№5

Оплата праці, березень, 2024/№ 5 Інші номери журналу ›
  • «Пустий» місяць у розрахунку відпускних 04.03.2024 працівник іде у щорічну відпустку. У розрахунковому періоді (березень 2023 року — лютий 2024 року) працівник має повністю не відпрацьований місяць — квітень 2023 року. Оскільки: — з 1 по 14 квітня та з 17 по 28 квітня 2023 року він перебував у «воєнній» відпустці; — 15, 16, 29 та 30 квітня 2023 року — вихідні дні за графіком роботи працівника. Чи виключати при розрахунку відпускних квітень 2023 року повністю (всі 30 к. дн.)?
  • Заява на застосовування ПСП: чи потрібно поновлювати щороку? 20.02.2023 на підприємство прийняли працівницю, яка має трьох дітей віком до 18 років. Цього ж місяця вона надала заяву на застосування податкової соціальної пільги (ПСП). Чи потрібно у 2024 році працівниці повторно подавати заяву на застосування ПСП?
  • Працівник не виходить на роботу: чи можна звільнити за прогул? Працівник уже пів року не виходить на роботу, не відповідає на дзвінки, його немає за місцем проживання. Листи з повідомленням повертаються через відсутність адресата. Щотижня складаються акти про відсутність на роботі. Як довго потрібно в табелі проставляти позначку «НЗ» та чекати його повернення? Чи можна звільнити працівника за прогул?
  • Сертифікація вчителів — 2024: хто отримає доплату З 2019 року в нашій державі запроваджено сертифікацію вчителів початкової школи. Минулого року її змогли пройти вчителі математики та української мови. Цьогоріч взяти участь у сертифікації зможе більше коло освітян. У цій статті поговоримо про сертифікацію педагогічних працівників, а також про те, які «бонуси» передбачені для сертифікованих педагогів.
  • Добровільні виплати мобілізованим: як рахувати лікарняні? Багато роботодавців і після 19.07.2022 продовжили добровільно надавати різного роду виплати працівникам, які проходять військову службу. І ось такий працівник повернувся з війни, приступив до роботи і йде на лікарняний. Чи потрібно час служби та виплату виключати з розрахункового періоду при обчисленні лікарняних? Зараз розберемось.
  • Неповний робочий час & лікарняні Працівники, зайняті на умовах неповного робочого часу, також хворіють. Як оплатити дні тимчасової непрацездатності таким працівникам? Чи є для них особливості в розрахунку лікарняних? Відповіді на ці запитання шукайте у сьогоднішній статті.
  • Робота + хвороба в один день: як оплатити лікарняний На директора підприємства оформлено лікарняний лист з 8 по 14 лютого 2024 року. Проте 8 лютого 2024 року він працював (підписував звітність за допомогою ЕЦП). Чи потрібно нараховувати лікарняні за такий день тимчасової непрацездатності? Як заповнити заяву-розрахунок?
  • Працівнику встановлено інвалідність: яка ставка ЄСВ на доходи за минулі періоди? Працівнику встановлена інвалідність з 31.01.2024. Довідку до акта огляду МСЕК він надав 01.02.2024. У цей же день вона була завірена. У лютому працівнику нараховані лікарняні за січень 2024 року. В якому розмірі нараховувати ЄСВ на суму таких лікарняних?
  • Доплата медикам закладів освіти: нюанси встановлення у 2024 році У закладі дошкільної освіти (далі — ЗДО) працюють три медичних сестри: старша, з дієтичного харчування та з фізіотерапії. За яких умов їм можна встановити доплату у розмірі 20 % посадового окладу? Чи включається така доплата до МЗП?
  • Аліменти за постановою виконавця Майже кожен бухгалтер-зарплатник мав справу з утриманням аліментів із зарплати працівника. Такі утримання можуть бути добровільними (за заявою працівника), а можуть бути примусовими (за виконавчими документами). Більше запитань і нюансів виникає при примусовому утриманні аліментів. Про це — у статті.
  • Стягуємо із зарплати працівника борги за виконавчими документами В якому розмірі та як проводити відрахування із зарплати працівника, якщо на нього отримано два виконавчих документи про стягнення? Відповідь — у статті. Ми згадаємо загальні правила відрахувань, поговоримо про обмеження і попрактикуємося на прикладах.
  • Декілька виконавчих документів: суми утримань не вистачає Ситуація: роботодавець отримав декілька виконавчих листів на одного працівника про відрахування із зарплати. Але суми утримань не вистачає, щоб виконати вимоги за кожним виконавчим листом. Чи можна зробити відрахування, пропорційно розподіливши відсотки в межах максимально дозволених утримань? Давайте розбиратись.
  • Утримуємо аліменти на дітей: на якій підставі та з якого доходу платника? Доволі часто роботодавцю доводиться стягувати аліменти на дітей з працівника. Яка має бути підстава для цього? Чи з усіх виплат працівнику можна проводити утримання аліментів? Розглянемо ці питання у статті.
  • Держслужбовець у «доглядовій» відпустці: чи можна надати матдопомогу на соцпобут? Держслужбовець з 18.12.2023 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. 01.03.2024 працівниця надала заяву з проханням виплатити їй матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань. Чи можна надати їй таку допомогу?
  • Як неоплачувана відпустка зменшує щорічну З 24.12.2023 час неоплачуваної відпустки, зокрема, на період воєнного стану, не зараховується до стажу для щорічної основної відпустки. І наче очікувано, що працівник заробить менше днів оплачуваного відпочинку. Але може вилізти неприємний сюрприз і для роботодавця: неподільна частина щорічної основної відпустки менша за 14 днів. Чи будуть штрафи? Як цього уникнути? Давайте розберемось.
  • Відрядження на підприємство з іншим графіком роботи: нюанси оплати Працівник, який працює за звичайною 5-денкою (вихідні дні — субота та неділя), направляється у відрядження на інше підприємство, на якому встановлено 6-денний робочий тиждень (вихідний день — неділя). Період відрядження — з 7 березня (четвер) по 12 березня (вівторок) 2024 року. Як оплатити дні службової поїздки працівника?
  • Відрядження: як оплатити роботу у вихідний день Працівник перебував у відрядженні з 7 по 12 березня лютого 2024 року. Згідно з наказом про відрядження він працював у день, який для нього є вихідним, — 9 березня 2024 року (субота). Як оплатити відрядженому працівнику роботу в такий день?
  • Діяльність ДЮСШ та ЗСОСП: що спільного, а в чому відмінності? Чим відрізняються дитячо-юнацькі спортивні школи (далі — ДЮСШ) від закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю (далі — ЗСОСП)? Які відмінності в оплатних умовах працівників цих закладів, зокрема у порядку виплати надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення? Відповіді на ці та інші запитання — у сьогоднішньому матеріалі.
  • Практичний психолог ЦСС: чи надавати «оздоровчу» допомогу? Чи має право практичний психолог міського центру соціальних служб отримати грошову допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки? Якщо так, то в якому розмірі?
  • Сумісники: коли можна відмовити в оплаті перших 5 днів хвороби З 01.01.2023 за сумісництвом допомога по тимчасовій непрацездатності надається лише в разі відмови в її призначенні за основним місцем роботи. А як щодо оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності? Чи повинен роботодавець оплатити ці дні за свій рахунок? Коли можна відмовити працівнику у призначенні лікарняних за ці дні?
  • ЄСВ-штрафи: війна війною, а відповідальність за розкладом За останні 4 роки ми мали два великих звільнення від штрафів за порушення щодо нарахування, сплати та звітування з ЄСВ. Але треба пам’ятати, що вже пів року як усе стало на старі штрафні рейки. Тож давайте згадаємо все!
  • Компенсація: виплата зарплатних боргів у березні 2024 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію.
  • Індексація зарплати бюджетників: чи виникло право у березні та квітні? Для більшості категорій працівників бюджетної сфери з 01.01.2024 були підвищені розміри посадових окладів. Яка ситуація складається у зв’язку з цим з індексацією зарплати у березні та квітні 2024 року? Відповідь знайдемо разом у цій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі