 року.

Після того, як сума загубленої індексації визначена, складаємо бухгалтерську довідку. У ній наводимо причину помилки із зазначенням того, які конкретно суми індексації були донараховані конкретним працівникам та за який період.

Оподатковуємо донарахування

Сума індексації входить до фонду оплати праці та є виплатою за відпрацьований час, тобто є зарплатою. І якщо нарахування зарплати працівникові здійснюється за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу чи виявленням помилок, то нараховані суми включаються до зарплати того місяця, в якому були здійснені нарахування (п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*).

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Суму донарахованої індексації включайте до бази нарахування ЄСВ того місяця, в якому виправляєте помилку. При цьому застосовуйте ставку ЄСВ, що діє у місяці нарахування суми забутої індексації. У загальному випадку для працівників без інвалідності — 22 %.

Навіть якщо ви нараховуєте забуту суму індексації колишнім (звільненим) працівникам, на таку суму слід нараховувати ЄСВ. Адже це виплата за відпрацьований час (ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Також донарахована індексація увійде до бази оподаткування ПДФО та ВЗ того місяця, в якому вона була фактично нарахована. Застосовуємо ставки, що діють на момент нарахування, тобто 18 % та 1,5 % відповідно.

Відображаємо у звітності

Нарахування суми індексації за минулі періоди не призводить до обов’язку коригувати звітність, подану за такі періоди. Відображайте її у звіті за той період, в якому індексацію фактично було нараховано.

Подавати уточнюючий Податковий розрахунок за періоди, у яких помилково не була нарахована індексація, не потрібно

У ситуації, що розглядається, підприємство має відобразити донараховану суму індексації у Податковому розрахунку за 2 квартал 2023 року, а саме:

— у Д1 за червень — у загальній сумі зарплати за червень;

— у 4ДФ за червень — у загальній сумі зарплати за червень з ознакою доходу «101».

Як ураховувати донараховану суму індексації при визначенні доплати до МЗП та при розрахунку середнього заробітку, читайте у статті «Донарахували індексацію: як вплине на доплату до МЗП та «середню» // «Оплата праці», 2021, № 11.

Висновки

  • Якщо індексація не була своєчасно нарахована працівнику у періодах до 2023 року, то роботодавець зобов’язаний виправитись та донарахувати відповідну суми.
  • Суми донарахованої індексації зарплати за попередні періоди включають до фонду оплати праці місяця їх нарахування.
  • Донараховані суми індексації відображаємо в Д1 та 4ДФ Податкового розрахунку, сформованого за той період, в якому індексацію було фактично нараховано.