Теми статей
Обрати теми

Карантин скасовано з 1 липня: як бути з відпустками без збереження зарплати

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Наприкінці червня 2023 року Кабмін оголосив про завершення дії карантину та режиму надзвичайної ситуації у зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 з 1 липня 2023 року. Що це означає для роботодавців та працівників, які й досі перебувають у відпустках без збереження зарплати у зв’язку з карантином? Зараз пояснимо.

Дата скасування

Ще у квітні 2023 року Кабмін ухвалив постанову від 25.04.2023 № 383, якою продовжив дію карантину через COVID-19 до 30 червня 2023 року. У зв’язку з цим працівники отримали можливість перебувати у карантинних відпустках за власний рахунок по 30.06.2023 включно*.

* Детальніше про визначення дати завершення карантину — у статті «Коли закінчиться карантин: «до» чи «по» 31 жовтня?» // «Оплата праці», 2020, № 18.

Проте вже у травні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про завершення пандемії коронавірусу у світі. Оскільки, на її думку СOVID-19, більше не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Тому настав час перейти до тривалого управління пандемією коронавірусу.

Через це Кабмін вирішив скасувати дію карантину і на території України, але не з травня, а з 1 липня 2023 року.

А оскільки карантин скасовано (з 01.07.2023), то відповідно з цієї дати у працівників, які перебувають у карантинних відпустках, зникає підстава для того, щоб надалі перебувати у таких відпустках. Що тоді робити?

Завершуємо карантинну відпустку

Роботодавцям, у яких працівники досі перебувають у «карантинних» відпустках без збереження зарплати, слід зробити так.

Крок 1. Провести інвентаризацію всіх наказів, на підставі яких працівникам були надані відпустки без збереження зарплати.

Нагадаємо, що відпустки без збереження зарплати поділяються на:

«обов’язкові» — надаються в обов’язковому порядку певним категоріям працівників або при настанні певних подій, установлених ст. 25 Закону про відпустки;

«договірні» — надаються за згодою (домовленістю) сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки. Це: відпустка за сімейними обставинами та з інших причин, карантинна відпустка та відпустка у зв’язку з воєнним станом;

відпустки для ВПО та тих, хто за кордоном — надається не більше 90 календарних днів протягом дії воєнного стану.

Далі знайти ті накази, на підставі яких працівникам були надані карантинні відпустки і в яких:

— зазначена конкретна дата їх закінчення (до 30.06.2023);

— не зазначена така дата (зокрема вказано або «на час карантину», або «на час карантину відповідно до постанови № 1236» тощо).

Крок 2. Повідомити працівників, які перебувають у карантинних відпустках, про те, що:

а) їх відпустка у зв’язку з карантином закінчилася (30.06.2023);

б) їм необхідно приступити до роботи (при звичайній п’ятиденці — це 03.07.2023).

Додатково працівників можна попередити про те, що в разі невиходу на роботу у вказаний день дні відсутності будуть позначені як неявки з нез’ясованих причин «НЗ», а за відсутності поважних причин — як прогул. А це матиме для них не дуже гарні наслідки, зокрема:

— зменшить відпускний стаж спізнілого працівника;

— зменшить розмір його середньої зарплати для оплати днів тимчасової непрацездатності.

Ба більше, дасть можливість роботодавцю звільнити такого працівника:

— або за прогул;

— або у зв’язку з відсутністю понад 4 місяці (у разі тривалої відсутності працівника на роботі та інформації про її причини понад 4 міcяці поспіль*).

* Про нюанси такого звільнення читайте у статтях «Працівник відсутній 4 місяці: як правильно звільнити?» // «ОП», 2023, № 5 та «Прогул під час війни: свіжа судова практика» // «ОП», 2022, № 23.

Видавати наказ про повернення працівників до роботи у зв’язку з завершенням карантинної відпустки не потрібно!

Оскільки працівник ще у своїй заяві самостійно визначив період перебування у відпустці без збереження (на період карантину), а отже, сам знає, коли він повинен стати до роботи. А саме — коли карантин завершиться

Якщо не хочеться працювати

Якщо працівник не має наміру приступати до роботи з 01.07.2023 (наприклад, досі перебуває за кордоном), то для нього можливі такі варіанти подальших дій.

Варіант 1. Звільнення (за власним бажанням або за угодою сторін).

Нагадаємо, що якщо працівник наведе причину для термінового звільнення за власним бажанням (без відпрацювання 2 тижнів) і роботодавець розцінить її як поважну та не буде заперечувати проти звільнення працівника датою, якою він просить, то такий працівник може бути звільнений навіть у день подання заяви про звільнення.

Варіант 2. Знову піти у відпустку без збереження зарплати.

Якщо роботодавець не проти, працівник може піти у нову неоплачувану відпустку, але вже за іншою підставою. Зокрема, він може обрати відпустку у зв’язку з воєнним станом, відпустку для ВПО та тих, хто за кордоном, тощо*.

* Про нюанси надання таких відпусток читайте у статті «Відпустка за свій рахунок: яку зараз краще обрати?» // «Оплата праці», 2023, № 11.

Але не забувайте, що для цього потрібно, щоб:

— працівник написав відповідну заяву та надав її роботодавцю;

— роботодавець видав відповідний наказ (розпорядження).

Висновки

  • З 1 липня 2023 року скасовано карантин.
  • Працівники, які перебували у карантинних відпустках, мають приступити до роботи. Видавати наказ про повернення на роботу таких працівників не потрібно.
  • Якщо працівник не в змозі вийти на роботу зараз, він може або звільнитися, або оформити нову відпустку без збереження зарплати, але вже за іншою підставою.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі