14.03.2024

Відрядження на підприємство з іншим графіком роботи: нюанси оплати

Працівник, який працює за звичайною 5-денкою (вихідні дні — субота та неділя), направляється у відрядження на інше підприємство, на якому встановлено 6-денний робочий тиждень (вихідний день — неділя). Період відрядження — з 7 березня (четвер) по 12 березня (вівторок) 2024 року. Як оплатити дні службової поїздки працівника?

За яким графіком оплачувати

Спершу нагадаємо, що відносини між підприємством і працівником, направленим у відрядження, регулює КЗпП. Більш детально вимоги трудового законодавства щодо відряджень прописані в Інструкції № 59*.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

Водночас ця Інструкція є обов’язковою лише для бюджетних установ. Госпрозрахункові підприємства питання оплати праці у відрядженні визначають самостійно та прописують їх у колективному договорі чи іншому локальному документі (наприклад, Положенні про відрядження). Інструкція № 59 для них має рекомендаційний характер.

Разом з тим, складаючи Положення про відрядження, комерційники можуть як передбачити свій власний порядок оплати праці у відрядженні (з урахуванням вимог КЗпП), так і враховувати норми Інструкції № 59.