Теми статей
Обрати теми

Декілька виконавчих документів: суми утримань не вистачає

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Ситуація: роботодавець отримав декілька виконавчих листів на одного працівника про відрахування із зарплати. Але суми утримань не вистачає, щоб виконати вимоги за кожним виконавчим листом. Чи можна зробити відрахування, пропорційно розподіливши відсотки в межах максимально дозволених утримань? Давайте розбиратись.

Суть проблеми

З одного боку, вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов’язковими на всій території України. Невиконання законних вимог виконавця тягне за собою відповідальність (ч. 4 ст. 18 Закону № 1404*). Тобто роботодавець, який отримав виконавчий документ щодо проведення стягнень з зарплати працівника, зобов’язаний провадити такі відрахування. Ба більше, роботодавець не має права змінювати розмір відрахувань, який зазначений у виконавчому документі.

* Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII.

З другого боку, законодавство обмежує розмір відрахувань із заробітку працівника. При кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством, — 50 % зарплати, яка належить до виплати працівникові (після утримання податків). Такі обмеження встановлені ч. 1 ст. 128 КЗпП, та ч. 2 ст. 70 Закону № 1404. До речі, про розміри обмежень за відрахуваннями із заробітку працівника, а також про загальні правила проведення таких відрахувань ви знайдете інформацію у статті «Стягуємо із зарплати працівника борги за виконавчими документами» // «Оплата праці», 2024, № 5.

Якщо сума відрахувань із заробітку працівника вписується у гранично допустимий розмір таких відрахувань, то питань щодо обчислення не повинно виникати. А як робити утримання із зарплати працівника, якщо на нього надійшло декілька виконавчих документів і сума стягнень за ними перевищує максимальну межу відрахувань?

Наприклад, на одного працівника надійшли 4 виконавчих листи з відрахуванням із його заробітку по 20 % в кожному (20 % х 4 = 80 %). А розмір усіх відрахувань із зарплати за двома і більше виконавчими документами не має перевищувати 50 % заробітку.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі