№7

Оплата праці, квітень, 2024/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Після року відпусток — декрет: як розрахувати допомогу 04.03.2024 працівниці оформлено лікарняний лист по вагітності та пологах. Однак протягом останніх 12 місяців вона перебувала лише у відпустках: спочатку у відпустці для догляду до 3 років (01.03.2023 — 26.10.2023), потім у безоплатній «воєнній» відпустці (27.10.2023 — 18.02.2024), а далі в оплачуваній щорічній відпустці (19.02.2024 — 03.03.2024). Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах такій працівниці?
  • Вихователь ЗДО хворів: чи можна доплатити завідувачу? У закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО) хворів вихователь групи загального типу (12-й тарифний розряд). Його замінював завідувач (усього — 18 годин). Завідувач має вищу педагогічну освіту, але за посадою вихователя атестацію не проходив. Чи можна встановити завідувачу ЗДО доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього вихователя?
  • Довідка про доходи: що зазначати? Працівник просить надати йому довідку про доходи. Одразу виникає купа запитань: що саме в ній вказати, чи є затверджена форма, в яких випадках роботодавець узагалі зобов’язаний її видавати? Відповіді на них є у нашій статті.
  • Доглядова відпустка + звільнення: як відобразити в Об’єднаному звіті? Працівниця (основне місце роботи, повна зайнятість) звільнилась за власним бажанням в останній день відпустки для догляду за дитиною до 3 років, а саме 26.03.2024. При проведенні остаточного розрахунку їй було нараховано компенсацію за невикористану відпустку в сумі 6486 грн. Як правильно відобразити дані на працівницю в Об’єднаному звіті?
  • Соціальна + академічна стипендії: нюанси оподаткування Студент закладу фахової передвищої освіти (далі — ЗФПО) є дитиною-сиротою і отримує соціальну стипендію. З 01.01.2024 її розмір становить 4794 грн. За результатами семестрового контролю у лютому 2024 року в нього виникло право на призначення академічної стипендії у розмірі 1510 грн. Як правильно оподатковувати обидві стипендії?
  • Інвалідний норматив: увага на АГС У квітні 2024 року спливає строк для сплати адміністративно-господарських санкцій (далі — АГС), передбачених для роботодавців, які не виконали інвалідний норматив у 2023 році. Як дізнатися, чи нарахували такі штрафні санкції саме вам? Чи можна їх оскаржити? Про все це розкажемо далі.
  • Інвалідний норматив: як уникнути санкцій Уникнути санкцій за невиконання інвалідного нормативу роботодавець може двома способами: або постійно контролюючи чисельність працівників з інвалідністю на підприємстві; або створивши робочі місця для працевлаштування осіб з інвалідністю та поклавши функції з пошуку «особливих» працівників на центр зайнятості. Розглянемо кожен з цих способів детально.
  • Суд поновив працівника на роботі: оформлення та середній заробіток Поновлення на роботі працівника за рішенням суду — ситуація доволі буденна. Та, як показує практика, вона часто викликає питання. У цій статті ми розповімо про заходи, які має провести роботодавець для поновлення працівника на роботі за рішенням суду.
  • Середня зарплата за час вимушеного прогулу: як оподаткувати? Розлучатися з працівником краще полюбовно і оформляти звільнення потрібно правильно. Це фінансово вигідніше, ніж конфліктувати. Бо якщо колишній працівник поновиться на роботі за рішенням суду, то роботодавцю доведеться ще сплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу. Про оподаткування такого заробітку у випадку виконання підприємством рішення суду далі і поговоримо.
  • Середня зарплата за вимушений прогул: показуємо в Податковому розрахунку Роботодавець поновив працівника на роботі і виплатив йому середню зарплату за вимушений прогул за рішенням суду. Як заповнити Об’єднаний звіт у цьому випадку? Про це детально розкажемо в статті.
  • Працівника поновили на роботі: проблемні ситуації та наслідки Рішенням cуду звільненого працівника було поновлено на роботі з виплатою середнього заробітку за вимушений прогул. Але виконати таке рішення іноді дуже складно. Що робити, якщо працівник не з’явився на роботі або посада, на яку поновлюється працівник, вже зайнята чи скорочена? Яка є відповідальність роботодавця, якщо не виконати рішення суду про поновлення або відтермінувати його виконання? Ці та інші питання розглянемо у статті.
  • Доплата за суміщення посад: враховуємо бюджетні тонкощі У бюджетній установі звільнився економіст (8-й тарифний розряд). З 1 квітня 2024 року його обов’язки в порядку суміщення посад покладені на бухгалтера (9-й тарифний розряд) зі встановленням доплати в розмірі 50 % посадового окладу. Який оклад використовувати при обчисленні доплати: за основною посадою чи за вакантною?
  • Центри профрозвитку педпрацівників: окремі моменти діяльності У міському центрі професійного розвитку педагогічних працівників (далі — ЦПРПП) працюють директор, психолог та консультант. Чи зобов’язані ці працівники організовувати та проводити конкурси «Вчитель року» та «Вихователь року», щорічну серпневу конференцію, учнівські олімпіади та інші подібні заходи?
  • В установі запроваджено простій: чи платити аванс працівникам? З 01.04.2024 в установі запроваджено простій з оплатою у розмірі 2/3 окладу. Чи потрібно виплачувати працівникам оплату за час простою двічі на місяць (аванс + зарплата)? Чи можна таку виплату провести один раз у строки, передбачені для виплати зарплати?
  • Працівниця має дитину з інвалідністю: трудові та зарплатні гарантії Працівниця має дитину з інвалідністю. Роботодавцю варто знати і пам’ятати, на які трудові та зарплатні гарантії вона може розраховувати.
  • Неоплачувана відпустка держслужбовця: чи відображати у Д6 Об’єднаного звіту? Держслужбовець з 01.04.2024 оформив відпустку за свій рахунок на час воєнного стану. Чи потрібно продовжувати відображати його у додатку 6 до Об’єднаного звіту?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі