Теми статей
Обрати теми

«НеІндексація» зарплати-2023: що каже Мінсоцполітики?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Лист Міністерства соціальної політики України від 02.05.2023 № 11/0/215-23

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Нормативно-правовий акт щодо збереження у 2023 році сум індексації заробітної плати, які склалися станом на грудень 2022 року, відсутній.

Протягом 2023 року має зберігатися сума індексації зарплати, яка виникла у працівників за період до січня 2023 року.

Суть проблеми. На 2023 рік призупинено дію Закону про індексацію*. Таку умову містить п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет-2023**. Фактично це означає, що роботодавці звільнені від обов’язку індексувати зарплату працівників у 2023 році.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 № 1282-XII.

** Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Проведення індексації регулюють Закон про індексацію та Порядок № 1078*. Останній розроблено Кабміном на виконання норми ч. 2 ст. 6 Закону про індексацію. З огляду на це можна зробити висновок, що якщо дію Закону про індексацію призупинено, то «індексаційний» порядок також не діє протягом 2023 року. Тобто фактично не діють усі норми цих документів. Тож виходить, що призупинення індексації стосується усіх її проявів: як поточної індексації, яка може виникнути у працівника протягом 2023 року, так і минулих періодів до 01.01.2023.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 № 1078.

Утім знати позицію Мінсоцполітики з приводу зазначеного тут точно буде не зайвим. Чому так важливо почути думку Міністерства? А тому, що згідно з п. 14 Порядку № 1078 саме цей орган наділений правами надавати роз’яснення щодо порядку проведення індексації.

Позиція Міністерства. У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики зазначили, що звернулись із питанням правомірності нарахування у 2023 році минулорічних сум індексації до фахівців Мінекономіки та Мінфіну. Дуже цікаве намагання перекласти відповідальність. Утім, все ж таки ознайомимось із думкою усіх учасників цього процесу.

Так, у листі від 17.02.2023 № 477-05/6809-03 Мінекономіки (на жаль, ми не знайшли його тексту) зазначило: ст. 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Відповідно протягом 2023 року має зберігатися сума індексації зарплати, яка виникла за період до січня 2023 року.

А от що конкретно відповів Мінфін — історія замовчує. Мінсоцполітики у своєму листі лише зазначає, що профільне фінансове Міністерство нагадало про «призупиняючу» норму Держбюджету. Але не важко здогадатися, що фахівці Мінфіну, на відміну від Мінекономіки, не взяли на себе відповідальність роз’яснювати порядок нарахування індексації. Особливо враховуючи той момент, що відповідальним за це є саме Мінсоцполітики.

Якби Мінфін погодився із виплатою «старих» сум індексації, то він мав би вказати, за рахунок яких джерел це можуть зробити бюджетні установи та заклади. При цьому нагадаємо, що саме Мінфін є розробником норми щодо призупинення індексації на 2023 рік.

А що ж Мінсоцполітики? Схоже, що відомство пішло шляхом «не образити нікого» та у підсумку наголосило, що підтримує точку зору колег з Мінекономіки. Тому також виступає за збереження у 2023 році сум індексації, набутих до 01.01.2023.

Думка редакції. Ми свою позицію висловили ще наприкінці минулого року (див. статтю «Індексація: чи платити у 2023 році?» // «Оплата праці», 2022, № 24). Тоді нами зазначалось, що у роботодавця відсутній обов’язок нараховувати індексацію зарплати у 2023 році, незалежно від того, коли у працівника виникло/виникне право на індексацію (до 01.01.2023 чи після цієї дати).

Адже іншого не передбачено ані Законом про Держбюджет-2023, ані будь-яким іншим нормативно-правовим актом. До речі, Мінсоцполітики у листі, що коментується, також зазначає, що нормативно-правовий акт щодо збереження у 2023 році суми індексації, яка склалася до 01.01.2023, відсутній. Але у підсумку чомусь робить зовсім інший висновок.

Тому, на наш погляд, незалежно від того, коли у працівника виникло (виникне) право на індексацію зарплати у 2023 році, вона йому не нараховується. Призупинення нарахування індексації стосується не тільки поточної індексації, яка могла виникнути у працівника протягом 2023 року, а й минулих періодів до 01.01.2023. Сюди ж можна віднести і так звану індексацію-різницю (фіксовану індексацію), яку працівники отримували протягом 2022 року.

Погодьтесь, неможливо, щоб норми Порядку № 1078 відносно обчислення ІСЦ для нарахування поточної індексації були призупинені і не діяли, а право працівників на минулорічну індексацію (індексацію-різницю) зберігалось. На нормативному рівні, як уже було зазначено, такої умови не встановлено. Тож ми не змінюємо свою точку зору, навіть враховуючи думку Мінсоцполітики.

Щодо аргументів Мінсоцполітики та Мінекономіки на кшталт ч. 1 ст. 58 Конституції України, то давайте у контексті зазначеного розглянемо іншу ситуацію: відміну з 19.07.2022 збереження середнього заробітку за працівниками, які призвані або проходять військову службу. Ця норма Конституції тоді не стала вирішальним доказом, і про подальшу виплату «середньої» захисникам (або збереження тих сум, які нараховувались до цієї дати) чомусь не йшлося. Чому ж наразі фахівці двох міністерств використовують її як головний аргумент? Незрозуміло.

Якщо ви все ж таки дослухаєтесь до думки Мінсоцполітики та вирішите нараховувати протягом 2023 року працівникам минулорічні суми індексації, то подбайте про залізні аргументи для перевіряючих. Особливо зазначене стосується бюджетників.

Утім думка Держпраці з цього приводу вже відома. Так, фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці зазначають, що протягом 2023 року в роботодавця відсутній обов’язок нараховувати індексацію зарплати, незалежно від того, коли у працівника виникне чи виникло право на індексацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі