11.04.2024

Працівниця має дитину з інвалідністю: трудові та зарплатні гарантії

Працівниця має дитину з інвалідністю. Роботодавцю варто знати і пам’ятати, на які трудові та зарплатні гарантії вона може розраховувати.

Прийняття, робота, звільнення

Прийняття на роботу. Приписом ст. 184 КЗпП забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм зарплату з мотивів того, що вони є одинокими матерями, які мають дитину з інвалідністю.

Якщо роботодавець відмовляє такій жінці у прийнятті на роботу, то він зобов’язаний повідомити їй причину відмови в письмовій формі. Жінка зможе оскаржити таку відмову в суді.

Випробування. Відповідно до ч. 3 ст. 26 КЗпП при прийнятті на роботу не встановлюється випробування одинокій матері, яка має дитину з інвалідністю. Але водночас припис ч. 2 ст. 2 Закону 2136* в період дії воєнного стану випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Переведення без згоди. Також ч. 3 ст. 33 КЗпП заборонено переводити на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без згоди працівника, зокрема, жінок, які мають дитину з інвалідністю. Навіть на строк до одного місяця і для відвернення або ліквідації наслідків непередбачуваних обставин.