28.03.2024

Як неоплачувана непрацездатність сумісника впливає на тривалість відпустки

У більшості випадків сумісники реалізують право на допомогу по тимчасовій непрацездатності за основним місцем роботи. Тоді за сумісництвом перші п’ять днів оплачуються роботодавцем, а от допомога по тимчасовій непрацездатності не виплачується. Сьогодні поговоримо, як впливають неоплачувані дні лікарняних сумісників на тривалість їх щорічних відпусток.

Відпускний стаж

У статті «Неоплачувані дні лікарняних сумісника: оформлення, відображення в табелі та в Д1» // «Оплата праці», 2024, № 6 ми розглядали, як відобразити неоплачувані дні лікарняних сумісника в табелі обліку робочого часу і в Д1 Податкового розрахунку.

На продовження цієї теми поговоримо про те, як впливає період неоплачуваної хвороби на подальшу тривалість відпустки працівника-сумісника.

Відпускний стаж, тобто стаж роботи, який надає право на щорічну основну відпустку, визначають відповідно до ст. 82 КЗпП і ст. 9 Закону про відпустки*. До речі, про те, які періоди зараховуються до відпускного стажу, а які ні, ви можете прочитати у статті «Відпускний стаж для щорічної відпустки: рахуємо за новими правилами після 24.12.2023» // «Оплата праці», 2024, № 2.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.