Теми статей
Обрати теми

У відпустці захворів сумісник: продовжуємо/переносимо відпустку

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Наразі чимало працівників працюють за сумісництвом. Такі працівники мають право на щорічну відпустку за сумісництвом. А що робити з відпусткою, якщо сумісник захворів? Чи підлягає вона продовженню чи перенесенню, як і за основним місцем роботи? Про це все поговоримо у сьогоднішній статті.

Перш ніж відповісти на усі ці запитання, розглянемо, як саме підтверджується хвороба сумісника та як оплачується.

Підтвердження хвороби сумісника

Сумісник підлягає соціальному страхуванню, за нього роботодавець сплачує ЄСВ. Відповідно з дня укладення трудового договору на роботу за сумісництвом працівник-сумісник є застрахованою особою.

І незалежно від місця роботи (основне або сумісництво), відсутність працівника у зв’язку із хворобою підтверджується належним чином оформленим лікарняним. Для сумісника підтвердженням хвороби в разі відкриття:

— паперового лікарняного є його копія, завірена основним роботодавцем;

— е-лікарняного — наявність його в електронному кабінеті страхувальника зі статусом «готовий до сплати».

Поряд з цим допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах надаються за основним місцем роботи АБО за місцем роботи за сумісництвом. Тобто якщо сумісник реалізував своє право на допомогу за основним місцем роботи, то за сумісництвом на таку допомогу він не має права.

Проте на оплату лікарняного за перші 5 днів від роботодавця працівник має право і за основним місцем роботи, і за місцями роботи за сумісництвом.

Тож за перші 5 днів роботодавець оплачує лікарняні суміснику за свій рахунок. А з шостого дня така хвороба сумісника не буде оплачена.

У табелі обліку робочого часу оплачувані перші 5 днів хвороби позначають «ТН», а неоплачувані дні хвороби — «НН».

Тож закономірно виникає запитання: чи впливає неотримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за сумісництвом на право сумісника на перенесення або продовження щорічної відпустки у разі хвороби такого працівника?

Хвороба у щорічній відпустці

Якщо працівник захворів до або в період щорічної відпустки і це засвідчено в установленому порядку, то дні «накладки» лікарняного на таку відпустку мають бути:

— або продовжені;

— або перенесені на інший період.

Які саме відпустки підпадають під це правило, як оформити продовження/перенесення відпустки та інші нюанси ви знайдете у статті «Хвороба у відпустці: що треба знати» цього випуску.

Лікарняний у такому випадку оплачується за загальними правилами.

А щодо сумісника?

Зазначені гарантії працюють однаково і для основного працівника, і для сумісника (внутрішнього і зовнішнього). Відмінність буде тільки в оплаті лікарняного починаючи з шостого дня (див. попередній розділ).

Розглянемо на прикладі.

Приклад. Працівнику (зовнішній сумісник) надано основну щорічну відпустку на 14 календарних днів з 1 по 14 серпня 2023 року. З 8 по 17 серпня 2023 року працівник хворів (наявний е-лікарняний). Після одужання продовжено відпустку на 7 календарних днів (з 18 по 24 серпня).

Для наочності вихідні дані прикладу покажемо на рисунку.

img 1

Продовження відпустки через лікарняний

Дії роботодавця в цьому випадку такі.

Крок 1. Роботодавець нараховує і виплачує відпускні працівнику до початку відпустки (до 01.08.2023). В табелі обліку робочого часу дні відпустки табелює позначкою «В».

Крок 2. Коли роботодавець дізнається про хворобу працівника, але ще не має підтверджуючого цю хворобу документа, продовжує табелювати дні хвороби, які припали на відпустку, позначкою «В». Дні хвороби, які тривають після відпустки (з 15 по 17 серпня), — позначкою «НЗ».

Крок 3. Після отримання підтвердних документів (копія паперового лікарняного, завірена основним роботодавцем, або готовий до сплати е-лікарняний) роботодавець вносить коригування до табеля. Перші п’ять днів хвороби (з 8 по 12 серпня) позначає «ТН», а починаючи з шостого дня (з 13 по 17 серпня) — «НН».

Крок 4. Дні збігу відпустки з лікарняним (незалежно від того, підлягає він оплаті чи ні) за домовленістю із працівником та на підставі належним чином оформленого лікарняного і заяви працівника переносить на інший період або на ці дні продовжує відпустку. В нашому прикладі відпустка надана відразу після одужання (з 18 по 24 серпня).

Початок наданої і продовженої відпустки припадає на один місяць. Тому середньоденна зарплата і відповідно відпускні не перераховуємо.

Висновки

  • Хвороба сумісника має бути підтверджена або копією паперового лікарняного, завіреною основним роботодавцем, або готовим до сплати е-лікарняним у кабінеті роботодавця.
  • Перші п’ять днів хвороби працівника-сумісника підлягають оплаті роботодавцем.
  • Починаючи з шостого дня сумісник не має права на допомогу по тимчасовій непрацездатності, якщо лікарняні отримав за основним місцем роботи.
  • Щорічна відпустка сумісника має бути перенесена або продовжена, якщо хвороба припала на відпустку, незалежно від того, оплачені такі дні хвороби чи ні.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі